Nederlandse consultancymarkt vindt de weg weer omhoog

19 juli 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse consultancymarkt heeft na een aantal zware maanden weer de weg omhoog gevonden, zo blijkt uit onderzoek van ABN Amro.

Volgens de laatste kwartaalmonitor van de bank (‘Stand van zakelijke dienstverlening’) is de omzet van de organisatieadviesbranche nu twee kwartalen op rij gestegen ten opzichte van dezelfde kwartalen een jaar eerder. Met andere woorden, er is sprake van ‘herstel’. Volgens de onderzoekers zal deze trend zich de komende kwartalen ook verder doorzetten.

Economie in de lift

Diverse factoren liggen ten grondslag aan de oplevende markt. Allereerst zit de algehele economie weer in de lift, en de consultancymarkt is over de hele linie een conjunctuurgevoelige sector. Dat wil zeggen: als het goed gaat met het bedrijfsleven, dan hebben consultants ook meer te doen. Voor 2021 verwacht ABN Amro een groei van de economie van 3,7% ten opzichte van het jaar ervoor. Voor 2022 wordt gerekend op een groei van 2,8%..

Nederlandse consultancymarkt vindt de weg weer omhoog

Een tweede reden voor de herstellende adviesmarkt is het feit dat de adviesvraag vanuit de overheid onverminderd hoog blijft. Tijdens de crisis was de overheidssector voor de branche al een redder in nood, aangezien de lokale overheden miljoenen extra investeerden om de diverse coronamaatregelen in goede banen te leiden. Om te kunnen voldoen aan de piek in werklast werden door het Rijk veel consultants (en tijdelijke professionals) ingehuurd.

Ook in 2021 kampt de overheid met een grote veranderportefeuille, gedreven door een sterke agenda om het bedrijfsleven en gemeenten door de coronacrisis te loodsen. Daarbij hoort ook de versnelde en noodzakelijke verschuiving naar digitaal werken.

Binnen het bedrijfsleven is dit niet anders. Consultants worden aan boord gehaald om te ondersteunen bij uiteenlopende en prangende strategische vraagstukken, zoals het ontwikkelen van digitale businessmodellen, fusies & overnames en het versnellen van digitaal-gedreven innovatie. Maar ook op tactisch en operationeel niveau is de vraag naar consultants gespecialiseerd in digitalisering onverminderd hoog.

Tarieven onder druk

Terwijl de vraag naar consultancy toeneemt, verwacht de grootbank dat de tarieven onder druk komen te staan. Gedurende de laatste drie jaar voor de coronacrisis zijn de tarieven met gemiddeld 1,2% per jaar gestegen. Maar in de eerste drie kwartalen van 2020 namen deze met 1,2% af, en in de afgelopen twee kwartalen was er sprake van afvlakking.

Volgens ABN Amro kunnen ook accountants en advocaten rekenen op een goed jaar. Accountants bevinden zich in een vergelijkbare cyclus als consultants – zij zagen hun fee-inkomsten het afgelopen jaar dalen, maar hebben de weg omhoog weer gevonden. Da advocatuur wist zijn omzetgroei gedurende de hele crisis echter boven de nullijn te houden, onder meer door de sterke vraag naar juridische diensten op het gebied van financiën, contracten, geschillen en herstructureringen.