ABN AMRO investeert samen met Synechron in Murex-talent

05 februari 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Het Young Executive Murex Program van Synechron en ABN AMRO leidt starters op tot Murex-professionals. Inmiddels hebben de eerste talenten het traineeshipprogramma afgerond. Jarno Droog van Synechron en Ronald Roks van ABN AMRO vertellen over het eerste jaar.

Het Young Executive Murex Program is specifiek ontworpen voor pas afgestudeerden en mensen aan het begin van hun carrière. Jonge talenten met een sterke ambitie en drive om hun loopbaan te starten binnen de bankensector worden in korte tijd (1 of 2 jaar) klaargestoomd voor een uitdagende functie bij ABN AMRO.

Het programma is een gezamenlijk initiatief van het IT Global Markets-team van ABN AMRO en Synechron. De focus ligt op Murex, een wereldwijd softwaresysteem voor financiële instellingen. Het IT Global Markets-team leidt alle veranderingen in Murex-technologie en adviseert de business over hoe bedrijfsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden.

Ronald Roks en Jarno Droog

Aanleiding voor ABN AMRO om met het traineeship te starten is de prangende talentschaarste in het Murex-domein. Ondanks dat de bank bekendstaat als een topwerkgever, zijn de meeste Murex-specialisten woonachtig in andere delen van de wereld. Samen met Synechron zet ABN AMRO in op het zelf ontwikkelen van talent, met als uiteindelijk doel een mooie carrière en loopbaan binnen de bank.

Synechrons Murex-expertise

De keuze voor het opstellen van een dergelijk programma met Synechron was een logische, zegt Ronald Roks. De bank werkt namelijk al bijna twee decennia samen met specialisten van Synechron, waaronder op het gebied van Murex. Ook Synechrons eigen Murex-opleidingscentrum (met accreditatie van Murex zelf) in Parijs, was een belangrijke factor in de keuze voor de samenwerking.

Jarno Droog, Director Technology bij Synechron Nederland, licht toe: “Dankzij onze leidende Murex-positie in de markt, diepgaande kennis van financiële dienstverlening en onze uitgebreide consultancyervaring, kunnen wij jonge talenten voorzien van diepgaande Murex-expertise, IT- en adviesvaardigheden en kennis van financiële markten.”

Vorig jaar startte de eerste lichting van het traineeship voor ABN AMRO. Na een eerste maand in Parijs heeft de groep young executives een gecombineerd werk/leerprogramma doorlopen van een jaar. Hierbij werd praktijkervaring binnen de teams van ABN AMRO opgedaan en zijn continu trainingen, kennis- en coachingssessies door Synechron verzorgd.

Bijzonder hierbij is dat naast de “harde systeemkennis” van Murex ook veel aandacht was voor bredere innovatieve en technologische onderwerpen zoals blockchain, kunstmatige intelligentie, agile en data visualisation.

De samenwerking

Als onderdeel van de samenwerking neemt Synechron de regie voor het recruitmentproces op zich. Samen met ABN AMRO zijn de beste kandidaten geselecteerd.

“De animo vanuit de markt was heel groot en we hebben samen de selectie gedaan”, vertelt Ronald Roks, die binnen ABN AMRO verantwoordelijk is voor het Young Executive Murex Program. “In de definitieve selectieronde hebben wij de gesprekken gedaan en samen met Synechron besloten wie er mocht starten aan het opleidings- en ontwikkelprogramma. Synechron heeft ons hierbij goed geadviseerd en veel werk uit handen genomen.”

Terugblikkend op de eerste stappen van wat naar verwachting een langetermijnsamenwerking zal worden, geeft Droog tot slot aan: “We waren ervan overtuigd dat dit een unieke en succesvolle combinatie zou zijn, het is fantastisch om te zien dat dit dan ook zo goed uitpakt in de praktijk.”

“Het is een echt partnership”, besluit Roks op zijn beurt: