Het zzp-landschap binnen zakelijke advisering na Covid-19?

23 december 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Hoe ziet het zzp-landschap binnen de zakelijke advisering eruit na Covid-19? Het is een vraag die veel zelfstandige adviseurs en projectmanagers bezighoudt. Han Mesters geeft bij ABN AMRO leiding aan het team zakelijke dienstverlening en deelde in een online kennissessie van HeadFirst zijn blik op deze toekomst.

In zijn anderhalf uur durende webinar nam Han Mesters deelnemers mee in een uitgebreide analyse van de economische ontwikkelingen in de markt, en hoe die zich doorvertalen naar de markt voor zelfstandigen. Daarbij focuste hij zich op zelfstandige adviseurs in de zakelijke advisering – volgens schattingen van het CBS zijn meer dan 200.000 van de in totaal 1 miljoen zelfstandigen actief in deze branche.

Voor de coronacrisis was de flexbranche al volop in beweging. Trends zoals de opkomst van zzp’ers, nieuwe wetgeving (bijvoorbeeld de Wet DBA), druk op de payrollingsector, consolidatie in de branche van intermediairs en andere trends hebben gezorgd voor een flinke verschuiving in het landschap. Mesters legt uit hoe deze trends gepaard gaan met een nieuwe golf van veranderingen, mogelijk de meest ingrijpende in de recente geschiedenis.

Zo zijn er allereerst veranderingen zichtbaar in de externe omgeving. Organisaties zijn momenteel bezig hun algehele operationele modellen te herzien (thuiswerken, digitalisering, werknemersbeleid) en veel van hen nemen zelfs hun bestaansrecht onder de loep.

Thema’s als ‘purpose’, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan tegenwoordig bovenaan de agenda van bestuurders. Ook zijn er sectorspecifieke trends zichtbaar binnen de markt voor zakelijke advisering, bijvoorbeeld de nieuwe manieren waarop wordt aangekeken tegen extern personeel en zelfstandige professionals in het bijzonder.

Mester schetst in zijn presentatie vier werelden voor de toekomst. Voor elk van deze scenario’s neemt hij de deelnemers mee in wat er zoal te verwachten valt, en deelt hij tips voor hoe zzp’ers door het huidige uitdagende landschap kunnen navigeren.

Bekijk hieronder de volledige webinar ‘De wereld van Flex na corona’ op YouTube: