Lennard Toma inspireert zzp’ers tijdens HeadsUp webinar

24 september 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

In de komende editie van de maandelijkse HeadsUp webinar van HeadFirst zal ondernemer, auteur en organisatiepsycholoog Lennard Toma zzp’ers inspireren over hoe moderne organisatievormen en manieren van werken de effectiviteit kunnen verbeteren.

Nederland kent Lennard Toma als organisatiepsycholoog, maker van de podcast Hoe dan?!, spreker, auteur van het boek 99 Problems But The Boss Ain’t One en mede-eigenaar van KeytoeY (een spinoff van marketingbureau Keytoe).

In 2018 brachten de media een opmerkelijk nieuwsitem over het marketingbedrijf uit Maassluis. Tijdens een bedrijfsvergadering met het hele KeyToe team was door middel van post-its gestemd welke collega’s het bedrijf zouden moeten verlaten. De reden voor de ontslagronde lag in het vertrek van enkele grote klanten, waardoor de toekomstbestendigheid van het bureau in het geding dreigde te komen.

Deze bijzondere, zo niet opmerkelijke invulling van zelfsturing – in dit geval het HR-beleid – is slechts een voorbeeld van de geheel nieuwe en vrije organisatiecultuur die marketingbureau KeyToe hanteert. Samen met zijn collega’s heeft Lennard Toma aan de basis gestaan van verschillende verfrissende manieren van organiseren. Toma, die zich als organisatiepsycholoog en projectmanager in 2014 aansloot bij het bedrijf, ageert tegen het traditionele ‘bedrijfje spelen’ en zet juist in op nieuwe manieren van organiseren, gebaseerd op autonomie, zelfsturing en vooral: loslaten.

Zelfsturing en transparantie

Vanuit KeyToeY, een spin-off van het in 2020 45-man sterke marketingbureau, zet Toma zich tegenwoordig samen met medeoprichter Cedric Muchall in om bestaande mindsets van mensen en organisaties te doorbreken en hen te helpen bij het maken van de transitie naar uiteenlopende en nieuwe manieren van werken en organiseren.

Binnen KeyToeY staan zelfsturing en transparantie centraal en de afgelopen periode heeft KeyToeY geëxperimenteerd met tal van nieuwe ideeën. Zo bepaalden collega’s via een app elkaars salaris – alle salarissen zijn inzichtelijk voor iedereen – heeft iedere werknemer onbeperkte vakantiedagen, en mochten nieuwe medewerkers zichzelf aannemen

Vanuit KeyToe(Y), zijn podcasts en als veelgevraagd spreker, deelt Toma regelmatig veel praktische kennis met professionals om een vrije(re) organisatiecultuur te omarmen en te implementeren bij organisaties, met als missie om het bedrijf Keytoe meer de norm dan de uitzondering te maken. 

Webinar ‘Vrij ondernemen’

Op 13 oktober zal Toma tijdens een webinar, in het kader van de maandelijkse door HeadFirst georganiseerde HeadsUp-kennissessies, spreken over ‘vrij ondernemen’. Toma zal tijdens de webinar zijn verhalen en ervaringen delen, die hij koppelt aan hoe een zp’er die bij een opdrachtgever werkt dat in de praktijk kan brengen in zijn situatie.

HeadFirst organiseert iedere tweede dinsdag van de maand een nieuwe HeadsUp-sessie, met als doel zelfstandig professionals te informeren, inspireren en verbinden. De kennissessies hebben elke maand een ander thema, waar inspirerende sprekers hun kennis delen over een actueel onderwerp. Momenteel wordt daarbij door de coronacrisis gekozen voor de webinarvorm. 

HeadFirst is onderdeel van HeadFirst Group, een vooraanstaande staffing en recruitmentspecialist die zich toelegt op het organiseren van inhuur van externe professionals; matchmaking, contracting, payrolling, global sourcing en managed service.