Terugblik: ONL en HeadFirst webinar voor zzp’ers

01 mei 2020 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Ondernemend Nederland (ONL) organiseerde recent samen met HeadFirst Group een webinar voor zelfstandig professionals. Een terugblik op het interactieve event. 

In de webinar trapte Ondernemend Nederland-kopman Hans Biesheuvel af met het delen van de laatste actualiteiten rondom de Covid-19 maatregelen en steunpakketten die door het kabinet in het leven zijn geroepen. Ook liep hij door de verschillende voorstellen die Ondernemend Nederland aan het kabinet heeft aangereikt. Centraal in de adviezen staan twee thema’s: meer hulp voor bedrijven en ondernemers, en toewerken naar een kickstartplan voor de economie. 

Vervolgens werd besproken hoe het zelfstandig professionals vergaat. Door middel van een aantal stellingen konden de participanten vertellen over hun situatie. 

Op de vraag ‘Zijn er door de coronacrisis opdrachten bijvoorbeeld eerder beëindigd?’ gaf 29% van de deelnemers het antwoord dat hun opdracht eerder is beëindigd door toedoen van de crisis. Aan de andere kant gaf ook 29% aan nog een opdracht te hebben en evenveel uren te werken als voor de coronacrisis.

Gemiddeld een vijfde heeft nog wel een opdracht, maar met tijdelijke afwijkende afspraken met de opdrachtgever. Denk dan ook minder uren of een lager tarief. Dit komt overeen met bredere ontwikkelingen in de markt. Zo is bekend dat een aantal adviesbureaus en intermediairs hun klanten een tijdelijke korting aanbieden om hun te steunen in deze lastige tijd (en om hun opdracht te kunnen behouden).

In een interactief dialoog werden uiteenlopende vragen gesteld aan Biesheuvel. Een van de vragen ging over het naar voren halen van overheidsprojecten zoals infrastructurele plannen en het digitaliseren van de dienstverlening met als doel om externe leveranciers aan werk te helpen. Biesheuvel bevestigde dat dit verzoek inmiddels bij de overheid ligt.

Eerder dit jaar organiseerde HeadFirst een kennissessie over arbeidsmarkttrends en de Wet DBA.