De Nederlandse consultancymarkt krimpt in 2020 met 6%

02 september 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De Nederlandse adviesmarkt krimpt dit jaar naar verwachting met 6%. Dat stelt ABN Amro in een marktprognose.

De consultancybranche is hiermee een van de zwaarder getroffen sectoren binnen de zakelijke advisering, zo blijkt uit het onderzoek. Ter vergelijking: accountants en advocaten hebben volgens de onderzoekers financieel gezien helemaal geen last van de coronacrisis: beide segmenten kunnen aan het einde van het jaar rekenen op een groei van 2%.

Conjunctuurgevoelig

Dat de adviesmarkt sterk conjunctuurgevoelig is, is al jaren bekend. Dit bleek ook tijdens de kredietcrisis vanaf 2008, die een aanzienlijke impact had op de branche. In dat jaar kregen consultants een krimp van 7,5% voor hun kiezen, en het jaar daarop een tik van nog eens ruim 10%. In tijden van crisis voeren organisaties tal van kostenbesparingen door, en consultants zijn in dat geval vaak de eersten die de deur gewezen wordt.

In ons land zijn het vooral de grote corporates als KLM, Heineken en Shell, die de meeste – zo niet alle – strategische consultancyprojecten gepauzeerd of stopgezet hebben. De huidige dreun wordt binnen vrijwel alle klantsectoren gevoeld, met uitzondering van vier segmenten: financial services, de overheid, life sciences en de farma- en zorgsector. Dit zijn sectoren die als gevolg van de Covid-19-pandemie juist kampen met meer werk dan ooit. Zij hebben hierdoor meer behoefte aan externe expertise en capaciteit.

Groei van consultancy, detachering, accountancy en de advocatuur

Vergelijkbare verschillen zijn zichtbaar in de verschillende diensten die adviesbureaus aanbieden. Diensten zoals strategisch advies, groei, fusies en overnames en organisatieontwikkeling kampen met een lagere vraag, terwijl diensten op gebieden als reorganisaties, digitalisering, supply chain management en herstructureringen juist hoogtijdagen beleven.

Lees ook: Coronavirus a blow for consultants, but also an opportunity.

Met een algehele prognose van een krimp van 6% is ABN Amro positiever over de adviesmarkt dan een aantal bekende analistenbureaus die de branche volgen. Eerder dit jaar voorspelde het Britse Source Global Research dat de Europese consultancymarkt, gewaardeerd op €50 miljard, zo’n 19% aan waarde zou inleveren.

Daarbij was de verwachting dat door de crisis in mindere mate getroffen landen te maken zouden krijgen met een krimp van tussen de 10% en 12%. Een ander analistenbureau, IBIS World, schat dat de Europese markt dit jaar met 8% zal krimpen.

Hoezeer de markt werkelijk zal gaan krimpen hangt uiteraard af van hoe de economie zich in het laatste kwartaal van dit jaar zal ontwikkelen. Omdat dit nog hoogst onzeker is – vooral een mogelijke tweede coronagolf kan mogelijk een enorme impact teweegbrengen – benadrukken de onderzoekers van ABN Amro dat de prognose is gebaseerd op de huidige stand van zaken.

Voor 2021 zijn de vooruitzichten voor consultants een stuk optimistischer, dan wordt een groei van 3% verwacht.