KLM wijst consultants de deur vanwege coronacrisis

17 maart 2020 Consultancy.nl

KLM neemt verregaande maatregelen om het hoofd boven water te houden. Door het coronavirus ziet het bedrijf zijn omzet grotendeels verdampen. Er zijn verschillende kostenbesparende maatregelen aangekondigd, waaronder het ‘on hold’ zetten van de contracten van praktisch alle externe consultants.

De uitbraak van het coronavirus richt grote schade aan in alle geledingen van de economie. De hardste klappen vallen misschien nog wel in het toerisme en de luchtvaart.

Voor Nederlands nationale luchtvaartmaatschappij – in 1919 opgericht als de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën’ – kan de crisis zomaar de doodsteek betekenen. Luchtvaartmaatschappijen opereren al in een fel concurrerende markt, en beschikken vaak maar over kleine reserves om op in te teren tijdens ernstige verstoringen van de activiteiten.

KLM wijst consultants de deur vanwege coronacrisis

Dat hier momenteel sprake van is klinkt zelfs nog als een understatement: de komende twee maanden houdt Air France-KLM bijna zijn gehele vloot aan de grond. De Frans-Nederlandse combinatie verwacht zo’n 70 tot 90 procent minder reizigers te vervoeren. De lijst van landen die de grenzen sluiten of vliegtuigen uit (onder meer) Europese landen tegenhouden wordt steeds langer. Naast de Verenigde Staten, Turkije en Israël gaat het nu onder andere om Marokko, Kenia en Argentinië.

Eerder besloot KLM zelf al niet meer op China te vliegen. En los van alle opgelegde restricties wordt sowieso veel minder gevlogen omdat mensen massaal hun vakanties afzeggen. In een videoboodschap aan alle 35.000 KLM-medewerkers spreekt topman Pieter Elbers van een “volstrekt onvoorspelbare situatie”. Hij roept het personeel op “de rust te bewaren”. Daarnaast benadrukt hij dat – ondanks berichtgeving in de media dat de luchtvaartcombinatie Air France-KLM wankelt door haar gebrek aan buffers – “KLM wel gaat overleven, maar dat gaat niet vanzelf”. 

Om grote liquiditeitsproblemen te voorkomen heeft Elbers een aantal ingrijpende maatregelen getroffen. Zo neemt het bedrijf afscheid van 1.500 tot 2.000 arbeidskrachten, waaronder veel uitzendkrachten en freelancers.

Voor alle KLM-medewerkers – van piloten tot cabinepersoneel en grondpersoneel – wordt werktijdverkorting aangevraagd, waarbij KLM van plan is om al het personeel 40% van de contracturen minder te laten werken. Omdat het UWV niet meer dan 70% van de niet-gewerkte uren compenseert wordt momenteel met de bonden besproken of dit plan haalbaar is.

Ook is de uitkering van variabele beloningen aan het management en winstdeling aan het personeel uitgesteld, worden alle opleidingen en trainingen geschrapt en worden vernieuwingen in de bedrijfsvoering waaronder grote IT-projecten op pauze gezet. Er komt een stop op de inhuur van externe management en consultants, wat naar verwachting een extra miljoenenbesparing oplevert. 

Verder gaat de onderneming personeelsleden stimuleren om een tijdje onbetaald verlof nemen en worden de laatste zes iconische Boeing 747’s vervroegd met pensioen gestuurd. Over demotie of salarisverlaging wordt in de videoboodschap geen woord gerept, ondanks dat KLM-piloten ten opzichte van hun buitenlandse collega’s op een riante vergoeding kunnen rekenen.

Uiteraard is Air France-KLM niet de enige luchtvaartmaatschappij die in zwaar weer zit. Overal in Europa kloppen luchtvaartmaatschappijen bij hun regering voor (een vorm van) staatssteun, zoals Lufthansa in Duitsland en British Airways in de UK. “De Europese luchtvaart staat voor een onzekere toekomst en het is duidelijk dat gecoördineerde overheidssteun nodig is om ervoor te zorgen dat de industrie overleeft en kan blijven opereren als de crisis voorbij is”, zegt Easyjet-topman John Lundgren.

Overheden lijken over het algemeen welwillend te staan tegenover het bieden van een helpende hand. Zo onderzoeken Nederland en Frankrijk de mogelijkheden om Air France-KLM overeind te houden. Afgelopen zondag verzekerde minister Hoekstra in televisieprogramma Buitenhof dat het kabinet al het nodige zal doen om een eventuele ondergang van KLM en Schiphol af te wenden.