Duitse consultancymarkt krimpt ‘slechts’ 3% in coronajaar 2020

06 april 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Voor het eerst in meer dan een decennium is de Duitse adviesmarkt niet gegroeid. Afgelopen jaar kromp de sector door de coronacrisis met 3,2% naar een omvang van €34,6 miljard. 

Toch liet de Duitse branchevereniging voor adviesbureaus – het Bundesverband Deutscher Unternehmensberater (BDU) – onlangs weten dat de meeste consultancykantoren betere resultaten hebben neergezet dan ze aanvankelijk hadden verwacht.

Toen de pandemie verleden jaar startte, voorspelden sommige experts omzetdalingen van meer dan 25%. Zo dramatisch blijkt de Duitse adviesmarkt zich dus niet te hebben ontwikkeld. Wel is de omzet teruggezakt naar het niveau van 2018.

Omzet van Duitse consultancymarkt naar jaar

Dat de adviessector veerkrachtiger bleek dan verwacht komt onder andere doordat professionals uit de deze branche al lange tijd gewend zijn om digitaal en op afstand te werken, waardoor de overgang naar thuiswerken voor veel consultants soepel verliep. Daarnaast schakelden veel bedrijven adviesbureaus in om te helpen bij het omgaan met de gevolgen van de Covid-19-pandemie.

Binnen de Duitse adviesmarkt profiteerden enkele deelsectoren ook juist van de bijzondere omstandigheden. Denk aan bureaus die diensten bieden op gebieden als herstructurering, supply chain, financieel management, technologie en e-commerce. Ook was er veel vraag naar strategie- en innovatieadvies. Deze diensten waren vooral in trek omdat bedrijven zich willen voorbereiden op het tijdperk na de coronacrisis.

Met een krimp van ‘slechts’ 3,2% is de Duitse adviesmarkt in 2020 bovendien de best presterende van de hele wereld. Ter vergelijking: de Nederlandse consultancysector slonk in 2020 met circa 6%.

Uiteraard verschillen de prestaties van bureaus onderling, waarbij onder meer het soort klanten dat wordt bediend een belangrijke rol speelt. Ralf Strehlau, voorzitter van BDU, legt uit dat HR-adviesbureaus en consultancykantoren die zich focussen op sectoren als luchtvaart en toerisme “aanzienlijke verliezen” heb geleden afgelopen jaar. “Adviesbureaus die zijn gespecialiseerd in gezondheidszorg, farma, overheid en digitale transformatie deden het in 2020 relatief goed.” 

Overzicht van Europese consultancymarkten naar land en deelsector

Duitsland telt meer dan 4.000 adviesbureaus met een omzet van meer dan €1 miljoen. Hiervan hebben 175 zelfs een omzet van meer dan €50 miljoen. Ook deze omvang hangt sterk samen met de impact die de coronacrisis heeft gehad op partijen: grote spelers kunnen beter tegen een stootje. 

Zo hebben vele toonaangevende, internationale consultancykantoren die ook actief zijn in Duitsland afgelopen jaar goede prestaties neergezet, zoals Boston Consulting Group, dat $8,6 miljard omzette. Ook Simon-Kucher & Partners slaagde erin zijn wereldwijde groeitraject voort te zetten. Deze bureaus hebben geen financiële cijfers gepubliceerd op landenniveau, maar volgens een analyse van zakenkrant Handelsblatt hebben ze ook in Duitsland groei geboekt.

In lijn hiermee is BCG dit jaar van plan 800 nieuwe professionals aan te nemen in Duitsland, terwijl Simon-Kucher mikt op een instroom van 135 nieuwe consultants. Ondertussen is het gerenommeerde McKinsey & Company, dat niets naar buiten bracht over zijn financiële prestaties, van plan om in Duitsland 900 nieuwe professionals te contracteren.

Blik op de toekomst

Voor 2021 verwacht BDU dat de Duitse adviessector zal terugveren met een groei van 9%. Toch zal de coronacrisis ook dit jaar nog veel invloed hebben op de prestaties van tal van bureaus. Herstructureringsadviesbureaus zijn met een voorspelde groei van 15% het meest optimistisch. Deze prognose houdt rekening met de faillissementengolf die naar verwachting zal starten zodra de Duitse overheid zijn financiële steunprogramma’s stopzet.

Verder verwachten consultancykantoren die gespecialiseerd zijn in procesbeheer en optimalisatieprojecten een omzetstijging van 10%, terwijl BDU een groei van 12,5% voorziet voor adviesbureaus actief binnen de gezondheidszorg. Ook adviesbureaus die klanten helpen met digitale vraagstukken zijn optimistisch over de toekomst.

Als al deze voorspellingen werkelijkheid worden, zou dit betekenen dat de Duitse adviesmarkt terugkeert naar de hoogconjunctuur van vóór de coronacrisis, toen de sector een decennium van ononderbroken groei doormaakte.

Omvang van consultancybureaus in Duitsland naar aantal medewerkers

Niettemin zal de Covid-19-pandemie de adviesbranche ook rigoureus veranderen. Experts in Duitsland (en daarbuiten) gaan ervanuit dat klanten in de toekomst vaker digitaal zullen worden ondersteund als dat mogelijk is.

Verder blijkt uit een onderzoek van Handelsblatt dat de meerderheid van de Duitse consultants gelooft dat ze nooit volledig zullen terugkeren naar hun oude manier van werken. In plaats daarvan zal hun professionele toekomst hybride zijn, waarbinnen digitale oplossingen en persoonlijke voorkeuren een grote rol spelen in de wijze waarop adviesdiensten worden geleverd.