Meerderheid CEO's bestempelt ook 2021 als coronajaar
Wereldwijd verwachten de meeste CEO’s pas in 2022 de coronacrisis achter zich te laten. Dat blijkt uit een nieuwe studie van KPMG.
Voor hun onderzoek ondervroegen experts van het Big Four-kantoor 500 bestuursvoorzitters van grote, internationale organisaties. De belangrijkste conclusie van de studie is dat CEO’s niet verwachten dat hun bedrijven dit jaar al terug kunnen naar de manier van werken van voor de uitbraak van de coronacrisis.
Vaccinatiezorgen
CEO’s zijn vooral terughoudend over een terugkeer naar het ‘oude normaal’ vanwege zorgen over de vaccinatietoegang van hun werknemers, vertelt Stephanie Hottenhuis, CEO van KPMG in Nederland: “Veel bestuurders zien het vaccinatieprogramma als een absolute voorwaarde voor de terugkeer van werknemers naar kantoor. Zo overweegt 90% aan werknemers te vragen zich te melden wanneer ze zijn gevaccineerd.”
“Veel bestuurders zien het vaccinatieprogramma als een absolute voorwaarde voor de terugkeer van werknemers naar kantoor.”
Verder maakt 30% van de bestuursvoorzitters zich veel zorgen over de vaccinatiebereidheid van hun medewerkers. Dat komt onder andere doordat er in verschillende landen de afgelopen maanden de nodige onzekerheid is ontstaan over de veiligheid van bepaalde vaccins tegen het coronavirus.
“En nieuwberichten hierover kunnen uiteraard invloed hebben op de vaccinatiebereidheid van werknemers”, licht Hottenhuis toe, die aangeeft dat dit grote impact heeft op het beleid van CEO’s. “Bestuursvoorzitters willen erop kunnen vertrouwen dat hun personeel afdoende is beschermd. Pas dan zijn ze bereid belangrijke strategische beslissingen te nemen en investeringen te doen.”
Vrijwel alle CEO’s zijn momenteel druk bezig met het plannen van scenario’s voor markten waarin hun organisaties opereren. Hierbij speelt het verschil in coronabeleid tussen landen een grote rol. “De specifieke aanpak van een land heeft namelijk veel invloed op een bedrijf”, benadrukt Hottenhuis. “Het gevolg kan zijn dat niet iedere onderneming op hetzelfde moment economisch herstel ziet.”
Blik op de toekomst
Voor hun studie vroegen de onderzoekers van KPMG de bestuursvoorzitters ook welke risico’s de komende drie jaar de grootste bedreiging voor de groei van hun organisaties zullen vormen. Momenteel denkt de grootste groep van CEO’s (18%) dat cyberveiligheid tot 2024 het belangrijkste risicogebied zal zijn.
Iets minder dan een jaar geleden – in de zomer van 2020 – was dat nog maar 10%. Destijds veronderstelde de grootste groep bestuursvoorzitters (21%) dat het binnenhalen en behouden van talent hen de komende drie jaar de meeste kopzorgen zou opleveren.
CEO’s maken zich op dit moment verder zorgen over risico’s op het gebied van belastingen (14%), wet- en regelgeving (14%) en de supply chain (12%). Over dat laatstgenoemde risico maakte 18% van de bestuursvoorzitters zich afgelopen zomer zorgen.