Vraag naar grotere kantoren ingestort door coronacrisis

11 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Door de Covid-19-pandemie is de vraag naar grotere kantoren ingestort. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Dynamis.

Al bijna een jaar werkt een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking noodgedwongen vanuit huis. Werkgevers waren voorafgaand aan de coronacrisis sceptisch over thuiswerken, maar vele denken daar intussen anders over, vooral omdat blijkt dat het verschillende voordelen met zich meebrengt.

Zo komt in een onderzoek van Capgemini naar voren dat thuiswerken de productiviteit verhoogt. Daarnaast is het huren van kantoorruimte een behoorlijk prijzige aangelegenheid, zeker tijdens een crisis waarin veel bedrijven hun kosten proberen te minimaliseren.

Kantoorgebruikers stellen huisvestingsbeslissingen uit

Deze ontwikkelingen hebben huurders van kantoorpanden aan het denken gezet. Is een kantoor nog wel nodig? En is een kleiner kantoor mogelijk? Uit de data van Dynamis blijkt dat de onzekerheid zich heeft vertaald naar fors minder transacties in de kantorenmarkt.

Het totale oppervlak aan kantoorruimte dat ondernemers in gebruik namen daalde van 1,5 miljoen vierkante meter in 2019 naar 880.000 vierkante meter in 2020. Met name grote bedrijven vinden het lastig om in te schatten wat hun toekomstige kantoorbehoeftes zullen zijn. Vaak stellen ze hun besluiten uit, of kiezen voor niet of kleiner huren.

Het aantal transacties van grote kantoorruimtes (minimaal 1.000 vierkante meter) daalde in 2020 met maar liefst 46%. “De klap van de coronacrisis komt hierdoor het hardst aan in de vier grootste steden van ons land, waar verhuizingen van grotere bedrijven het marktbeeld bepalen. In deze steden is in 2020 de helft minder kantoorruimte in gebruik genomen dan in 2019”, aldus de onderzoekers.

Alleen in het MKB is nauwelijks sprake van vraaguitval

Ook middelgrote kantoorruimtes waren in 2020 niet in trek. Het aantal transacties van deze ruimtes – tussen de 500 en 1.000 vierkante meter – nam afgelopen jaar met 31% af. Opvallend is dat het aantal kleine kantoorruimtes (tot 500 vierkante meter) dat ondernemers het afgelopen jaar betrokken nagenoeg ongewijzigd bleef (-0,9%).

Herstel

Het is nog onduidelijk wanneer de coronacrisis daadwerkelijk tot een einde zal komen, maar als dat moment is aangebroken verwacht Dynamis dat er een sterke inhaalslag zal plaatsvinden binnen de kantoorruimtemarkt. “Door de crisis hebben veel bedrijven hun aflopende huurcontracten in 2020 flexibel verlengd. Deze komen tegelijkertijd op de markt met bedrijven waarvan het huurcontract in 2021 afloopt.”