Vier Nederlandse steden in top 10 steden voor vastgoedinvesteerders

16 augustus 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Amsterdam, München, Utrecht en Barcelona zijn Europa’s meest lucratieve steden voor Europese vastgoedinvesteerders, goed voor return on investments van meer dan 14%. Binnen de investeringsmarkt voor vastgoed is echter sprake van steeds meer concurrentie en hoewel de markt dit en komend jaar aantrekkelijk zal blijven, zullen de inkomsten naar verwachting teruglopen en stabiliseren op zo’n 4% tot 5% per jaar.

Onderzoek uitgevoerd door Sweco Capital Consultants, een onderdeel van ingenieurs- en adviesbureau Sweco dat is gespecialiseerd in vastgoed- en infrastructuurinvesteringen, laat zien dat Nederlandse steden – als het gaat om inkomsten uit commercieel vastgoed – tot de Europese top behoren. Vier van de top 10 steden komen uit ons land – aangevoerd door hoofdstad Amsterdam (16,4%) en gevolgd door Utrecht (14,2%), Den Haag (12,3%) en Rotterdam (11,2%).

Over de hele linie, was 2017 een zeer goed jaar voor investeerders in Europees vastgoed, met een totale return on investment van 9,3% binnen de Eurozone – een jaar ervoor lag dit percentage nog op 7,9%. De sterke cijfers waren onder andere toe te schrijven aan economische groei, lage rentes en vertrouwen van investeerders in het vastgoeddomein”, aldus Saskia van den Bronk, Hoofd van Sweco Capital Consultants, in een reactie.

De 10 meest lucratieve steden voor Europese vastgoedinvesteerders
In de top-5 van best presterende steden in Europa staan München (16,1%) – op de voet gevolgd door Amsterdam en twee Spaanse steden, Barcelona (14,1%) en Madrid (13,6%). De top 10 meest lucratieve steden voor Europese vastgoedinvesteerders wordt afgesloten door Lyon (12,3%), Berlijn (12,2%) en Porto (12,1%).

In de UK, waar de vastgoedmarkt van oorsprong meer wisselvallig is en de politieke onzekerheid rondom de brexit momenteel ook van invloed is, steeg de totale return on investment – gemeten in lokale valuta – naar 9,6% in 2017, waar het in 2016 ‘slechts’ 3,9% bedroeg. Londen en Manchester wisten de top 10 echter niet te halen.

Voor de komende twee jaar verwachten de onderzoekers dat de Europese vastgoedmarkt – gemeten in ROI – aantrekkelijk zal blijven, waarbij de rendementen naar verwachting zullen stabiliseren op jaarlijks tussen de 4% tot 5%. Als gevolg van de duurzame groei in de markt zal het totale kapitaal de komende periode toenemen. Zoals het er nu voorstaat zijn de UK en Duitsland de meest liquide markten voor financiering: het UK-volume op basis van twaalf maanden bedroeg vanaf Q1 2018 €75,7 miljard, gevolgd door Duitsland met €57,4 miljard. Ter vergelijking, investeerders in Frankrijk, Europa’s derde economie, haalden €26,5 miljard op, nog altijd significant meer dan investeerders uit Spanje (€13,8 miljard) en Nederland (€19,8 miljard).

Investeringen in de woon/multifamiliaire, logistieke en hotelsectoren in de grote metropoolregio’s in Europa bieden volgens de onderzoekers de komende periode de grootste investeringskansen.