Beursgenoteerde adviesbureaus presteren sterk tijdens Covid-19

28 mei 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Ondanks de uitdagingen die Covid-19 meebrengt naar het consultinglandschap, weten grote beursgenoteerde adviesbureaus juist te profiteren van de pandemie, zo blijkt uit een rapport van Boxington Corporate Finance.

In de meest recente editie van zijn tweejaarlijkse Consultancy Services Tracker concludeert het internationale M&A-advieskantoor dat de adviesbranche de afgelopen zes maanden almaar sterker uit de crisis is gekomen. Investeerders tonen zich “zeer optimistisch” over de vooruitzichten van de sector, als gevolg van de “stijgende vraag vanuit klanten naar Covid-gedreven verander- en transformatieprojecten”, zo valt te lezen in het rapport.

Het bureau analyseerde de marktkapitalisatie van zestien beursgenoteerde adviesbureaus. Het betreft onder meer Accenture en Alpha FMC in het Verenigd Koninkrijk, Booz Allen Hamilton en FTI Consulting in de Verenigde Staten, Capgemini en Wavestone in Frankrijk en Infosys en Tata Consultancy Services in India. Uit de analyse komt naar voren dat in de afgelopen zes maanden (tot 30 april 2021) de waarderingen gemiddeld met 40% zijn gestegen.

Valuation Movements

Wavestone was de meest opvallende presteerder, met een stijging van maar liefst 70%. Nog drie andere bedrijven wisten een groei van meer dan 60% te realiseren: Dovre, Capacent en Alpha FMC. Booz Allen was de langzaamste groeier onder zijn branchegenoten, maar wist zijn marktkapitalisatie alsnog met 6% te verhogen

Tim Evans, Managing Director bij Boxington Corporate Finance, stelt dat twee belangrijke factoren ten grondslag liggen aan de sterke prestaties van de sector. “Ten eerste de aanhoudende vraag naar Covid-gedreven verander- en transformatieprojecten van klanten, die zich willen aanpassen aan de post-Covid-wereld en dan vooral op het gebied van digital en cloud. En ten tweede het vermogen van de sector om over te schakelen naar effectief werken op afstand, wat leidt tot een hoge bezettingsgraad van consultants en goede winstmarges.”

Sterke M&A-activiteit

Het vertrouwen in de sector komt ook tot uiting in de fusie- en overnameactiviteit, die de afgelopen zes maanden onverminderd hoog is gebleven. Uit de deals-database van Consultancy.org blijkt dat in 2021 tot nu meer dan 150 deals zijn gesloten. Het zijn vooral Accenture en de Big Four-kantoren die een buy-and-build strategie najagen.

Ebitda Multiple Movements

De grootste deal werd onlangs gesloten door Wipro, dat in maart van dit jaar Capco overnam, met een dealwaarde van zo’n $1,5 miljard. Deze deal had nog overschaduwd kunnen worden door de mogelijke megadeal tussen Atos en DXC Technology, maar die vond uiteindelijk geen doorgang. De Amerikanen sloegen een bod van $10 miljard van de Fransen af.

Volgens Alex Cooper, Assistant Director bij Boxington Corporate Finance, “zijn kopers steeds meer op zoek naar deals waarmee ze toegang krijgen tot technologische niche-oplossingen. Die oplossingen kunnen worden gebruikt om hun traditionele diensten te leveren of om nieuwe proposities aan te bieden.”

Vooruitkijkend, geven Evans en Cooper aan dat ze verwachten dat de dealactiviteit in de adviessector op een hoog niveau zal blijven, waarbij technologische capaciteiten de belangrijkste drijfveer vormen. “We verwachten ook dat kopers zullen blijven kopen vanwege schaalgrootte en internationaal bereik, vooral de spelers in het middensegment, hoewel in een lager tempo dan in voorgaande jaren.”