Atos brengt bod van $10 miljard uit op DXC Technology

12 januari 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Atos zou het jaar weleens in stijl kunnen beginnen, met een megaovername. In een persverklaring bevestigt de wereldwijde ICT-dienstverlener de geruchten en laat het weten een bod van $10 miljard te hebben uitgebracht op DXC Technology. Mocht de deal doorgang vinden, dan zou dit voor Atos een verdubbeling van zijn wereldwijde personeelsbestand betekenen.

Eerder deze week meldde Reuters al dat er tussen de twee bedrijven mogelijk gesprekken gaande waren, en gisteren bevestigde het aan de Parijse beurs genoteerde Atos dat het inderdaad de stap heeft gezet om “een potentieel vriendelijke transactie” met DXC Technology te sluiten. Het doel achter de deal? “Een leider op het gebied van digitale diensten te creëren die profiteert van wereldwijde schaal, talent en innovatie.”

Atos voegt toe dat “de besprekingen zich nog in een zeer vroeg stadium bevinden” en dat als gevolg daarvan “er in dit stadium geen zekerheid bestaat dat deze aanpak zal resulteren in enige overeenkomst of transactie.” DXC Technology bevestigt weliswaar dat er een bod op tafel ligt, maar dat het een “ongevraagd, voorlopig en niet-bindend voorstel betreft om alle aandelen van het bedrijf te kopen”.

Atos brengt bod van $10 miljard uit op DXC Technology

Als de deal er komt, voegt Atos daarmee 140.000 medewerkers toe aan de bestaande 110.000 professionals. Daarmee zou Atos uitkomen op een wereldwijd personeelsbestand van ongeveer 250.000 medewerkers en zou het daarmee de achterstand op zijn Franse concurrent Capgemini flink weten te verkleinen. Capgemini heeft momenteel circa 270.000 medewerkers op de loonlijst.

DXC Technology werd opgericht in 2017 en is met zijn hoofdkantoor gevestigd in de VS. Het bedrijf is destijds ontstaan van​​uit de fusie tussen Computer Sciences Corporation en het grootste deel van de technische diensten-afdeling van Hewlett Packard Enterprise. Het bedrijf wordt momenteel geschat op een waarde van circa $6,7 miljard (~€5,5 miljard). De ICT-dienstverlener telt zo’n 6.000 klanten in 70 landen en realiseerde in het laatste boekjaar een omzet van (omgerekend) zo’n €16 miljard. Ter vergelijking: Atos is actief in meer dan 75 landen en genereerde in het afgelopen boekjaar een omzet van €12 miljard.

De interesse van Atos in DXC komt voort uit zijn groeistrategie. Atos stelt zich ten doel een ​​“leidende speler op de IT-dienstenmarkt” te worden, waarbij anorganische groei een integraal onderdeel vormt van zijn plannen om die ambitie waar te maken. Alleen al in de afgelopen twaalf maanden heeft Atos twaalf bedrijven overgenomen of met hen tenminste onderhandelingsgesprekken gevoerd. Motiv ICT Security in Nederland en twee Salesforce-partijen in de VS en Frankrijk zijn enkele voorbeelden van recente overnames door Atos.

Hoewel DXC Technology de grootste overname ooit zou betekenen voor Atos – de deal zou naar schatting driemaal zo groot zijn als de Syntel-deal in de VS – tonen de aandeelhouders zich vooralsnog niet onder de indruk: de aandelenkoers van Atos is sinds de bekendmaking van het nieuws gedaald, terwijl DXC zijn aandelenkoers juist heeft zien stijgen.

Naar verluidt zou Atos momenteel ook gesprekken voeren met Dell Technologies over de mogelijke overname van zijn managed security services-aanbieder Secureworks.