Atos neemt Amerikaanse IT-dienstverlener Syntel over voor $3,4 miljard

23 juli 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Franse IT-dienstverlener Atos heeft Syntel gekocht in een deal ter waarde van ongeveer $3,4 miljard. De integratie versterkt de positie van Atos op de Noord-Amerikaanse markt en voegt zo’n 23.000 werknemers toe aan het personeelsbestand van Atos.

Thierry Breton, voorzitter en CEO van Atos geeft aan dat hij trots op is “zo'n belangrijke mijlpaal” in de geschiedenis van het bedrijf: “Syntel is een toonaangevend digitaal bedrijf dat ons aanbod aan digitale diensten aanzienlijk zal verbeteren.”

Het 38 jaar geleden opgerichte Syntel is een informatietechnologiebedrijf met 23.000 medewerkers, werkend vanuit 30 landen. Circa 18.000 werknemers zijn gevestigd in India – 89% van de omzet van het bedrijf ($924 miljoen omzet in 2017) wordt echter gegenereerd op de Noord-Amerikaanse markt. Het bedrijf heeft een trackrecord in het gehele IT-landschap, maar is met name onderscheidend op onderwerpen als automatisering, datascience, sociale media, cloud en mobiel. 

Volgens Breton zal de overeenkomst met Syntel drie grote voordelen opleveren. Ten eerste zullen de expertise en het klantenbestand van Syntel de digitale services en bedrijfs- en platformoplossingen van Atos uitbreiden. “De twee organisaties zijn volledig complementair in hun klantenbestand, regio's en diensten”, legt Breton uit. Sectoren waarvan verwacht wordt dat ze het meest zullen profiteren zijn banken en verzekeraars, gezondheidszorg, retail, logistiek en productie.

Atos neemt Amerikaanse IT-dienstverlener Syntel over voor 3,4 miljard

Ten tweede zal het in Michigan gevestigde bedrijf de marktpositie van Atos in Noord-Amerika flink versterken. De van oorsprong Franse onderneming heeft een leidende positie in de meeste Europese landen, maar in de VS, ’s werelds grootste markt voor IT-diensten en consultancy, loopt het marktaandeel van het bedrijf enigszins achter. Atos heeft in de afgelopen jaren een ‘buy-and-build’ aanpak gehanteerd om snel terrein te winnen – zo zijn onder meer door Xerox ITO (in 2014; voor €880 miljoen) en drie Amerikaanse adviesbureaus op het gebied van gezondheidszorg (2017; dealwaarde onbekend) overgenomen. “Syntel zal onze aanwezigheid in Noord-Amerika aanzienlijk verbeteren en ook het margeprofiel van onze Noord-Amerikaanse activiteiten verbeteren [Syntel had in 2017 een operationele marge van 25%]”, aldus Breton. 

Ten derde verwacht hij dat de integratie “significante synergieën” zal opleveren, zowel op het niveau van de kosten als van de inkomsten. Het complementaire klantenbestand zal meerdere cross-selling-mogelijkheden bieden, met synergievoordelen van ongeveer $250 miljoen die eind 2021 moeten worden behaald. Ondertussen wordt voorspeld dat operationele verbetering binnen de bedrijfsvoering van beide bedrijven (project delivery, resource management van onshore/offshore-personeel, SG&A-besparingen in o.a. vastgoed en inkoop) een kostenvoordeel van $120 miljoen per jaar (run rate basis) zal genereren tegen 2021.

Als onderdeel van de integratie zal Syntel-CEO Rakesh Khanna toetreden tot het Executive Committee van Atos. Alle leidinggevenden en managementteamleden van Syntel zullen zich naar verwachting voegen bij de leiderschapsteams van Atos in de 73 landen waarin het opereert.

Bharat Desai, co-voorzitter en medeoprichter van Syntel, zegt: “Dit is een zeer enerverende ontwikkeling voor Syntel. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen van onze klanten en de passie, toewijding en innovatieve geest van onze medewerkers. Dit heeft Syntel tot grote hoogten gebracht en ik ben ervan overtuigd dat deze combinatie van grote waarde zal zijn voor alle belanghebbenden.”

De transactie tussen Atos en Syntel – de Franse gigant is met een beurswaarde van $13 miljard ongeveer vijf keer groter – is gefinancierd via een financiële constructie gedekt door BNP Paribas en J.P. Morgan.