Amsterdam huurt A&M en KPMG in om AEB te redden

23 augustus 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Verkopen of verder herstructureren? Dat is de vraag die momenteel speelt rond de Amsterdamse afvalverwerker AEB. Achterstallig onderhoud bracht het bedrijf dit jaar tot de rand van de afgrond. Enige aandeelhouder gemeente Amsterdam overweegt AEB nu te verkopen en heeft KPMG ingeschakeld om verschillende opties daarvoor te verkennen. Ondertussen stelt de gemeente dat het behoud van het afvalbedrijf ook nog altijd tot de mogelijkheden behoort. In dat geval wordt de huidige herstructurering onder begeleiding van Alvarez & Marsal voortgezet.

AEB haalt sinds het begin van deze zomer met enige regelmaat de krantenkoppen. Veelvuldig het nieuws halen belooft vaak weinig goeds en dat geldt hier zeer zeker ook. Eind juni zag de directie van de Amsterdamse afvalverwerker zich genoodzaakt per direct vier van zijn zes verbrandingsovens te sluiten wegens achterstallig onderhoud.

De organisatie draait op sterk verouderde software. Bovendien woedden op het terrein in het Westelijk Havengebied door de jaren heen verschillende grote branden. Dit leidde tot een onveilig gevoel onder het technisch personeel, dat bovendien al lange tijd een hoog verloop kent. 

De acute sluiting leidde tot een nationale afvalcrisis. Normaal gesproken verbrandt AEB jaarlijks zo’n anderhalf miljoen ton afval. Door de sluiting van de ovens wordt nu 70% van het afval dat normaal door AEB wordt verwerkt naar andere stortplaatsen of verbrandingsovens gebracht, wat veel meer geld kost. Bovendien loopt AEB nog eens extra geld mis door de stilliggende ovens.

Sinds de plotselinge sluiting werken gemeente Amsterdam en AEB – waar drie van de vier RvC-leden inmiddels zijn opgestapt – samen om de crisis te bezweren. Daarbij worden ze ondersteund door de gerenommeerde herstructureringsspecialist Alvarez & Marsal – die onlangs ook al werd ingeschakeld door het noodlijdende Britse warenhuis Debenhams en eerder faam verwierf met de begeleiding van het faillissement van Lehman Brothers waarmee in 2008 de financiële crisis werd ingeluid.

Doordat de gemeente en banken samen €16 miljoen toezegden werd een faillissement in het geval van AEB afgewend. Ook heeft de gemeente eerder dan gepland €6,2 miljoen aan rekeningen aan het bedrijf betaald.

Amsterdam huurt A&M en KPMG in om AEB te redden

In de etalage

Inmiddels heeft Amsterdam bekendgemaakt plannen te hebben om het zo geplaagde afvalbedrijf te verkopen. De gemeente heeft KPMG in de hand genomen om verschillende mogelijkheden daartoe tegen elkaar af te wegen. Naast de volledige verkoop van AEB bestaan namelijk nog twee opties. Ten eerste kan het uit verschillende divisies bestaande AEB worden opgeknipt, waarna een deel wordt verkocht. Ten tweede kunnen er nieuwe aandeelhouders worden gezocht, zoals andere gemeenten of een commerciële partij.

Het FD meldt dat er binnen de markt al verschillende potentiële kopers worden genoemd, waaronder de Duitse bedrijven HVC, EEW en Remondis, het Franse Suez en de Amerikaanse spelers Covanta Energy en Wheelabrator. Het zakendagblad vermeldt er wel meteen bij dat het niet duidelijk is hoe concreet de interesse van deze partijen is.

Wankoop?

De onzekerheid over de interesse vanuit kopers is weinig verwonderlijk. Met AEB staat er nou niet bepaald een aantrekkelijke prooi in de etalage. Naast de financiële malaise, het achterstallig onderhoud en de personeelsproblemen – er wordt ook gesproken van “een anarchistische sfeertje” op de werkvloer – staat AEB al meer dan een jaar onder verscherpt toezicht van de Omgevingsdienst, een provinciale toezichthouder.

Daar komt nog eens bij dat de toekomst van de gehele Nederlandse afvalbranche er weinig rooskleurig uitziet. Onlangs besloot het kabinet dat er geen nieuwe import van buitenlands afval wordt toegestaan. Bovendien zijn er plannen om de commerciële import van buitenlands afval extra te belasten. Net als vele andere Nederlandse vuilverbranders, zou AEB hier hard door worden geraakt, aangezien ongeveer een kwart van het daar verwerkte afval van over de grens komt. Nederland beschikt over meer verbrandingscapaciteit dan afval en zonder buitenlandse import is het lastig geld verdienen. 

Genoeg reden dus om aan te nemen dat het nog niet makkelijk zal zijn iemand te verleiden tot de aankoop van AEB, dat ook nog eens te maken heeft met een sanering waarvan niet bekend is hoeveel tijd en geld deze zal kosten. De huidige boekwaarde van AEB bedraagt €145 miljoen, maar als het al lukt om het bedrijf van de hand te doen dan zal de aankoopsom door de vele problemen flink worden gedrukt. 

Toch houden?

Wellicht is het daarom dat Amsterdam nog altijd een slag om de arm houdt wat betreft de verkoop, en aangeeft dat het ook mogelijk is dat AEB na afloop van de saneringsronde toch in handen blijft van de gemeente. In dat geval zal de herstructurering onder begeleiding van Alvarez & Marsal worden voortgezet.