Belgische spoorwegen honingpot voor consultants

19 juni 2012 Consultancy.nl

Er is in Belgie forse kritiek op de torenhoge uitgaven van de Belgische spoorwegbeheerder NMBS aan externe consultants. In de afgelopen zeven jaar gaf NMBS maar liefst €837 miljoen uit aan studies en opdrachten door externe adviseurs. Dat staat in een rapport van het Rekenhof over de financiële stromen binnen de NMBS in opdracht van het Belgische parlement.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) exploiteert namens de overheid treindiensten. De NMBS bestaat uit drie entiteiten - de Holding, de NMBS en Infrabel.

ICT consulting
In een reactie laat NMBS weten dat het overgrote meerendeel van uitgaven (90%) werd gespendeerd aan IT consulting. In de afgelopen jaren heeft NMBS twee grote IT transformaties doorgevoerd; de introductie van de boekhoudnorm IFRS in 2008/2009 en de implementatie van een groot SAP-project binnen de groep in 2009/2010. Toch is het Rekenhof erg kritisch over de ICT uitgaven. Ondanks het feit dat NMBS meer dan 1,500 IT’ers in dienst heeft, waren er op piekmomenten tussen de 600 – 800 externe consultants aan het werk.

Belgische spoorwegen honingpot voor consultants

Management consulting
Op het gebied van strategy en management consulting heeft NMBS in de afgelopen jaren circa €2 miljoen per jaar uitgegeven. Opvallend is dat het samenwerkt met veel verschillende adviesbureaus, waaronder A.T. Kearney, Arthur D. Little, Boston Consulting Group en Roland Berger. Zie ook de volgende berichten van Consultancy.nl:
- BCG: Belgische spoorwegen moet €214m besparen (april 2010)  
- Arthur D Little analyseert stiptheid van spoorwegen (november 2010)  
- Arthur D Little: €563 miljoen nodig voor 90% treinen op tijd (maart 2011)  
- Roland Berger: structuur van Belgische spoorwegen is onhoudbaar (juni 2012)

Hoge tarieven
Het rapport is ook kritisch over de hoge tarieven die zijn betaald. Uit een audit op facturen blijkt dat NMBS sommige consultants maar liefst €200 tot €250 per uur betaalde.

Onnodige uitgaven
Volgens het Rekenhof was het absoluut niet nodig om zo veel te spenderen aan adviesbureaus: “Een deel van de kosten had vermeden kunnen worden als de drie NMBS entiteiten beter hadden samengewerkt”. Ook hadden de projecten beter gebruik kunnen maken van interne resources.

Mega-schuld
De NMBS kampt al jaren met mega-schulden. Bij de splitsing van de NMBS-groep in 2005 bedroegen ze €1,2 miljard. In de afgelopen jaren beloofde NMBS meerdere malen om de schulden te stabiliseren, ondertussen zijn ze opgelopen tot €1,7 miljard als gevolg van de inefficiënte bedrijfsvoering en de rente die elk jaar moet worden betaald. Het Rekenhof waarschuwt dat bij ongewijzigd beleid de schuld de komende jaren met nog eens ongeveer €400 miljoen zal toenemen.

Nieuws