Vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid: Vier vrouwen over hun groeipad

26 september 2022 Consultancy.nl 9 min. leestijd

Na de halfjaarlijkse promotieronde heeft BlinkLane Consulting er weer vier nieuwe senior consultants bij: Lieselotte Hoegee, Kelly Hauwert, Marcella Richard en Amy Van Zuydam. We blikken met de vier vrouwen terug op het groeipad dat ze bij deze mooie mijlpaal heeft gebracht: Wat waren de belangrijkste lessen en ervaringen? Welke adviezen hebben ze voor anderen die in hun voetsporen willen treden? En hoe zien ze het vervolg van hun groeipad voor zich? 

Transformatie staat centraal in alles wat BlinkLane Consulting doet. Het in 2007 opgerichte adviesbureau helpt organisaties in het navigeren van het continu veranderende digitale bedrijfslandschap van de 21e eeuw. 

En terwijl de consultants van het bureau de klanten helpen transformeren, ondergaan ze zelf ook een voortdurende verandering. Ze doen ervaring na ervaring op en profiteren van de uitgebreide opleidingsmogelijkheden die ze krijgen. Opgeteld resulteert dit in een steile leercurve en de mogelijkheid continu te ontwikkelen als consultant.

Kelly Hauwert, Marcella Richard, Lieselotte Hoegee en Amy van Zuydam

Neem Kelly Hauwert en Marcella Richard. Ze doorliepen beiden het traineeship van BlinkLane. “De echte ‘do’s and don’ts’ leren van het consultancyvak en organisatietransformaties – dat is wat we wilden”, aldus Kelly. “Meteen aan de slag gaan als trainee en worden ondergedompeld in het ‘echte werk’ sloot dan ook perfect aan op onze ambities”, vult Marcella aan.

Ook zij-instromers zijn uiteraard van harte welkom bij BlinkLane. Zoals Amy Van Zuydam en Lieselotte Hoegee, die hun eerste carrièrestappen elders zetten en daarna als consultant bij BlinkLane in dienst traden. Amy: “We kozen allebei voor BlinkLane vanwege de cultuur – hands-on, content-gedreven – en het ondernemende karakter van de toekomstige collega’s.” 

De eerste steen

Vanuit hun uiteenlopende achtergronden zijn de vrouwen nu alle vier doorgegroeid naar de rol van senior consultant. Ondanks de verschillende paden die ze hebben afgelegd, is er een hele duidelijke gemene deler: bij BlinkLane staat hun persoonlijke ontwikkeling centraal. 

Zo kreeg Marcella al vroeg in haar traineeship veel verantwoordelijkheid vanuit haar collega’s. “Die vrijheid en dat vertrouwen kende ik niet, het heeft me gevormd en zelfvertrouwen gegeven”, vertelt ze. Ook kreeg ze veel kansen om te groeien, zoals bijvoorbeeld door een eigen account leiden. Op deze manier werd de eerste steen gelegd op haar pad richting de rol van senior consultant.

“Bij BlinkLane zijn er zoveel kansen om je passie te ontdekken.”

Het ondernemende karakter van de BlinkLane-consultants komt terug in het verhaal dat Amy met ons deelt. Ze had het idee om een storytelling event te organiseren. Dat werd uiteindelijk een ontzettend succesvol alumni-evenement waarbij vier consultants hun persoonlijke verhaal vertelden. “Bij BlinkLane zijn er zoveel kansen om je passie te ontdekken en dat geeft mij vertrouwen en motivatie om dit soort dingen te organiseren.”

Comfortabel zijn met het oncomfortabele

Lieselotte beleefde haar hoogtepunt bij een internationale klant, waar de opdracht was om een eenduidige manier van werken te implementeren binnen een afdeling met teams verspreid over vier verschillende continenten. “Deze opdracht had alles”, vertelt ze enthousiast. “Ik werd inhoudelijk en cultureel uitgedaagd en ik begeleidde jongere consultants.”

Terugblikkend op het project komt Lieselotte tot de conclusie dat hier het zaadje is geplant om realistischer naar haar eigen werk te kijken – door de controle een beetje los te laten wordt haar werk nog beter, zo leerde ze. “Ik ben nu beter geworden in improviseren per situatie in plaats van altijd alles vooraf uit te willen denken. En dat heb je nodig in ons werk – en als we eerlijk zijn, in het leven algemeen.”

Kelly omschrijft een vergelijkbare situatie. “De grootste stap die ik heb gemaakt dankzij mijn ervaringen bij BlinkLane is comfortabel zijn met het oncomfortabele.” Toen ze zich realiseerde dat ze kon vertrouwen op haar eigen kennis en kunde en leerde los te laten, kreeg ze meer vertrouwen en werd ze succesvoller. “Ik heb geleerd om mee te gaan met de flow, maar daarbij ook vast te houden aan mijn eigen principes.” 

Waar kom je vandaan er waar ga je naartoe?

Zo werd het pad dat de vier aflegden geplaveid met tal van leerzame momenten. Terugblikkend op de vele opdrachten, trainingen en evenementen hebben de senior consultants verschillende adviezen voor vakgenoten die nog aan het begin van de reis staan.

Amy raadt aan om goed in kaart te brengen waar je jezelf verder kan ontwikkelen. “Bij elke stap die je in je carrière neemt is het belangrijk om te weten: waar kom je vandaan er waar ga je naartoe? Het kenbaar maken van je eigen ontwikkelpunten is kwetsbaar, maar is key om de stappen te maken en in dit geval voor mij om senior consultant te worden”, legt ze uit. Kelly herkent zich hier volledig in. “Jij zit aan het stuur: het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen talenten en deze te ontwikkelen in de opdrachten.”

“Ik ben nu beter geworden in improviseren per situatie in plaats van altijd alles vooraf uit te willen denken.”

Het belangrijkste advies van Marcella is om zoveel mogelijk authentiek te blijven. “Niet zomaar iets doen omdat het nou eenmaal afgesproken is, maar er zelf ook achter staan in de overtuiging dat dit het beste is voor de klant, ook in wisselende omstandigheden. Soms is hetgeen dat het beste is voor de klant niet wat ze willen horen, die boodschap moet je kunnen overbrengen. Anders ontstaan er situaties waarin het lastig wordt om als consultant weerstand te bieden aan een klant.”

BlinkLane’s cultuur openbaart zich duidelijk in het pad dat Kelly, Amy, Lieselotte en Marcella hebben bewandeld. Zo geven ze alle vier aan dat de reis naar de rol van senior consultant zeer organisch verliep.

“We kregen vanuit BlinkLane hands-on support om te groeien en hebben zelf in opdrachten steeds meer uitdaging gezocht, waardoor de senior consultant-rol een logische vervolgstap is”, aldus Lieselotte, die in lijn hiermee nog een laatste advies meegeeft: “Blijf uitdagingen zoeken. Doe dingen die bij je passen en waar je energie van krijgt, dan komt je groei vanzelf.” 

Het volgende hoofdstuk

Ook nu die vier senior consultant zijn is hun reis uiteraard nog lang niet ten einde. Het volgende hoofdstuk begint nu: Waar willen ze hun expertise het liefst gaan inzetten? Waar kijken ze naar uit en wat is hun leiderschapsstijl?

Lieselotte wil haar kennis en ervaring graag inzetten om interne collega’s te helpen bij het doorlopen van het groeipad dat ze zelf heeft afgelegd. Ook de andere drie dragen de komende jaren naast hun klantopdrachten graag bij aan de ontwikkeling van BlinkLane.

“Aan consultants wil ik zoveel mogelijk vrijheid meegeven.”

Daarbij speelt de fase die The Highberg Group nu ingaat een belangrijke rol. De groep ontstond ruim een jaar geleden toen BlinkLane, Gladwell Academy en VKA de krachten bundelden en groeit sindsdien gestaag.

Lees verder: Waarom VKA, BlinkLane en Gladwell de krachten bundelen

Marcella kent BlinkLane al wat langer en denkt graag mee hoe deze verandering vorm krijgt. Amy heeft op haar beurt veel ervaring met cultuurverandering en diversiteit en wil deze graag inzetten binnen de verdere ontwikkeling van de groep. Kelly heeft als ambitie om BlinkLane verder uit te breiden naar de publieke sector en ziet dit als een van focuspunten binnen het bureau. 

Anderen laten groeien

Lieselotte blijft zichzelf uitdagen en kijkt ernaar uit om op een hoger niveau een sparringpartner te zijn en hierdoor op strategisch niveau mee te praten. Voor de andere collega’s binnen BlinkLane wil Lieselotte benaderbaar blijven: “Ik hoop vooral dat collega’s denken: ‘Met haar wil ik samenwerken, want de opdrachten die zij doet zijn interessant, leerzaam en leuk!’”

Marcella kijkt ernaar uit om verder te groeien op commercieel vlak en in het managen van accounts, waarbij ze het vertrouwen waar ze zelf door is gegroeid wil doorgeven. “Aan consultants wil ik zoveel mogelijk vrijheid meegeven: ‘Ga het maar doen, ik heb er vertrouwen in en als het niet lukt dan vang ik je op.’”

Ook wil ze – als senior consultant en moeder van twee jonge kinderen – graag een positief voorbeeld zijn voor collega’s door te laten zien dat ambitie in de consultancy en een gezinsleven goed naast elkaar kunnen bestaan. “Als dat iets is dat je ambieert, dan hoef je niet te kiezen tussen carrière of gezin”, benadrukt ze.

Amy heeft ontzettend veel zin in haar volgende hoofdstuk bij BlinkLane. Ze kijkt er onder andere naar uit om haar expertise in te zetten om andere vrouwen verder te helpen groeien binnen het bureau. Daarbij zet ze het liefst anderen in hun kracht. “Ik wil graag mijn team in staat stellen om hun vaardigheden en kwaliteiten te benutten en te ontwikkelen.”

Kelly kijkt ernaar uit om de publieke sector nog verder te ontdekken in haar rol als senior consultant. Daarnaast vindt ze het erg leuk om opdrachten te leiden en mensen te laten groeien. Haar visie: “Om niet de ster te zijn van de opdracht, maar mijn team de sterren te laten zijn. Laat ze zichzelf bewijzen en succesvol zijn en ik zal ze ondersteunen als hun vangnet wanneer het misgaat. Zo kan de volgende lichting zich met vallen en opstaan ontwikkelen – precies zoals wij hebben gedaan.”

De vier vrouwen sluiten af: “Een senior consultant bij BlinkLane heeft meer verantwoordelijkheden dan een senior consultant bij andere consultancies. Ze leiden transformaties, mentoren meer junior consultants, bouwen klantaccounts verder uit en kunnen een expert zijn.”