Talita Lemes over haar eerste maanden bij BlinkLane Consulting

26 mei 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Talita Lemes begon haar loopbaan in thuisland Brazilië. Zes jaar geleden verhuisde ze naar Nederland, waar ze een MBA volgde. Inmiddels werkt ze bij BlinkLane Consulting, waar ze klanten ondersteunt met het vormgeven van hun digitale strategieën en transformaties.

Kun je ons iets meer vertellen over je achtergrond?

“Ik ben opgegroeid in Brazilië en begon mijn carrière bij een wereldwijd industrieel gasbedrijf. Daarna werkte ik in de telecom en de consultancy, alvorens ik naar Nederland verhuisde om mijn MBA in Imagineering Business Innovation te beginnen aan de Hogeschool van Breda.”

Talita Lemes, Consultant, BlinkLane Consulting

Zei je nou imagineering?

“Ja dat klopt, dit onderwerp richt zich op de engineering van onze verbeelding. Het draait om hoe je transformatieve processen binnen organisaties in gang zet, daarbij rekening houdend met de maatschappelijke omgeving. Ik voelde mij aangetrokken tot dit onderwerp omdat ik werkzaam was binnen de consultancy, met een focus op design thinking en digitale transformaties. Imagineering speelt zich af op het snijvlak van beide gebieden.”

Begin dit jaar ben je gestart bij BlinkLane Consulting, wat motiveerde je keuze?

“Alvorens ik mij aansloot bij BlinkLane Consulting werkte ik voor CM.com, een Nederlands bedrijf dat cloudsoftware levert voor marketing-, verkoop- en klantfuncties. Het bedrijf is wereldwijd sterk aan het uitbreiden en dat stelde mij in staat om in verschillende multiculturele teams te werken – ik genoot echt van dit onderdeel van mijn werk, aangezien diversiteit zorgt voor een fris perspectief en nieuwe manieren van werken.”

“Waar ik verder echt van geniet, is het werken aan het ontwerpen en uitvoeren van transformatie. Transformaties waarbij een mensgerichte aanpak wordt gehanteerd, die de harde kant van verandering combineert met de menselijke kant.”

“En dat is precies wat BlinkLane Consulting biedt! Ik ben vastbesloten om bedrijven te helpen hun transformatie-uitdagingen aan te gaan, zoals meer wendbaar of innovatiever worden, of bijvoorbeeld datagedreven manieren van werken omarmen.”

Hoe kijk je terug op je eerste vijf maanden?

“Direct na mijn start bij BlinkLane kon ik op een klantproject aan de slag, waar ik het projectteam hielp een nieuw productontwikkelingsproces op te tuigen.”

“Het was een zeer interessante opdracht, omdat de klant snel de stap van startup naar scale-up doormaakte, wat zorgde voor een dynamische context binnen het veranderproces. Met behulp van design sprintsessies hielpen we de klant het proces te ontwikkelen en op de markt te brengen.”

“Er is altijd de ruimte om je idee aan iemand voor te leggen. Dat bevordert de creativiteit en houdt mensen innovatief.”

“En voor wat betreft mijn onboarding, ben ik door mijn collega's zeer warm onthaald. De cultuur binnen BlinkLane Consulting is zo vriendelijk en voelt familiair!”

“Bij BlinkLane Consulting is er verder veel ruimte voor ondernemerschap – het bedrijf en het team ademen een ondernemersgeest. Als je iets in gedachten hebt of als je een initiatief wilt opzetten, is er altijd de ruimte om dat idee aan iemand voor te leggen. Ik vind dat een geweldig aspect aan de bedrijfscultuur, het bevordert de creativiteit en houdt mensen innovatief.”

“Ook geniet ik van het mentorprogramma bij BlinkLane Consulting, dat je helpt bij het stellen van je persoonlijke ontwikkelingsdoelen en dat vervolgens met je samenwerkt om te reflecteren op de voortgang van die doelen en samen met je kijkt wat er moet gebeuren om je doelen te bereiken. Deze aanpak helpt je echt om een betere professional (en persoon) te worden – ik heb hier in mijn eerste maanden heel veel aan gehad.”

Tot slot, heb je nog leerdoelen voor de toekomst?

“Jazeker. Graag wil ik mij de komende tijd verder ontwikkelen als facilitator, een betere communicator worden en wil ik soepel kunnen navigeren tussen de verschillende lagen van een organisatie. In grote bedrijven zijn er namelijk veel verschillende hiërarchieniveaus of niveaus op basis van senioriteit, expertise, enzovoorts.”

“Weten hoe je al deze niveaus het beste kunt benaderen en met hen in contact kunt komen is een belangrijke vaardigheid voor iedereen die betrokken is bij de uitvoering van strategieën en het doorvoeren van veranderingen.”

“Gelukkig zijn er bij BlinkLane Consulting (en moederbedrijf Highberg) tal van trainings- en ontwikkelingsmogelijkheden, zowel op het gebied van formele trainingen als on the job learning.”