Terug van weggeweest: Lieselotte Hoegee bij BlinkLane Consulting

10 maart 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Vijf maanden geleden keerde Lieselotte Hoegee na een korte uitstap naar ABN Amro terug naar BlinkLane Consulting. Daar heeft ze haar werk als transformation consultant voortgezet. Ze vertelt over haar ervaringen van de afgelopen jaren en waarom ze nu wederom voor de digital transformation consultancy heeft gekozen.

Lieselotte Hoegee is al bijna acht jaar actief binnen de adviesbranche. Ze begon haar loopbaan bij communicatiebureau Hill + Knowlton Strategies, maar merkte al snel dat ze zich meer wilde bezighouden met managementvraagstukken.

Eind 2015 maakte ze daarom de overstap naar Key Groep, een boutique adviesbureau gericht op de zorg. Twee jaar vervulde ze daar een projectmanagementrol, met een focus op gebieden als change, IT en HR-management.Terug van weggeweest: Lieselotte Hoegee bij BlinkLane Consulting

In 2017 besloot ze het bureau te verruilen voor een nieuwe uitdaging bij BlinkLane Consulting. Het adviesbureau uit Amsterdam ondersteunt klanten in de private en publieke sector op diverse expertisegebieden, waaronder bedrijfstransformaties, innovatie, de implementatie van agile manieren van werken en digitale transformaties.

Terugkijkend op haar start vertelt Lieselotte dat haar keuze voor het bureau destijds was ingegeven door twee factoren. “Ten eerste is BlinkLane erg inhoudgedreven. De focus op onderwerpen rondom organisatie-ontwikkeling vormt voor mij een belangrijke match.”

Ze legt uit dat er in haar ogen niet veel organisaties zijn – in het bijzonder binnen het niche-consultancysegment – die er een soortgelijke focus als BlinkLane op nahouden. “Het zijn meestal de grote bureaus die dit erbij doen, maar bij BlinkLane is het echt de primaire focus.”

De tweede reden voor haar keuze voor BlinkLane was dat de “mensen en het ondernemende karakter van BlinkLane” haar enorm aanspraken. “Daar werd ik zeer enthousiast van. Je werkt echt met een hechte groep gedreven collega’s.”

Kijkje over de schutting

Na haar start als junior adviseur groeide Lieselotte door naar een mediorrol als transformation consultant. Begin 2020 had ze zo’n acht jaar consultancyervaring op zak, maar merkte dat ze ook nieuwsgierig was geworden om een “kijkje aan de andere kant” te nemen” en “bij de klant te werken”, in plaats van enkel als externe adviseur te fungeren.

Benieuwd naar passende carrièremogelijkheden (bijvoorbeeld als manager, het vooruitzicht een eigen team te leiden sprak haar zeer aan) besloot Lieselotte begin 2020 de overstap te maken naar ABN Amro, waar ze als management consultant aan de slag ging.

Anderhalf jaar lang was Lieselotte onder meer verantwoordelijk voor het vaststellen en het ondersteunen van strategische en (digitale) veranderingen binnen de Operations-afdeling van de grootbank. Daarbij werkte ze veelvuldig samen met het managementteam.

Vanuit die ervaring kwam ze tot de conclusie dat het fungeren als externe adviseur (“als buitenstaander”) haar bij nader inzien toch beter ligt. “Deel uitmaken van een grote organisatie was het voor mij toch niet helemaal. Ik werk kennelijk echt liever voor dan bij een grote organisatie. Ik miste de dynamiek van consulting en het intern kunnen ondernemen en meebouwen aan een bedrijf.”

Terug op het oude nest

Terugkeren naar BlinkLane – in haar huidige rol van transformation consultant – bleek voor Lieselotte dan ook “de meest logische stap”, zo vertelt ze. “Ik had gesprekken gevoerd met verschillende andere bedrijven, maar soms besef je pas hoe leuk je iets vindt, vooral de persoonlijke kant, als het weg is. En ik realiseerde me gewoon dat de omgeving van BlinkLane goed bij mijn persoonlijkheid past en het is moeilijk om dat ergens anders te vinden.”

Gevraagd wat haar precies trekt aan het werken bij BlinkLane, geeft Lieselotte aan: “In de basis word ik gedreven door mijn interesse in het type vraagstukken waar we aan werken en de uitdaging die het werk biedt.”

“Maar minstens zo belangrijk is de organisatie zelf, voegt ze meteen toe. “Ik heb het gevoel dat ik goed pas binnen de organisatie. Ik ben heel blij met mijn collega’s – BlinkLane voelt echt als een tweede familie. Daarnaast vind ik het leuk om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van BlinkLane zelf en een proactieve rol te spelen in de richting die BlinkLane op wil.”

Dit bijdragen aan verandering sluit nauw aan op haar rol als transformation consultant. “Als je houdt van het managen van de status quo, dan moet je niet in transformation consulting gaan.”

Mensgerichte verandering

Naast de inhoudelijke componenten staat in haar werk vooral de samenwerking met mensen centraal. Met andere woorden, alles valt of staat bij een mensgerichte benadering. Lieselotte: “Een organisatie is een systeem dat je kunt doorgronden door de structuur, processen en rollen inzichtelijk te maken. “Maar het zijn uiteindelijk de mensen die het systeem laten draaien en het tot een succes kunnen smeden.”

Voor nieuwe talenten die zowel de systemische als mensgerichte kant van verandering interessant vinden, is een rol als transformatieconsultant een “gave uitdaging waarmee je echt iets kunt bijdragen”, geeft Lieselotte aan. “Ik ben ervan overtuigd dat onze gestructureerde, analytische én mensgerichte benadering, bedrijven echt helpt betere resultaten te behalen.”

Uiteindelijk draait het in haar functie dus om de wisselwerking tussen de juiste organisatorische veranderingen doorvoeren en het aan boord krijgen, bewegen, tot zelfs het gelukkiger maken van mensen, zodat zij een actief deel van de verandering worden.

“Dat is wat mijn werk voor mij zo interessant maakt!”, besluit de BlinkLane-consultant.