Over Morgen helpt Eindhoven met herijken van deelmobiliteitsbeleid

27 juni 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Eindhoven wil deelmobiliteit binnen de gemeente professionaliseren. Met een vernieuwd beleid – ontwikkeld in samenwerking met adviesbureau Over Morgen – zet de gemeente de volgende stappen. 

Het hoognodige verkleinen van onze ecologische voetafdruk kan op verschillende manieren. De meest voor de hand liggende maatregel is het overstappen van fossiele brandstoffen op duurzame alternatieven, zoals windmolens en zonnepanelen.

Een andere mogelijkheid is om ons consumptiegedrag aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld door vaker tweedehandsgoederen te kopen, dat scheelt zowel grondstoffen als CO2-uitstoot. Het kan echter ook door producten helemaal niet meer aan te schaffen, maar ze te delen met vele anderen. Deelmobiliteit is hier een goed voorbeeld van.

Over Morgen helpt Eindhoven met herijken van deelmobiliteitsbeleid

Eindhoven (aantal inwoners: circa 238.000) zet al een aantal jaar in op deelmobiliteit. Zo telt de Noord-Brabantse stad inmiddels een slordige 200 deelauto’s en tal van elektrische deelscooters, onder andere van de Nederlandse aanbieder Felyx

De gemeente verwacht dat deelmobiliteit de komende jaren een nog grotere rol zal gaan vervullen. Daarom schakelde ze de specialisten van adviesbureau Over Morgen in. Zij hielpen Eindhoven de afgelopen maanden met het verbeteren van haar deelmobiliteitsbeleid. 

De betrokken adviseurs van Over Morgen – Nick Knoester, Hannah Habekotté en Megan Visscher – werkten aan een actieplan waarmee de gemeente een aanbod wil faciliteren dat aansluit bij de behoeftes van de Eindhovense deelmobiliteitsgebruiker. 

Dat Eindhoven haar deelmobiliteitsbeleid wil verbeteren heeft ook te maken met de bevolkingsgroei. De gemeente groeit namelijk als kool. Tegen deze achtergrond kunnen deelvoertuigen helpen het mobiliteitsniveau van de stad op de langere termijn op peil te houden. 

“We zijn trots op deze opdracht in Eindhoven”, zegt Knoester, die zich binnen Over Morgen specialiseert in Mobility as a Service. “Het slim toepassen van deelmobiliteit is een essentiële stap om steden op een toekomstbestendige manier leefbaar en duurzaam te maken. Een goede balans tussen de behoeftes van eindgebruikers, de markt en de gemeente is daarbij belangrijk.” 

Bredere uitdaging

Niet alleen Eindhoven is bezig met het verbeteren van haar deelmobiliteitsbeleid, vertelt zijn collega Habekotté, adviseur Duurzame Mobiliteit. “We helpen op dit gebied gemeenten in heel Nederland met het ontwikkelen van een passende visie en een uitvoerbaar actieplan.”

Wat daarbij onder andere naar voren komt: elke gemeente of regio heeft haar eigen uitdagingen en ambities. Tegelijkertijd kunnen geleerde lessen zeker worden meegenomen, legt Habekotté uit. “De kennis en expertise die we bijvoorbeeld eerder hebben opgedaan in Zwolle, Arnhem en Nijmegen hielpen bij het maken van het actieplan voor Eindhoven.” 

Bij het ontwikkelen van zo’n actieplan speelt data een belangrijke rol, geeft GIS-adviseur Visscher aan. “We gebruiken tal van onderzoeken over deelmobiliteit en daarnaast maken maken we eveneens gebruik van onze eerdere data-analyses.”