Highberg Group biedt vluchtelingen digital transformation course

05 mei 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Highberg Group heeft een nieuw MVO-initiatief gelanceerd. Met de Digital Transformation Course wil het consultancycollectief vluchtelingen die in Nederland verblijven ondersteunen bij het vinden van een baan in het werkveld van data en digitalisering.

De Digital Transformation Course is een programma van vier weken, waarbij deelnemers elke week een hele dag op locatie een module volgen over verschillende onderwerpen zoals organisatietransformatie, data en analytics, en agile werken. Ook ontwikkelen de deelnemers interpersoonlijke skills om zo zowel de harde als zachte kant van het vak onder de knie te krijgen.

De opleiding is een gezamenlijk initiatief van de vijf partijen achter Highberg Group: BlinkLane Consulting, Gladwell Academy, Verdonck Klooster & Associates, en House of Performance.

Highberg Group biedt vluchtelingen digital transformation course

De Digital Transformation Course is bedoeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, met name vluchtelingen. Hiertoe is een samenwerking aangegaan met UAF en New Dutch Connections. Zij zetten zich beide in voor het bieden van ondersteuning aan vluchtelingen bij hun zoektocht naar een baan en een stabiele toekomst in Nederland.

Traditioneel gezien komen vluchtelingen in ons land van buiten Europa, maar door de oorlog in Oekraïne richten de twee stichtingen zich momenteel ook op Oekraïners. Volgens gegevens van het CBS kwamen in april meer dan 3.000 asielzoekers naar Nederland. De grootste groep van deze mensen is de oorlog in Oekraïne ontvlucht.

Het kabinet verwacht dat het aantal Oekraïense vluchtelingen de komende maanden oploopt tot minstens 50.000: ruim twee keer zoveel als het aantal inwoners van Nederland met een Oekraïense herkomst voor de invasie door Rusland.

Lisette Klein, één van de initiatiefnemers van de Digital Transformation Course, zegt dat de opleiding werd geboren “vanuit de behoefte iets terug te willen geven aan de maatschappij” en “vluchtelingen verder perspectief te bieden”.

“De verschillende bureaus binnen Highberg Group hebben onder andere hun waardengedreven karakter gemeen. Er was volop draagvlak om dit initiatief tot werkelijkheid te maken”, voegt Klein toe, die in het dagelijkse leven consultant is bij BlinkLane Consulting. 

Ben ten Dam, partner bij Verdonck Klooster & Associates, vult aan: “Met de course bieden we een klein duwtje in de rug dat de afstand tot de arbeidsmarkt onder nieuwkomers verkleint. Door naast het aanbieden van relevante kennis en vaardigheden ook een buddy aan te bieden kun je nieuwkomers écht helpen: met je netwerk, met kennis van hoe je zaken aanpakt, door te luisteren, te sparren en hen te gidsen op de Nederlandse arbeidsmarkt.”

Vorige maand lanceerde VluchtelingenWerk Nederland het platform RefugeeHelp.com – een online vertrekpunt voor Oekraïense vluchtelingen én iedereen die hen wil helpen. Het platform werd ontwikkeld in samenwerking met SparkOptimus.