Deloitte en Arcadis helpen vluchtelingen met hun arbeidsmarktperspectief

25 april 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Dertien grote bedrijven – waaronder adviesbureaus Deloitte en Arcadis – hebben hun krachten gebundeld om ruim 20.000 vluchtelingen te helpen bij het vinden van werk.

Ons land biedt vandaag de dag onderdak aan meer dan 100.000 vluchtelingen. Tot voor kort kwamen deze mensen vooral uit landen zoals Syrië, Afghanistan en Irak. Sinds kort verblijft in Nederland ook een grote groep vluchtelingen die minder ver van huis zijn. 

Door de Russische invasie van Oekraïne is namelijk sprake van de grootste vluchtelingencrisis in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zo waren volgens vluchtelingenorganisatie UNHCR begin april al meer dan 4 miljoen Oekraïners hun thuisland ontvlucht. 

Deloitte en Arcadis helpen vluchtelingen met hun arbeidsmarktperspectief

Een deel van deze mensen is de afgelopen weken naar Nederland gevlucht. Volgens de Nederlandse overheid gaat het om bijna 22.000 vluchtelingen. En dat aantal neemt naar verwachting de komende periode alleen maar toe als de oorlog in Oekraïne blijft voortduren.

Helpende hand bieden

De massale vluchtelingenstromen in Europa vormden voor dertien vooraanstaande Nederlandse bedrijven aanleiding om te hulp te schieten. Ze bieden ondersteuning bij het vinden van werk, bijvoorbeeld door trainingen te organiseren of vluchtelingen aan te nemen. 

In dit geval gaat het om steun van de grootbanken ABN Amro en Rabobank, meubelgigant Ikea, bouwbedrijf Dura Vermeer, uitzendondernemingen ManpowerGroup en Randstad, softwarereus Microsoft, levensmiddelenbedrijven Pepsi en FrieslandCampina en netbeheerder Tennet.

Ook vanuit de adviesbranche zullen twee partijen zich de komende tijd inzetten om het arbeidsmarktperspectief van vluchtelingen te verbeteren. Het betreft accountancy- en consultancykantoor Deloitte en ingenieurs- en adviesbureau Arcadis.

Arcadis zal de komende drie jaar 65 vluchtelingen die in ons land verblijven in dienst nemen en verspreiden over zijn vestigingen in Europa. Dit zal het bedrijf doen via een stageprogramma dat opleiding en coaching biedt om vluchtelingen te helpen zich aan te passen aan hun nieuwe werkomgeving. 

Deloitte zal de komende vijf jaar 25 vluchtelingen in Nederland in dienst nemen. Het bedrijf zal ook trainingen en stages bieden aan een aantal vluchtelingen. Daarnaast zal Deloitte dit jaar 20 vluchtelingen begeleiden in zijn Future Academy en de komende vijf jaar mentorschap bieden aan 100 vluchtelingen. 

Voorgeschiedenis

De belofte van de dertien bedrijven om bijna 22.000 vluchtelingen te gaan helpen, bouwt voort op een eerdere toezegging van deze organisaties. In 2019 lieten ze weten 13.000 vluchtelingen te gaan helpen met hun professionele toekomst, een initiatief waar volgens de bedrijven “prachtige prestaties” uit zijn voortgekomen. 

Dat vluchtelingen veel baat hebben bij hulp is allerminst opmerkelijk. Ze ondervinden bij het zoeken naar geschikt werk vaak allerlei extra uitdagingen, zoals taal- en cultuurbarrières, problemen met het certificeren van hun diploma’s en gebrek aan een professioneel netwerk in het land waarnaar ze zijn gevlucht. 

Met de juiste begeleiding zijn die uitdagingen echter te verhelpen, waardoor vluchtelingen sneller een baan vinden. En dat is belangrijk, want op die manier verwerven ze sneller een volwaardig plek in de maatschappij, waardoor ze hun leven weer kunnen opbouwen na alle ellende die ze hebben doorgemaakt.