Onderzoek: Oorlog in Oekraïne kost Russisch leger €20 miljard per dag
De oorlog in Oekraïne kost het Russische leger bakken met geld, nu en in de toekomst. Volgens een nieuw onderzoek zullen de kosten, mits de invasie zich verder doorzet, mogelijk neerkomen op circa $20 miljard per dag.
Op 24 februari zette Rusland een grootschalige invasie in buurland Oekraïne in gang. Inmiddels hebben de gevechten naast hoofdstad Kiev ook grote en belangrijke steden als Charkov en Marioepol bereikt. Hoewel het lastig is om de informatie over mogelijke slachtoffers te verifiëren, wordt nu al gesproken over enkele duizenden burgerdoden in Oekraïne.
De wereldwijde gemeenschap heeft geschokt gereageerd op de invasie door de Russen en vanuit de internationale gemeenschap wordt deze daad dan ook door de meeste landen, instanties, bedrijven en burgers fel veroordeeld. De Westerse gemeenschap heeft tal van economische sancties afgekondigd, in de hoop verdere agressie door Rusland te ontmoedigen.
En hoewel zulke maatregelen Vladimir Poetin in het verleden niet van zijn expansiedrift hebben kunnen afhouden, blijft de internationale gemeenschap hoop houden dat de economische sancties enig effect zullen hebben. Die hoop is mede ingegeven door het feit dat de kosten van de militaire operatie evenals de financiële schade van de sancties voor de Russen extreem hoog kunnen gaan uitvallen.
De Oekraïense vice-minister van Defensie, Hanna Malyar, liet recent op Facebook weten dat de invasie inmiddels al het leven heeft gekost aan zo’n 5.000 Russische militairen. Verder stelde ze dat Rusland tot nu toe zo’n 146 tanks, 27 vliegtuigen en 26 helikopters zou hebben verloren.
Gigantische kostenpost
Daarbij moet meteen worden opgemerkt dat objectieve cijfers ontbreken, maar vast staat dat de verliezen – los van het enorme persoonlijke leed onder zowel Oekraïners als Russen – een gigantische kostenpost betekenen voor Rusland. De financiële schade voor de Russische economie zal volgens gezamenlijk onderzoek van het Centre for Economic Recovery, Civitta en EasyBusiness zelfs astronomische proporties kunnen gaan aannemen.
De directe verliezen als gevolg van de oorlog – zowel met het oog op de slachtoffers onder militair personeel als vernietigde militaire uitrusting – hebben Rusland in de eerste vijf dagen naar schatting al $7 miljard gekost. Daarnaast zal alleen al het verlies aan mensenlevens de komende jaren leiden tot een verlies in het Russische bbp van $2,7 miljard.
Daar blijft het uiteraard niet bij. Gekeken naar de enorme omvang van de militaire mobilisatie die nu en de komende periode nodig zal zijn – inclusief logistieke operaties, personeel, munitie, brandstof, raketlanceringen, enzovoorts – zal de oorlog Rusland iedere dag dat hij voortduurt alleen nog maar meer gaan kosten. Wanneer de Russen de invasie voortzetten zal deze naar schatting zorgen voor een kostenpost van $20 miljard per dag.
Overige schade
De schade kan echter nog vele malen hoger en op tal van andere gebieden lelijk uitpakken voor de Russen. Zo is de koers van de Russische roebel tot een historisch dieptepunt gedaald als gevolg van de onzekerheid en de ingestelde economische sancties, met alle gevolgen van dien. Ook zorgt een (gedeeltelijk) verbod op internationale overboekingen vanuit en naar Rusland dat het financiële betalingsverkeer flinke hinder ondervindt.
Waar de internationale gemeenschap andere verregaande maatregelen niet uitsluit, lijkt één ding als gevolg van de vele sancties nu al onvermijdelijk: het instorten van de Russische economie.
Zo betekent de oorlog ook voor vele Russische bedrijven slecht nieuws, bijvoorbeeld doordat beperkingen zijn ingesteld ten aanzien van de handel in staatsobligaties. Ook zijn de tegoeden van de centrale bank bevroren, waardoor het de Russische overheid het grotendeels onmogelijk is gemaakt om de economische stabiliteit te waarborgen.
Dan zijn er nog de vele handelsbeperkingen, die grote schade aanrichten aan de sterk van de export van gas en olie afhankelijke Russische economie. Zo is de geplande ingebruikname van Nord Stream 2 afgeblazen, waardoor het land toekomstige omzet hieruit zal mislopen. Ook het verbod op de invoer van hightechproducten zal op (middel)lange termijn een grote impact hebben op de uiteenlopende waardeketens.
Tot slot zal ook de Russische burger flink geraakt worden door de oplopende inflatie en flink gaan inboeten op de koopkracht. Met andere woorden, naast de desastreuze gevolgen voor het Oekraïense volk, dreigt ook armoede en een diepe recessie voor de Russische bevolking.