McKinsey, BCG en Bain stoppen werk voor Russische overheid

01 maart 2022 Consultancy.nl 6 min. leestijd

De drie bekendste strategische adviesbureaus ter wereld – McKinsey & Company, Boston Consulting Group en Bain & Company – zullen niet langer diensten verlenen aan de Russische overheid.

Vrijwel overal ter wereld wordt de inval van Rusland in Oekraïne aangemerkt als misdadige agressie vanuit Moskou. Ook de leiders van McKinsey & Company (Bob Sternfels), Boston Consulting Group (Christoph Schweizer) en Bain & Company (Manny Maceda) veroordelen de acties van de Russische regering en diens leger.

In posts op zakenplatform LinkedIn nemen de drie leiders duidelijk stelling tegen de invasie en benadrukken ze hoe hun organisaties hard bezig zijn om hun werknemers (en familieleden) in Oekraïne in veiligheid te brengen. Tegelijkertijd ontvouwen ze de verschillende andere stappen die McKinsey, BCG en Bain zetten om mensen te helpen in deze tijd van oorlog.

Bob Sternfels, Christoph Schweizer and Manny Maceda

De global managing partners bevestigen daarnaast dat alle drie de firma’s geen werk meer zullen verrichten voor de Russische centrale overheid (Bain was daar reeds in 2020 mee gestopt). Bovendien zullen McKinsey, BCG en Bain hun volledige adviesportefeuille in Rusland herzien voor klanten die banden hebben met de overheid, zoals staatsbedrijven.

De volledige verklaringen van SternfelsSchweizer en Maceda zijn hieronder te lezen:

Bob Sternfels

Global Managing Partner bij McKinsey & Company

Ik ben verafschuwd door de wrede en zinloze invasie van Oekraïne door de Russische regering. En ik ben geschokt door wat ik elk uur op het nieuws zie, en door de verhalen die ik hoor van collega's die in Oekraïne wonen of er familie hebben.

Eerder vertelde ik al hoeveel bewondering ik heb voor de manier waarop onze collega’s, vooral die in Oekraïne en Europa, de handen ineen hebben geslagen om te helpen op welke kleine manier dan ook. Ons bedrijf heeft 24/7 gewerkt om de veiligheid van onze Oekraïense collega’s en hun gezinnen te garanderen, en zij blijven centraal staan in mijn gedachten. De wereldwijde McKinsey-gemeenschap, inclusief onze Russische collega’s, heeft de hulpverlening ondersteund.

Naast het naleven van ons eigen strikte beleid rond het bedienen van klanten en verdere internationale sancties die worden uitgevaardigd, zal ons bedrijf geen enkele overheidsinstantie in Rusland meer van dienst zijn. Wij hebben altijd goed nagedacht over ons werk in Rusland en wij verlenen momenteel geen diensten aan de centrale regering, maar na de onverdedigbare acties die de regering heeft ondernomen, hebben wij deze verdere stap genomen.

Wij staan vandaag aan de kant van Oekraïne en zullen al het mogelijke blijven doen om de Oekraïense bevolking te steunen, ook onze Oekraïense collega’s en degenen die familie en geliefden in het land hebben.

Christoph Schweizer

Chief Executive Officer bij Boston Consulting Group

Ik ben geschokt door de Russische invasie in Oekraïne, als vader en als BCG’er met veel teamleden die direct getroffen zijn en in gevaar verkeren in Oekraïne, Oost-Europa, Rusland en nabijgelegen landen. Ik spreek namens heel BCG als ik zeg dat we deze aanval en het geweld veroordelen dat zoveel mensen doodt, verwondt en op de vlucht jaagt.

Onze eerste prioriteit is de veiligheid van alle BCG’ers – en we steunen actief al onze mensen die door deze tragedie zijn getroffen.

Ik ben geraakt door de vele initiatieven van onze teams over de hele wereld, in het bijzonder door ons team in Centraal Oost-Europa dat hulpacties organiseert. Wij steunen deze teams en investeren aanzienlijke middelen. In overeenstemming met onze langdurige partnerschappen zetten wij ons in voor samenwerking met het Wereldvoedselprogramma en Save the Children om de Oekraïense bevolking te steunen. Ook steunen wij regeringen in naburige landen bij hun humanitaire inspanningen.

Wat betreft ons werk in Rusland: de zakelijke context in het land is uniek en complex. Wij zien dat duidelijk in. Wij hanteren strikte richtlijnen voor al ons werk met klanten om ervoor te zorgen dat het volledig in overeenstemming is met ons doel en onze waarden. Wij hebben deze in Rusland altijd nauwgezet toegepast, onder meer door de internationale sancties strikt na te leven. Wij werken niet voor de centrale regering in Rusland. In het licht van de aanhoudende oorlog zullen wij geen werk voor de regering aannemen, en wij evalueren grondig onze hele portefeuille van werkzaamheden in Rusland.

Zoals zo velen van jullie voel ik pijn en diepe droefheid, maar het bemoedigt mij om te zien hoe leiders zich uitspreken tegen de invasie. Dit is een dramatisch moment in de geschiedenis – en BCG staat achter Oekraïne en iedereen die door deze oorlog wordt getroffen.

Manny Maceda

Global Managing Partner bij Bain & Company

Vandaag heb ik mijn collega’s wereldwijd een bericht gestuurd waarin ik de zinloze en onuitgelokte invasie van Rusland in Oekraïne veroordeel. Net als miljoenen over de hele wereld ben ik boos en vrees ik de ernst van deze agressie en de tragedie van deze gebeurtenissen. Ik ben ontroerd door de berichten en persoonlijke verhalen van mijn collega’s, en ik ben trots op de wijdverspreide steun in ons bedrijf om op te komen voor wat juist is.

Wij maken ons grote zorgen over de veiligheid van de Oekraïense bevolking en onze collega’s in Kiev. We hebben teams die dag en nacht werken aan de veiligheid van onze teamleden in Kiev en hun gezinnen, en van de gezinnen van Oekraïense burgers in onze hele organisatie.

In 2020 hebben we besloten om niet voor de Russische overheid te werken, op welk niveau dan ook – centraal, staats- of departementaal – en ook niet met bedrijven in specifieke sectoren, waaronder het leger en de inlichtingendiensten.

Ons klantenbestand in Rusland is een mix van multinationals en Russische bedrijven. Sommige van onze Russische klanten zijn gedeeltelijk in handen van de staat. Bij Bain hanteren wij hoge normen en duidelijke processen om ervoor te zorgen dat ons werk overal ter wereld in overeenstemming is met onze missie en waarden. Gezien de huidige gebeurtenissen evalueren wij ons werk in Rusland opnieuw om ervoor te zorgen dat het aan die normen voldoet en om de internationale sancties na te leven.

Bij alles wat we doen – van onze besluitvorming tot onze communicatie – zullen we ons in de eerste plaats laten leiden door het waarborgen van de veiligheid en zekerheid van onze lokale teams in Kiev en Moskou.

Wij staan achter de bevolking van Oekraïne en roepen op tot een snel en vreedzaam einde van deze verwoestende gebeurtenis.