Bob Sternfels nieuwe global managing partner van McKinsey

11 maart 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nederlander Sven Smit heeft in de finaleronde van de verkiezing van de nieuwe McKinsey-topman nét naast de hoofdprijs gegrepen. Zijn Amerikaanse tegenstrever Bob Sternfels kreeg meer stemmen van de 650 senior partners van het bureau en staat de komende drie jaar aan het roer van het management consultancykantoor.

De race om het leiderschap werd de afgelopen weken op de voet gevolgd, zeker nadat de huidige global managing partner al in de tweede ronde afviel. Alle senior partners van McKinsey & Company konden in februari stemmen op hun topkandidaten. Daar kwamen acht kandidaten uit, waaronder Kevin Sneader, die McKinsey de afgelopen drie jaar leidde.

Tot veler verrassing werd Sneader in de volgende ronde weggestemd. Daarmee leek hij te worden afgerekend op zijn afhandeling van verschillende complexe schandaaldossiers, waaronder het veelbesproken opiatenschandaal in de VS, omstreden adviesklussen voor China en Saoedi-Arabië en een affaire in Zuid-Afrika.

Bob Sternfels, Global Managing Partner, McKinsey & Company

Na het uitvallen van Sneader behoorde de Nederlander Sven Smit tot de laatste twee overgebleven kandidaten. Smit werd tot dan toe gezien als outsider in de strijd – nog nooit werd McKinsey bestuurd door een Nederlander.

De laatste drie managing partners van het strategisch adviesbureau waren: de Brit Ian Davis (2003 tot 2009), de Canadees Dominic Barton (2009 tot 2018) en de Schot Kevin Sneader (2018 tot 2021).

Toch maakte Sven Smit volgens insiders een goede kans. Hij geniet intern veel aanzien, en wordt gezien als een “klassieke old-school McKinsey-strateeg”. Hij is co-chairman van het McKinsey Global Institute, de researchtak van McKinsey, en gaf daarvoor onder meer leiding aan de West-Europese tak van het kantoor.

Uiteindelijk legde hij het toch af tegen een Amerikaan. De nieuwe wereldwijde managing partner Bob Sternfels deed drie jaar geleden ook al een gooi naar de topfunctie, en in dit geval bleek tweemaal al scheepsrecht. De in San Francisco gevestigde partner is nu nog chief operating officer van McKinsey, en geeft leiding aan de industriepraktijken en expertisegebieden van het kantoor.

De 51-jarige Sternfels werkt al sinds 1994 bij McKinsey. Voordat hij terugkeerde naar zijn geboortestaat Californië vertegenwoordigde hij het kantoor vanuit Australië en Zuid-Afrika. Wanneer hij op 1 juli start in zijn nieuwe rol wordt hij de dertiende managing partner van McKinsey sinds de oprichting in 1926.

“Ik ben vastbesloten om dit moment te gebruiken om ons partnerschap te versterken, inclusiever te maken en in staat te stellen om onze klanten nog beter te helpen floreren in een snel veranderende wereld”, stelt Sternfels in reactie op zijn benoeming. “Ik ben ook vastbesloten om voort te bouwen op de belangrijke veranderingen die Kevin hielp lanceren en door ons partnerschap werden omarmd – en op het goede werk dat ons bedrijf doet met onze klanten en in de samenleving.”