Nederlander Sven Smit grote kanshebber voor topfunctie McKinsey

24 februari 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nederlander Sven Smit is volgens ingewijden een van de twee kanshebbers om de volgende wereldwijde managing partner van McKinsey & Company te worden. Dat meldt de Financial Times.

Het zou voor het eerst in de geschiedenis van McKinsey & Company (opgericht in 1926) zijn, dat een Nederlander aan het roer mag staan van het internationale strategy consultancykantoor, dat door velen wordt gezien als het meest prestigieuze bureau ter wereld.

Sven Smit is sinds 1992 werkzaam voor McKinsey & Company, na destijds de overstap te hebben gemaakt vanuit Philips. Hij groeide door binnen de organisatie naar de rol van managing partner van het Nederlandse kantoor. Vervolgens kreeg hij de leiding over de West-Europese tak van het kantoor en werd wereldwijd hoofd van de Strategy & Corporate Finance-praktijk. Internationaal groeide hij hierna door naar de functie van co-chairman van het McKinsey Global Institute, de researchtak van McKinsey.

Sven Smit, Senior Partner, McKinsey & Company

Smit geniet onder de 650 senior partners van McKinsey wereldwijd veel aanzien. De afgelopen week is hij door tal van medepartners voorgedragen als de ideale kandidaat om het stokje over te nemen van Kevin Sneader. De in Delft opgeleide ingenieur wordt door een voormalig partner van McKinsey omschreven als “een van de sterkste leidende denkers van McKinsey” en als een “klassieke old-school McKinsey-strateeg”.

De Schot Kevin Sneader nam drie jaar geleden de rol van global managing partner over van de Canadees Dominic Barton, maar stond vooral het afgelopen jaar onder grote druk. Hem wordt verweten dat hij niet goed genoeg zou zijn omgegaan met verschillende kwesties waarin McKinsey verzeild is geraakt, waaronder de opiatenschikking (die betrekking had op een opdracht die meer dan tien jaar geleden is uitgevoerd) en een schandaal in Zuid-Afrika.

De enige tegenkandidaat van Sven Smit, Bob Sternfels, lijkt de beste papieren te hebben om Sneader op te volgen. Hij staat aan het hoofd van de San Francisco-vestiging en geeft tevens leiding aan de industriepraktijken en expertisegebieden van McKinsey. In 2018 behoorde hij ook al tot de twee finalisten voor de rol, maar moest toen het onderspit delven tegenover Sneader.

In de komende twee weken nemen Smit en Sternfels het tegen elkaar op in de ‘finale’. Naar verwachting in de eerste week van maart zal McKinsey naar buiten treden met het verlossende woord.

Wereldwijd heeft McKinsey circa 30.000 medewerkers, werkzaam vanuit meer dan 100 kantoren.