Wie wordt de volgende baas van McKinsey? De acht kanshebbers

24 februari 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

McKinsey & Company’s 650-koppige wereldwijde senior partnerteam is van start gegaan met de gebruikelijke stemprocedure om te bepalen wie de nieuwe Global Managing Partner van het strategy consultancykantoor zal worden. Ook de Nederlander Sven Smit is volgens ingewijden een van de acht kanshebbers voor de prestigieuze rol.

Het in 1926 opgerichtte McKinsey & Company, door velen aangemerkt als ’s werelds meest prestigieuze management consulting-kantoor, wordt geleid door een Global Managing Partner, die iedere drie jaar wordt gekozen door het wereldwijde partnerteam. De stemprocedure bestaat uit drie stappen, waarbij als eerste stap de senior partners van het kantoor zeven kandidaten naar voren mogen schuiven.

Uit deze groep komt vervolgens een ‘longlist’ rollen, waarna gesprekken gevoerd worden met de meest genomineerde kandidaten. Veel kandidaten zullen in de loop van het proces afvallen, vooral gezien het feit dat de eerste stemronde is gebaseerd op erkenning vanuit de eigen partnergelederen. De potentiële interesse van kandidaten om voor de topfunctie in aanmerking te komen heeft dus weinig invloed.

Wie wordt de volgende baas van McKinsey? De acht kanshebbers

Volgens bronnen waarover de Financial Times zegt te beschikken, zal het leiderschap van McKinsey & Company deze week de lijst met mogelijke kandidaten gaan terugbrengen tot enkel nog tien mogelijke kanshebbers. Naar verwachting zal die lijst bestaan uit diverse zwaargewichten binnen McKinsey.

Om te beginnen Bob Sternfels, een in San Francisco gevestigde senior partner die in 2018 tweede werd achter Kevin Sneader. Of mogelijk wordt het Liz Hilton Segel, managing partner voor Noord-Amerika, of Rodney Zemmel, het in New York gevestigde hoofd van McKinseys digital transformation-praktijk. 

Buiten Noord-Amerika staan vier kanshebbers uit Europa hoog op de lijst: Homayoun Hatami, hoofd van McKinseys Franse operaties, Virginia Simmons, managing partner voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland; Sven Smit, de in Amsterdam werkzame co-chairman van het McKinsey Global Institute, en tot slot Magnus Tyreman, hoofd van McKinseys Europese activiteiten.

Ondanks de indrukwekkende kwaliteiten en trackrecords die de verschillende leiders kunnen voorleggen, geldt de 54-jarige Kevin Sneader nog altijd als de favoriet voor de topfunctie. Het is binnen McKinsey traditie om de wereldwijde bestuurder voor tenminste nog één termijn te herkiezen. En de geschiedenis leert dat dergelijke herbenoemingen vaak op veel ondersteuning mogen rekenen. Sneader nam de topfunctie destijds over van de Canadees Dominic Barton, die uiteindelijk drie termijnen aan het wereldwijde roer heeft mogen staan.

Nog een reden waarom het waarschijnlijk Sneader wordt: hij heeft gedurende zijn leiderschap al diverse high-profiele crises weten te beslechten, waarbij opgemerkt dient te worden dat de grootste crises reeds speelden in de periode voorafgaande aan zijn benoeming tot Global Managing Partner. Zo was er het veelbesproken opiatenschandaal, waarbij het strategiekantoor uiteindelijk een miljoenenschikking trof met de Amerikaanse overheid.

Sneader heeft gedurende zijn leiderschap vooral de reputatie opgebouwd van een leider die de ethische standaard van McKinsey naar een hoger niveau heeft weten te tillen. Dat deed hij onder meer door de nadruk te leggen op de waarden waarop het partnership sinds de oprichting gebaseerd was, en door procedures voor het aannemen van nieuwe klanten(opdrachten) aan te scherpen.

De volgende stap in het stemproces voor de nieuwe topman bij McKinsey behelst het terugbrengen van een lijst van tien kandidaten naar uiteindelijk twee. Dit zal volgens de bronnen van de Financial Times naar verwachting eind deze week plaatsvinden,

Wereldwijd telt McKinsey & Company ongeveer 30.000 werknemers en genereert het een omzet van $11 miljard.