Platform RefugeeHelp.com helpt Oekraïense vluchtelingen in Nederland

22 maart 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

VluchtelingenWerk Nederland heeft de handen ineengeslagen met SparkOptimus om RefugeeHelp.com te lanceren – een online vertrekpunt voor Oekraïense vluchtelingen én iedereen die hen wil helpen.

De oorlog in Oekraïne heeft gezorgd voor een gigantische vluchtelingenstroom. Inmiddels zijn al meer dan 3 miljoen mensen het land ontvlucht. De meeste komen terecht in Polen en andere nabijgelegen landen als Roemenië, Moldavië en Hongarije, maar een deel reist door naar West-Europa, waaronder naar Nederland.

Niemand weet precies hoeveel Oekraïense vluchtelingen momenteel in Nederland zijn en de cijfers veranderen van uur tot uur, maar het zijn er in ieder geval al meer dan 8.000. Te midden van de chaotische situatie is het voor deze vluchtelingen erg moeilijk om er achter te komen waar ze het beste kunnen aankloppen voor hulp. Om dit wat makkelijker te maken is nu de website RefugeeHelp.com gelanceerd.

Refugee Help website

De website biedt informatie in het Oekraïens, Russisch, Nederlands en Engels. Bezoekers kunnen aangeven waar ze hulp bij nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan onderdak, gezondheidszorg of voedsel. Aan de hand van de aangegeven behoefte toont de site bij welke initiatieven en organisaties de vluchtelingen in Nederland terecht kunnen.

Zo wordt iemand die een vermist familielid wil opsporen doorverwezen naar het Rode Kruis en wordt voor noodgevallen verwezen naar de politie. Maar ook kun je op Refugeehelp.nl lezen hoe Oekraïense vluchtelingen via een mobiele bank eenvoudig een gratis account kunnen aanmaken zodat ze overal in Europa kunnen pinnen, en is er een snelknop die je kunt aanklikken om transport of onderdak aan te vragen.

Tevens fungeert de site als een soort marktplaats voor (gratis) hulp. Zo bieden velen zichzelf op de site aan als vertaler en biedt een autoverzekeraar een kortlopende autoverzekering aan speciaal voor Oekraïners.

Het platform bevat daarnaast een lijst van adressen waar de Nederlandse overheid opvangplekken aanbiedt. Ook staat een telefoonnummer vermeld dat kan worden gebeld door vluchtelingen, maar ook door Nederlanders die willen helpen.

Eén platform met alle relevante informatie

Zo brengt RefugeeHelp.com zoveel mogelijk informatie samen op één plek. “Het doel van RefugeeHelp.nl is om vluchtelingen die in de EU aankomen te helpen door één overzichtelijk en centraal online platform te bieden waar zij terecht kunnen voor alle relevante zaken en behoeften zoals onderdak, voedsel, medische zorg, juridische hulp, werk, onderwijs, et cetera”, laat SparkOptimus weten. “Dit platform zal ook dienen om individuen, bedrijven en instellingen die willen bijdragen een plaats te geven om dat te doen.”

“Dit platform biedt één toegankelijk en transparant overzicht van initiatieven voor zowel vluchtelingen als vrijwilligers.”

Het digitaal adviesbureau nam samen met VluchtelingenWerk het initiatief voor de website, waarvoor ook werd samengewerkt met andere “toonaangevende digitale partijen” en diverse organisaties en overheidsinstanties.

VluchtelingenWerk en SparkOptimus wijzen erop dat vluchtelingen bij hun aankomst in Nederland vaak niet weten waar ze kunnen aankloppen voor hulp. Het vinden van kloppende informatie is des te lastiger omdat voor Oekraïners andere regels gelden dan gebruikelijk.

“Hun situatie verschilt in zoveel opzichten dat die informatie die er voor andere vluchtelingen is vaak niet opgaat voor hen”, vertelt VluchtelingenWerk aan Nu.nl. “Daarom is RefugeeHelp specifiek bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen.”

Ontwikkeld vanuit het perspectief van de vluchteling

SparkOptimus geeft aan dat het platform geheel is ontwikkeld vanuit het perspectief van de vluchtelingen. Daartoe zijn zij zelf ook actief betrokken bij de ontwikkeling, via interviews en werksessies. In lijn hiermee is de site bijvoorbeeld primair ontwikkeld voor mobiele telefoon, waartoe de vluchtelingen uiteraard veel makkelijker toegang hebben dan bijvoorbeeld laptops.

SparkOptimus werkt samen met Julia uit Charkov aan RefugeeHelp.com

“Wij geloven dat dit platform een aantal duidelijke voordelen biedt”, aldus SparkOptimus: “Eén toegankelijk en transparant overzicht van initiatieven voor zowel vluchtelingen als vrijwilligers. Veel relevante informatie van alle partijen, zodat er minder vragen ontstaan aan de vraag- en aanbodzijde. Minder druk op de betrokken organisaties. Meer transparantie over wat vluchtelingen nodig hebben en waar knelpunten zitten.”

Het platform is afgelopen vrijdag gelanceerd, maar wordt de komende tijd nog volop doorontwikkeld en uiteraard voortdurend up to date gehouden. Ook kijken de initiatiefnemers al verder vooruit dan de huidige vluchtelingencrisis, zo geeft SparkOptimus aan, want de vele problemen waar vluchtelingen van over heel de wereld tegenaanlopen zijn helaas van alle tijden.

“De focus zal in eerste instantie liggen op het bouwen van een platform voor Oekraïense vluchtelingen, maar later zal dit natuurlijk worden uitgebreid naar een platform dat ook gebruikt kan worden voor vluchtelingen uit andere landen. Het doel was om zo snel mogelijk een eerste versie live te krijgen gezien de hoge urgentie, maar ook om een duurzame organisatie neer te zetten die in de komende maanden en jaren een continue reeks van verbeteringen kan realiseren.”