Anouk Versteeg over vijf jaar Riverwise: Van meedoen naar meebouwen

01 april 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Voor Anouk Versteeg is de tijd bij Riverwise voorbijgevlogen – inmiddels werkt ze vijf jaar als consultant bij het bureau. Alle reden om samen met Anouk terug te blikken op haar mooie resultaten en ontwikkeling, en vooruit te kijken naar haar toekomst bij Riverwise.

Na haar studie Strategic Management in Rotterdam koos Anouk meteen voor Riverwise, een tevens in Rotterdam gevestigd adviesbureau dat zich beweegt op het snijvlak van strategie en business development. “Wat ik me nog heel goed herinner van het begin is dat ik onder de hoede van senior collega’s direct mee op pad ging en ook gelijk betrokken werd bij strategische projecten.”

“Een van de leukste projecten gelijk in die startfase was bij een uitgeverij in de tijdschriftenbranche. We hebben gekeken hoe je een financieel gezonde organisatie kunt neerzetten in een krimpende markt en van daaruit ook weer tot groei kunt komen.”

Anouk Versteeg over vijf jaar Riverwise: van meedoen naar meebouwen

“Ook al was ik nog aan het begin van mijn carrière, ik heb daar wel echt bijgedragen aan de eerste strategische denkstap. De analyses die we hebben gedaan en adviezen die we hebben gegeven, hebben er ook daadwerkelijk aan bijgedragen dat er nu weer een gezonde organisatie staat, en dat is toch mooi!”

Meedoen en leren

De beginperiode bij Riverwise bestond voor Anouk vooral uit meedoen op projecten, analyses maken, alert op zijn wat anderen doen en daar heel veel van leren. “Zeker de eerste twee jaar heb ik een enorm steile groeicurve ervaren. Doordat je in kleine teams werkt, krijg je snel veel verantwoordelijkheid, en daar leer je van.”

“Ik vond het vooral leuk dat je heel veel verschillende type projecten doet, van de zorgmarkt tot de media, van strategie tot propositieontwikkeling. De clichés van consulting zijn dus waar: je bouwt in korte tijd behoorlijk wat competenties op. Zolang je er zelf ook echt voor wilt gaan.”

Zelfstandig aan de slag

Anouk kreeg al snel het vertrouwen van haar collega’s om meer zelf te gaan doen. “Dat was echt heel gaaf. We hadden eerst samen de groeistrategie gemaakt voor een uitgeverij in het hoger onderwijs, en kregen toen ook de kans om dat samen met een team van de uitgever te gaan realiseren.”

“We mochten daarvoor een digitaal leerplatform gaan bouwen. En ik mocht dat gaan doen. Eerst samen met een ervaren collega, die mij alles leerde over projectmanagement, propositie-ontwikkeling, hypotheses testen, en toen zelf. Als projectlead was ik betrokken bij de ontwikkeling van alle facetten van de propositie, dus onder andere de UX, development, go-to-market strategie en het contact met de eindgebruikers.”

Doen en anderen meenemen

Ook na deze eerste periode bleef Anouk zich ontwikkelen. “Riverwise zou Riverwise niet zijn als je niet weer een nieuwe uitdaging krijgt als je net denkt dat je je werk in de vingers hebt. Ik ben nu steeds meer verantwoordelijk voor mijn eigen projecten. Vooral in propositieontwikkeling en onderwijs/media, omdat ik wel heb ontdekt dat ik die thema’s heel interessant vind.

“Vanuit die kennis en ambitie ontstaan ook weer nieuwe projecten waar ik mee aan de slag kan gaan. En dat is een mooie uitdaging, voor mezelf kijken of ik het geleerde ook kan toepassen op andere, nieuwe projecten.”

Nu, na bijna vijf jaar, neemt Anouk zelf anderen uit het team mee. “Ik ga nu juist veel meer samen doen met de startende consultants in ons team. Ik vind het leuk om te merken dat ik een basis heb van waaruit ik anderen kan helpen. De uitdaging zit nu op het meenemen van anderen, het coachen en feedback geven. Leren wat mijn manier daarin is en me daarin verder ontwikkelen.”

De volgende stap…?

Daarnaast blijft Anouk, samen met het hele team, ook bouwen aan Riverwise zelf. “Er zijn binnen Riverwise verschillende rollen die je naast je werk als consultant ook op je kunt nemen. Ik houd me bijvoorbeeld bezig met de thema’s HR, kennisdeling en trainingen. Andere collega’s doen dit weer op andere domeinen, zoals bijvoorbeeld sociale impact.”

“Dus naast je werk als consultant draag je ook echt bij aan de ontwikkeling van Riverwise zelf, dat werkt super motiverend!”

En de volgende vijf jaar bij Riverwise? “Ik wil wat ik nu doe nog meer gaan doen voor meerdere klanten, in meerdere projecten. En ik wil heel graag doorgroeien in het coachen van anderen. Want uiteindelijk maak je alleen echte impact als je het samen doet met anderen die ook helemaal in hun kracht staan. Ik ga ervoor om na een tijdje meer eigen domeinen en projecten te hebben, waar ook weer nieuwe business uit volgt. Dat is wel waar ik me naartoe beweeg.”

“Ik merk nu al dat ik op andere manieren met klanten in gesprek ben. Over hun agenda, wat er speelt en wat Riverwise en ik daarin zouden kunnen betekenen. Maar vooral gave projecten doen waar ik energie van krijg en die impact maken!”