Remco Volmer over de steile leercurve (en impact maken) bij Riverwise

06 oktober 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Remco Volmer (26) startte zijn carrière als consultant bij Riverwise. Hij vertelt over zijn eerste klus bij de boutique strategieconsultancy uit Rotterdam: “Wat ik echt mooi vind is dat je direct ziet dat je analyses en inzichten impact hebben!” 

Na het afronden van zijn opleiding natuurkunde met specialisatie in de deeltjesfysica koos Remco voor strategieconsultancy omdat hij op zoek was naar sneller resultaat van zijn werk. “Ik vond de deeltjesfysica echt interessant, maar het duurt lang voordat je onderzoek tot zichtbare resultaten leidt. Ik was op zoek naar meer dynamiek, snellere tastbare resultaten”. 

Hij kwam terecht bij Riverwise, waar hij inmiddels bijna een jaar werkzaam is. “Ik koos voor Riverwise vanwege hun focus op impact, de no-nonsense houding en de drive en energie die uit de sollicitatiegesprekken sprak, dat was wat ik zocht.” 

Remco Volmer, Strategy Consultant, Riverwise

De eerste klus: direct impact maken

Dat is ook wat hij in één van zijn eerste opdrachten meemaakte. Met een klein team van Riverwise mocht hij voor een van de grootste verzekeraars van ons land een nieuwe klantcontactstrategie opstellen. “Mooi om meteen voor zo’n groot bedrijf te mogen werken dat je al van jongs af aan kent. En ook nog op een voor hun zo belangrijk en breed thema.” 

In het project was Remco direct verantwoordelijk voor de volledige data-analyse, een uitdagende klus. “We brachten voor alle bedrijfsonderdelen alle contactdata samen in één foto van hoe de klant nu contact had. Dat vergde complex modelleren, maar ook gewoon met de printafdeling opdrachten tellen omdat de postdata nergens goed vastgelegd werd. Alles om het beeld compleet te krijgen.” 

Maar een foto is natuurlijk nog geen verandering. Na de foto die inzicht gaf in wat er beter kon volgde een nieuwe strategie. Na enkele maanden zijn ze nu zover dat ze met de organisatie de aanpak aan het bepalen zijn om alle concrete verbeteringen die uit het traject volgden te implementeren. “Mooi om te zien hoe een heel concern nu vol enthousiasme aan de slag gaat op concrete verbeterpunten uit mijn analyses. Dat is impact!”

Een leerzame context

De eerste opdracht was ook direct leerzaam. “Vanuit mijn achtergrond was ik gewend om redelijk feitelijk en zwart-wit naar vraagstukken en conclusies te kijken. Ik leerde hier al snel dat je om goed advies te geven de klant echt moet willen begrijpen en je inzichten en adviezen moet laten passen in zijn situatie en context. Daar heb ik nog veel in te leren.” 

Daarin kan Remco zich optrekken aan meer ervaren collega’s die het project leiden en hem begeleiden. “Je ziet hen van dichtbij aan het werk en leert zo veel in hoe het vak werkt. Hierbij krijg je veel en eerlijk feedback op je werk. Soms is dat even slikken, want op mijn studie ging alles altijd van een leien dakje, maar zo leer je wel erg snel.” 

Dragende kracht

“Mijn eerste ambitie is om net zo’n goede strategieconsultant te worden als de collega’s die ik nu om mij heen zie”, blikt Remco vooruit.

Voor zichzelf ziet hij binnen het team op termijn vooral een belangrijke rol in het uitbouwen van de meer datagedreven opdrachten. “De combinatie die we als bureau kunnen bieden van state-of-the-art data-analyse en diep strategisch begrip van klant, organisatie en markten is volgens mij echt uniek. De kruisbestuiving tussen economen, bedrijfskundigen, econometristen en mijn eigen natuurkunde-achtergrond maakt ons daar ook steeds scherper in.”

Riverwise ziet nu al dat het team steeds meer opdrachten op dit domein doet en Remco denkt nu al af en toe mee hoe zij dit verder kunnen uitbouwen. “Ik hoop daar op termijn echt een dragende kracht in te worden.”