'Mijn start bij Riverwise was divers, leerzaam en internationaal'

21 juli 2020 Consultancy.nl

De 24-jarige Kim van Teeseling werkt sinds april 2019 als junior consultant bij Riverwise. Hoe kijkt ze terug op haar eerste jaar? “Het was divers, leerzaam en internationaal.”

“Als ik kijk wat ik in een jaar allemaal heb gedaan, dan klinkt het niet meer als een jaar.” Kim werkt nu ruim een jaar bij management adviesbureau Riverwise en heeft als junior consultant al veel verschillende opdrachten bij diverse opdrachtgevers gedaan. Van het meewerken aan vernieuwde marketing en innovatieve verdienmodellen voor een klant, tot het uitwerken van een klantcontactstrategie en scenario-analyses maken aan de hand van data.

Maar het begon natuurlijk bij haar eerste opdracht en die was gelijk internationaal. Kim vertelt: “Voor mijn eerste opdracht hadden we een afspraak met de klant en tijdens die meeting werd gelijk voorgesteld dat ik mee zou gaan naar hun kantoor in Zweden. Dat had ik totaal niet verwacht. Ik vond het al gaaf dat ik überhaupt gelijk mee mocht naar de klant en dan ook nog eens naar Zweden!”

Anders werken in het buitenland

De sessie in Zweden was anders en ook wel wat lastiger dan een sessie met alleen Nederlanders. Tijdens haar bachelor International Business was hier gelukkig aandacht aan besteed. “Ik heb geleerd dat je je er in het buitenland altijd van bewust moet zijn dat er meer ruis op de lijn zit. Dat je meer moet letten op wat je zegt. Een woord dat voor jou heel vanzelfsprekend is, kan in een andere cultuur of gewoon door de vertaling heel anders binnenkomen.”Kim van Teeseling: Mijn start bij Riverwise was divers, leerzaam en internationaalNaast Zweden ging Kim ook nog naar België, om daar interviews te houden met docenten op basis- en middelbare scholen om te achterhalen hoe zij aankijken tegen digitalisering in het onderwijs. Een taalbarrière zou je daar niet zo snel verwachten. “Toen ik in België aankwam, verbaasde het me wel dat ik zelfs daar toch echt wel de taalverschillen merkte.” 

Andere landen leren kennen

Voor deze opdracht moest Kim zich verdiepen in het onderwijs en behoeftes van leraren. Daarbij werd voor Kim pas echt duidelijk dat cultuur een grote invloed heeft op hoe instellingen georganiseerd zijn en zag dat ook echt terug in de interviews die zij hield. Kim: “Superinteressant vond ik dat! Het educatiesysteem van een land heeft een grote invloed op hoe leraren tegen onderwijs aankijken. In België liepen ze digitaal best wat achter op Nederland. De Wifi was op scholen niet stabiel bijvoorbeeld en het was helemaal niet zo normaal om laptops in de klas te gebruiken. Digitaal lesgeven kon daar nog niet rekenen op heel veel interesse”.

In Zweden was juist de manier waarop naar leerlingen wordt gekeken heel anders. “In Zweden moet iedereen gelijk zijn, iedereen wordt dus meegetrokken naar het volgende niveau, ze focussen echt op dat iedereen overgaat aan het einde van het schooljaar. Daar werd dus juist weer heel anders aangekeken tegen het op-maat lesgeven.”

Inhoud belangrijker dan grenzen

In het buitenland aan de slag klinkt, zeker voor een beginnend consultant, heel interessant. Kim: “Het buitenland is natuurlijk gaaf, maar mijn conclusie is eigenlijk dat het niet per se zo is dat een internationale opdracht veel gaver of leerzamer is. Van de opdrachten erna, die allemaal in Nederland waren, kreeg ik minstens zoveel energie. Toen ik International Business studeerde, dacht ik dat in het buitenland werken echt het mooist zou zijn. En het is ook heel leuk, maar uiteindelijk gaat het toch om de opdracht en wat je daaraan kunt bijdragen. Waar dat dan is, maakt niet zoveel uit. Buitenland is hoogstens een leuk extra’tje.”

Veel leren en gelijk meetellen

Toen Kim hoorde dat ze naar Zweden mocht, was ze heel enthousiast en ook wel een beetje vol ongeloof. “Bij Riverwise is het dus echt niet zo dat je eerst een track record moet opbouwen en dan pas de leuke dingen mag doen. Je bent meteen net zoveel waard en dat merkte ik toen. Er wordt gekeken hoe je bij kunt dragen aan een project. Je hebt gelijk net zoveel in te brengen, je wordt gelijk serieus genomen. Bij mijn start bij Riverwise had ik wel meteen door dat ik al veel mocht doen, maar dit was wel de extra bevestiging.”

Dit betekent wel dat zij gelijk in het diepe werd gegooid, maar dat vond Kim alleen maar leuk. “Daar leer je juist superveel van. En je krijgt wel de begeleiding die je nodig hebt. Zo hebben we na mijn eerste sessies met klanten ook gelijk samen gezeten en werd gevraagd wat ik ervan vond, hoe ik het misschien anders zou doen. Dus het was niet zo van ‘zo doen wij het project altijd, daar moet je je maar aan aanpassen’. Maar gelijk bij je eerste project kun jij ook al je input leveren en aangeven wat jouw ideeën zijn.”

Ook interesse in een rol als (junior) consultant bij Riverwise? Bekijk de vacatures op Consultancy.nl.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup