Douwe Schat (Riverwise) over een internationaal project bij een uitgever

10 juli 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Douwe Schat werkt inmiddels alweer een jaar als strategie consultant bij Riverwise, een snelgroeiend adviesbureau op het snijvlak van strategie en business development. Hij blikt terug op een mooi jaar bij het adviesbureau uit Rotterdam, met in het bijzonder een mooi afgerond project voor een uitgeverij.

“Eén van mijn leukste projecten was voor een internationale educatieve uitgever met aanbod in België, Nederland en Zweden. De uitgever wilde een integrale visie creëren op blended leren, de optimale combinatie van digitale en fysieke leermiddelen. Elk land had namelijk een eigen visie op blended leren, wat de ontwikkeling van digitale functionaliteiten tegen hield”, vertelt Douwe.

“Met een integrale visie kunnen zij hun leermiddelen en benodigde digitale functionaliteiten optimaal en efficiënt ontwikkelen.”

Douwe Schat, Strategy Consultant, Riverwise

Plan van aanpak

Gevraagd naar hoe hij dit vraagstuk is aangevlogen, legt Douwe uit: “Om een goede visie op blended leren te kunnen ontwikkelen, was het belangrijk dat we de educatieve markt in België, Nederland en Zweden écht goed begrepen. Terwijl mijn collega’s de markt in België en Nederland onder de loep namen, was het mijn taak om de markt in Zweden goed te begrijpen.”

“In totaal hebben we meer dan 270 interviews afgenomen met schoolhoofden, leraren, leerlingen en uitgevers in de drie verschillende landen. Voor mij betekende dit ook verschillende tripjes naar Zweden, om samen met de mensen van de uitgeverij verschillende scholen te bezoeken. Dit gaf af en toe wat uitdagingen: bijvoorbeeld het afnemen van een interview met behulp van Google Translate voor wie het Engels niet voldoende beheerste.”

Een goed begrip van de markt

Het afnemen van kwalitatieve interviews was weliswaar arbeidsintensief, erkent Douwe, maar wel nodig en zeer waardevol: “De schoolbezoeken en interviews gaven ons de mogelijkheid om echt goed begrip te krijgen van de overeenkomsten en verschillen in werkwijze en (digitale) behoeften tussen de verschillende landen. Hierdoor konden we écht inzicht geven in wat docenten en leerlingen in elk land nodig hebben.”

“Zo bleek bijvoorbeeld dat in Zweden het groepsproces erg belangrijk is en de focus ligt op het bereiken van een minimaal niveau van de groep. Hierdoor ligt er minder focus op differentiatie tussen leerlingen in vergelijking met België en Nederland, waar dat veel meer voorkomt en het leerproces meer focus legt op het individuele niveau per leerling.”

Douwe Schat (Riverwise) over een internationaal project bij een uitgever

Voor de uitgever in kwestie heeft het project en de ondersteuning van Riverwise onder de streep veel opgeleverd. Douwe: “Op basis van alle inzichten hebben we een framework ontwikkeld voor een gezamenlijke visie op blended leren. Het framework biedt de klant gedeelde bouwstenen en maakt tegelijkertijd aanpassingen mogelijk om te voldoen aan de behoeften van specifieke leeftijden, vakken en lokale markten.”

“Zo kan de klant leermiddelen ontwikkelen die nauw aansluiten bij de behoeftes van de docenten en leerlingen in alle markten en helpt de gezamenlijke visie op blended leren de klant met het efficiënt ontwikkelen van digitale functionaliteiten.”

Terugblik

Uit het geslaagde project neemt Douwe een hoop lessen mee: “Allereerst heb ik enorm veel geleerd van het onderwijsveld. Ik kreeg vanaf het begin direct veel verantwoordelijkheid en had veel contact met de klant, waar ook de nodige projectmanagementskills voor nodig waren (interviews plannen en inhoud afstemmen met de klant). Daarnaast mocht ik mee naar de klantsessies en werkte ik intensief samen met de collega’s die de andere landen verdiepten, ik heb dus ook veel geleerd van hoe zij dingen aanpakten.”

Na een jaar Riverwise zit Douwe in ieder geval uitstekend op zijn plek. “Ik ben nog altijd heel enthousiast over Riverwise, vooral het resultaat boeken door diep begrip van markten en oprechte betrokkenheid bij de klant. Ik heb echt het gevoel dat dankzij Riverwise mijn carrière een vliegende start heeft gehad”, geeft hij enthousiast aan.

Ook op het sociale vlak voelt hij zich thuis bij het bureau: “Het ‘successen vieren’ zit ook wel goed, met onder andere vrijdagmiddagborrels, diners, een kerstevent en niet te vergeten de wintersport. Dit waardeer ik ontzettend aan Riverwise, en daarom heb ik het erg naar mijn zin.”