Bas Hagoort over het nieuwe data-talentprogramma van Riverwise

17 mei 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Riverwise, een strategy consultancyboutique uit Rotterdam op het snijvlak van groeistrategie en data, introduceert dit jaar een data-talentprogramma. Een jaarrond opleidingsprogramma tot data scientist waarin talenten zelf op opdrachten aan de slag gaan bij klanten, begeleid door ervaren consultants. We bespreken wat dit programma inhoudt met Bas Hagoort, director bij Riverwise.

Dus allereerst, waarom een data-talentprogramma?

“We zijn het programma gestart vanuit twee inzichten. Allereerst spreken we veel talentvolle starters die nog zoekend zijn in de juiste carrièrestart en rondlopen met vragen al: ‘Wat kan ik? Wat wil ik? En is consultancy wel of niet iets voor mij?’ Hen wilden we graag een alternatief bieden naast de directe carrièrestart als strategy of data consultant.”

“Daarnaast zien we bij bedrijven waar we werken dat zij moeite hebben om goede data science-talenten aan te trekken. En ook om hen een goede opleiding en begeleiding te bieden bij hun carrièrestart.”

Bas Hagoort over het nieuwe data talent programma van Riverwise

“Daarom hebben we dit data-talentprogramma bedacht waarin talenten bij ons starten, vanuit ons de opleiding en begeleiding krijgen maar direct aan de slag gaan bij bedrijven om ons heen.”

Voor wie is het programma bedoeld?

“We creëren per keer een klas van circa zes high potentials – de eerste start deze zomer. Het is geschikt voor starters met bovengemiddelde resultaten en een wo-masterdiploma op zak. Achtergrond in data is een pre, maar geen vereiste. Belangrijker is eagerness, lef om echt te gaan ontdekken wat je kan en ambitie om echt impact te gaan maken.”

Wat verstaan jullie onder ‘echt impact maken’?

“Wat wij in onze dagelijkse praktijk merken is dat voor veel bedrijven niet zozeer de data science zelf, maar de vertaling daarvan naar de organisatie en businessdoelstellingen het probleem is. Er lopen vaak genoeg goede mensen rond, maar vaak op afstand en moeilijk communicerend met de rest van de organisatie.”

“Vaak genoeg zien we bij onze klanten de meest mooie datamodellen langskomen, maar zien we tegelijkertijd dat ze in de rest van de organisatie nauwelijks gebruikt worden.”

“In ons huidige consultancywerk merken we al dat onze toegevoegde waarde juist ligt in het leggen van deze verbinding. We hebben de datacompetenties in huis, maar weten ook hoe dit werkend te krijgen in een businesscontext.”

“Dat is precies wat we met het data-talentprogramma ook gaan bieden. Je bent na een jaar een volledig data science-professional – maar bent ook in staat dit te vertalen naar actionable insights voor de business. Dat is impact: dat je niet alleen mooie cijfers en rapporten oplevert, maar dat je daarmee de koers en resultaat van het bedrijf verbetert.”

Data scientists die businessimpact weten te maken. Hoe gaan jullie dat doen?

“Het belangrijkste is dat we geloven dat young professionals het snelst groeien door ‘learning by doing’, eerlijke feedback en snel échte verantwoordelijkheid krijgen. Dat zie je dus ook terug in het programma. Het is géén vrijblijvend traineeship, maar vanaf het begin zelfstandige opdrachten bij bedrijven waarop iets verwacht wordt.”

“Het programma start met een stoomcursus van twee weken waarin we de essentials van data science bijbrengen, daarna ga je direct aan de slag op je eigen opdracht bij de klant. In dat jaar zal je twee à drie verschillende projecten van vier tot zes maanden bij verschillende klanten doen. Dat kan gaan van het creëren van pricing- of churnmodellen tot predictive modelling op bijvoorbeeld onderhoudskosten op een grote vastgoedportefeuille, de variatie is groot.”

“Vrijdag werk je bij ons op kantoor, krijg je feedback van ervaren consultants én ontvang je een jaarrond allerlei trainingen. Daarnaast staan ervaren consultants ook doordeweeks voor je klaar om je te helpen als je vastloopt.”

Aan wat voor trainingen moeten we denken?

“We leiden je op tot een sterke dataprofessional die de unieke brug weet te slaan tussen analytics en business. Tot een professional die weet waar zijn/haar talent ligt en welk carrièrepad bij hem of haar past. De trainingen staan daarom in het teken van vier pijlers: 1. Data Techniques & Modelling, 2. Business Applications, 3. Business Essentials en 4. Personal development.”

“Je leert bijvoorbeeld coderen in verschillende applicaties (R, Python), je verdiept je in machine learning, kunstmatige intelligentie en predictive modelling. Maar je leert óók hoe je data kunt visualiseren, hoe je de organisatie overtuigt tot actie, hoe je een strategisch vraagstuk gestructureerd aanpakt en waar jouw eigen kracht ligt.”

Na een jaar ben je een volwaardig dataprofessional. En dan?

“Voor jou als young professional is het echt een kickstart van je carrière. Je hebt je ontwikkeld tot volwaardig data scientist, bent gegroeid als zakelijk professional en je hebt nieuwe bedrijven leren kennen die je daarvoor nog niet op het vizier had. Je hebt daarmee een veel beter beeld van waar je talent ligt en welke organisatie bij je past.”

“Na een jaar is het dus de keuze aan de professional wat hij of zij wil; aan de slag bij één van deze bedrijven, consultancy in of wellicht totaal iets anders. Uiteraard hopen we dat ook een aantal talenten ons zullen kiezen, maar de keuze is écht aan hen. No strings attached.”

Tot slot, wat is jullie droom met dit data-talentprogramma. Waar hopen jullie over een jaar te staan?

“Over een jaar hopen we dat de derde lichting van zes man weer van start gaat, dus dat we in totaal achttien talenten hebben geholpen om zich te ontwikkelen tot volwaardig dataprofessional.”

“En we hopen dat we mooie projecten hebben opgeleverd die echt impact hebben gemaakt, en deze bedrijven hebben geholpen bij het aantrekken van nieuw talent om die lijn verder door te trekken. Want uiteindelijk blijft het daarom gaan. Impact maken.”