Werken bij Riverwise: Strategy consulting mét directe impact

05 mei 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Robert Arends (27) werkt sinds oktober bij Riverwise. Na zijn studie was hij op zoek naar een uitdaging als strategieconsultant met impact bij klanten. Na eerder gewerkt te hebben voor een digitaal strategisch adviesbureau in Amsterdam, heeft hij nu zijn uitdaging gevonden bij Riverwise. Hij vertelt over het belang van impact maken voor hem en zijn ervaringen binnen Riverwise.

“Ik heb econometrie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Veel econometristen komen in een type rol terecht dat mij minder aanspreekt, met focus op het programmeren en onderhouden van econometrische modellen.”

“Al snel werd me tijdens mijn opleiding en mijn bestuursjaar bij de studievereniging duidelijk dat ik het veel leuker vind om ook op strategisch niveau na te denken en de koers te bepalen. Daar kan ik ook mijn econometrie-expertise, het abstract en conceptueel denken, voor inzetten.”

Werken bij Riverwise: Strategy consulting mét directe impact

Op zoek naar meer impact maken

“Na twee jaar werken als consultant was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Het echt realiseren waar je over nadenkt en dat in co-creatie doen met je klanten. Het realiseren van veranderingen binnen een organisatie door in te spelen op de groeikansen die er zijn is de uitdaging waar ik mijn energie uithaal. Via via kwam ik in contact met Riverwise, en daar zag ik dit heel sterk terug. Een goede vibe, positieve werksfeer en absolute toewijding om impact te maken.”

“Ik vind het belangrijk om duurzame verandering teweeg te brengen bij de klant. Dat je weet dat de klant aangaat op wat je adviseert en dezelfde doelen voor ogen heeft. Daarbij is het essentieel om op directieniveau te schakelen, maar zeker ook met de lagen daaronder. Ik noem het wel eens een soort strategie plus. Strategie is de basis, maar dan wel een strategie met focus op het resultaat. Dat wat op C-level wordt afgestemd, wil ik ook echt laten landen in de business.”

Groeien naar projectleider

“Vrij snel na mijn start bij Riverwise begon ik als projectondersteuner bij Studiemeister, een digitaal leerplatform voor het hoger onderwijs. De programmamanager zette de grote lijnen uit, maakte de planningen en stuurde de teams aan. Ik ondersteunde hierbij de verschillende teams door per werkstroom allerlei analyses uit te voeren, brainstormsessies te initiëren en bevindingen te vertalen naar concrete actiepunten.”

“Mijn doel was in die eerste tijd om met name de propositie te leren kennen, groeikansen te identificeren op basis van gebruikerservaringen en te snappen hoe Studiemeister werkt. Ook wilde ik bekend raken met de werkwijze van de teams, hoe het intern werkte.”

“Stapsgewijs heb ik steeds meer verantwoordelijkheid gekregen. Begon ik in week één bij wijze van spreken als analist die vooral observeerde en nieuwe inzichten deelde, zo ging ik daarna steeds meer meetings voorzitten en kreeg ik een actievere rol in het terugkoppelen naar de stuurgroep. Als volgende stap pakte ik een eigen werkstroom op en zo ben ik uiteindelijk binnen twee maanden gekomen op het punt waar ik nu ben: als programmamanager van Studiemeister.”

Spin in het web

“Als programmamanager ben ik nu de spin in het web; ik ben echt de go-to person en dat vind ik een onwijs leuke rol. Ik word aangehaakt door alle teams om te ondersteunen, van sales tot marketing en van content tot support. Het ene moment zit ik in een brainstorm met het marketingteam waarbij we nadenken hoe we ervoor kunnen zorgen dat we nog betere marketingacties kunnen opzetten om de gebruikservaring op het platform te verbeteren.”

“Het andere moment overleg ik met het supportteam over hoe we onze gebruikers nog beter kunnen bedienen. Ik denk en doe zo mee met alle werkstromen. Daar draag ik mijn steentje bij op basis van mijn werkervaring, maar ook op basis van mijn data-expertise. Mijn ervaring met dashboarding en data helpt om via datagedreven inzichten te blijven testen, leren en innoveren.”

“Het gaat er dus niet alleen om dat ik een slide maak met hoog-over verbeterpunten voor de teams. We denken er juist samen over na welke acties we kunnen initiëren, we prioriteren de acties met de hoogste relevantie en haalbaarheid, die voeren we uit en we monitoren de resultaten. Op deze manier zien we gelijk of het wel of niet werkt en welke inzichten we meenemen naar de volgende acties.”

Impact ervaren in de praktijk

“In het Studiemeister-project merk ik dat we constant bezig zijn met het maken van impact. Alles wat ik doe heeft directe impact op de klant, op de platformpropositie en op de gebruikers. Elke week hebben we bijvoorbeeld een update met het hele team, waarin elke werkstroom deelt wat er afgelopen week is bereikt en waar de focus ligt voor de komende week. Hierdoor zie je elke week wat je als team in korte tijd met elkaar kunt bereiken en dat is ontzettend gaaf.”

“We hebben duidelijk geformuleerde strategische doelen in zicht, zoals het verbeteren van de klanttevredenheid en het waarborgen van actief gebruik van het platform. Alle acties die we met de teams uitvoeren zijn hierop gericht, waardoor er een gemeenschappelijke teamspirit is om met elkaar successen te behalen.”

“Als je dan bijvoorbeeld gezamenlijk een nieuwe functionaliteit introduceert met ondersteuning van een product owner, marketeer en developer, en vervolgens wordt deze functionaliteit door gebruikers expliciet gewaardeerd in de volgende klantpeiling, dat is het stukje directe impact waar ik als consultant blij van word.”

Groeien binnen Riverwise

“Doordat Riverwise een wat kleinere club is, kun je snel meer verantwoordelijkheid nemen en krijgen, dat zie je wel aan mijn snelle stap naar de rol van programmamanager bij de klant. Je bent niet gebonden aan hiërarchie en ongeschreven regels, je kunt altijd je ideeën delen en laten zien dat je meer verantwoordelijkheid aankunt. Zo kun je snelle groeistappen maken en blijf je jezelf continu ontwikkelen, dat vind ik ontzettend gaaf!”