Gemeente Aalsmeer werkt met Exilo aan nieuwe kernorganisatie

26 januari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De gemeente Aalsmeer krijgt een nieuwe, compacte kernorganisatie. Samen met Exilo wordt gewerkt aan de opbouw en inrichting van deze kernorganisatie, die nauw samenwerkt met de AA-organisatie, de backoffice van de ambtelijke samenwerking tussen Aalsmeer en Amstelveen.

De doelstelling achter het inrichten van deze compacte kernorganisatie is een (bestuurlijke) cockpit neer te zetten bij de gemeente Aalsmeer die beter op de Aalsmeerse behoeften kan inspelen dan de AA-organisatie tot op heden deed. Desondanks was dit geen reden om de samenwerking tussen Aalsmeer en Amstelveen – de twee gemeenten trekken sinds 2013 samen op – te beëindigen, maar eerder te bestendigen met deze beweging.

“Aalsmeer krijgt weer een eigenstandige kernorganisatie met volledige publieke dienstverlening uit eigen raadhuis én gezamenlijk behouden we de voordelen van de schaalvergroting”, aldus burgemeester Gido Oude Kotte in het blad Binnenlands Bestuur.

Gemeente Aalsmeer krijgt een compacte kernorganisatie

In november vorig jaar kwamen de beleidsbepalers van beide gemeenten overeen dat Aalsmeer een kleine kernorganisatie krijgt die “het bestuur ondersteunt en de eigenheid van Aalsmeer recht doet” dan de in Amstelveen gevestigde AA-organisatie. De Aalsmeerse bestuurders hebben behoefte aan een grotere nabijheid van een kleine groep medewerkers voor specialistische en strategische vraagstukken, om meer grip te hebben en sturing te kunnen geven aan de Aalsmeerse agenda.

Om de nieuwe kernorganisatie op te zetten werkt gemeente Aalsmeer samen met Exilo, dat na een openbare aanbesteding als partner werd geselecteerd. Exilo adviseert de beleidsbepalers over de inrichting van de organisatie, de governance, de bezetting en de (financiële) afspraken die gemaakt dienen te worden met de AA-organisatie.

“We zijn bijzonder trots dat we onze samenwerking met Aalsmeer kunnen continueren”, laat Exilo-partner Erik Koster weten. De afgelopen maanden fungeerde het adviesbureau al als sparringspartner voor het college tijdens de samenwerkingsgesprekken met Amstelveen. Ook heeft Exilo verschillende punten van de transitie medevormgegeven.

Het Exilo-team bestaat naast Koster (verantwoordelijk voor de financiële advisering) uit Anne Visscher (verantwoordelijk voor diverse projecten rondom de op- en inrichting van de nieuwe kernorganisatie) en Laudy Konings (verantwoordelijk voor bestuurs- en directieadvies ten aanzien van de nieuwe kernorganisatie Aalsmeer en alles daaromtrent).