Marcel Benard en Korien Jurgens nieuwe directie van Lysias

20 december 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Lysias Advies krijgt een nieuwe directie. Marcel Benard, die sinds 2015 directeur is, volgt per 1 januari Magdeleen Sturm op als algemeen directeur. Daarnaast is Korien Jurgens, sinds een jaar partner bij het bureau, benoemd tot directeur.

Een decennium lang stond Magdeleen Sturm aan het roer van het in 2000 opgerichte Lysias Advies, een middelgroot adviesbureau uit Amersfoort met een sterk trackrecord binnen het publieke domein. Het kantoor werkt vooral voor opdrachtgevers binnen de (semi-)publieke sector, waaronder ministeries, provincies, gemeentes en zorginstellingen.

Onder leiding van Sturm groeide het bureau uit tot een team van zo’n vijftig adviseurs, interim managers en associés. In juni volgend jaar zal de zeer ervaren bestuurder echter vertrekken.Nieuwe directie: Korien Jurgens en Marcel Benard

Hanneke Möhring, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Lysias, spreekt haar waardering uit: “Magdeleen heeft op haar kenmerkende wijze met veel energie tien jaar leiding gegeven aan Lysias. Er staat een bureau voor het publieke domein met een grote eigenheid en een stevige reputatie. Haar vertrek over een half jaar geeft Lysias de kans om met een nieuw directieteam de positieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren met veel elan voort te zetten.”

Marcel Benard

De nieuwe algemeen directeur Marcel Benard werkt sinds 2004 bij Lysias. Gedurende zijn ruim 17 jaar bij het bureau richtte hij zich met name op de ontwikkelingen in het sociaal domein, de publieke gezondheidszorg, veiligheid en cultureel erfgoed. Zo begeleidde hij veelvuldig de ontvlechting, overgang en inpassing van organisaties met een maatschappelijke doelstelling, zoals jeugdgezondheidszorg en de aanpak van kindermishandeling.

Begin 2015 werd Benard tot partner benoemd en in 2019 trad hij toe tot de directie. Met het vertrek van Sturm neemt hij nu haar rol over als algemeen directeur. “Marcel heeft in de afgelopen jaren op een goede manier leiding gegeven aan het bureau, en is inmiddels ook een boegbeeld van Lysias”, laat Möhring weten.

Korien Jurgens

Korien Jurgens begon in 2018 bij Lysias. Ze maakte de overstap vanuit de gemeente Amsterdam, waar ze zich als programmamanager bezighield met strategisch advies in het fysiek en sociaal domein, met uiteenlopende onderwerpen zoals de hervorming van Sociaal Werk en programma Varen.

Bij Lysias Advies richtte ze zich de afgelopen jaren op uiteenlopende beleidsopgaven, van stedelijke ontwikkeling tot gezondheidszorg. “Met de komst van Korien hebben we een grote stap gemaakt in de advisering over ingewikkelde opgaven in grote steden”, zei Sturm ten tijden van Jurgens’ komst. “We bouwen verder aan de kernkwaliteit van ons bureau: strategisch advies én hands on adviezen helpen realiseren bij belangrijke maatschappelijke vraagstukken.”

Nadat Jurgens begin dit jaar al werd benoemd tot partner, treedt ze met ingang van 2022 toe tot de directie van Lysias Advies. Möhring: “Korien voegt met haar ervaring en haar inzet voor professionalisering en vitaliteit ook weer nieuwe kwaliteit toe aan het directieteam. We hebben als RvC alle vertrouwen in Lysias de komende jaren, met deze nieuwe directie.”

Benard voegt toe: “Ik kijk er heel erg naar uit om samen met Korien Jurgens en alle collega’s bij Lysias Advies verder werk te maken van onze missie: Nederland mooier maken door een beter functionerende publieke sector.”

Focus op maatschappelijke opgaven

Lysias Advies heeft het afgelopen jaar mogen werken aan verschillende maatschappelijke opgaven, waaronder de ‘Hervormingsagenda Jeugd’, de transitie van de landbouw, meer ruimte voor wonen en zorg en gebiedsontwikkelingen. Benard: “Opdrachtgevers waren lovend in hun evaluaties en we zagen onze prestaties onlangs ook bevestigd in de externe audit voor ons ACCP-keurmerk.”

“We zijn ook op een andere manier gegroeid”, voegt hij toe: “De afgelopen twee jaar kwamen er acht nieuwe collega’s bij.”

Zo startten bijvoorbeeld recentelijk Ferdinand Strijthagen en Catheel Pino en sloten in 2020 onder andere Mark PolMarcel van Brouwershaven en oud-wethouder Jerzy Soetekouw zich aan.      

Tastbare erfenis

Als Magdeleen Sturm in juni 2022 vertrekt, laat ze volgens Bernard niet alleen een sterk bureau achter, maar ook een hele tastbare herinnering aan haar jaren bij het bedrijf: het boek ‘Niet weer een onderzoek’, waaraan Sturm samen met vijf andere collega’s het afgelopen jaar heeft gewerkt.

In het boek is alle Lysias-ervaring met het doen van onderzoek sinds 2000 gebundeld en toegankelijk gemaakt voor een groter publiek. Benard: “Met dit boek laat Magdeleen voor Lysias ook een tastbare ‘erfenis’ achter.”