‘Uit de eigen bubbel’: Lysias richt Raad van Gezond Verstand op

29 september 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Zo goed als elk (middel)groot adviesbureau heeft naast het bestuur een raad bestaande uit gerenommeerde oudgedienden die adviseren en toezicht houden. Bij Lysias gooien ze het nu (ook) over een andere boeg.

Het in Amersfoort gevestigde Lysias is een advies- en onderzoeksbureau voor de publieke sector. De circa 50 adviseurs worden geleid door een tweekoppig bestuur, bestaande uit Marcel Benard en Korien Jurgens.

Zij worden in hun functioneren over de schouders gekeken door een raad van commissarissen bestaande uit drie leden. Maar daar blijft het niet bij: Lysias heeft nu ook een klankbord bestaande uit bewoners van de Amersfoortse volksbuurt Soesterkwartier. Zij denken kritisch mee over de projecten van Lysias.

‘Uit de eigen bubbel’: Lysias richt Raad van Gezond Verstand op

Benard legt uit dat het idee voortkomt uit het besef dat het belangrijk is dat adviezen niet te veel vanuit de “eigen bubbel” tot stand komen – zéker voor een bureau dat zich beweegt binnen de publieke sector.

“Keuzes die de overheid maakt, pakken voor veel mensen niet zo uit als de bedoeling was”, geeft hij aan. “Voor een deel komt dit omdat de mensen die beslissingen nemen en bij de overheid werken veel dezelfde achtergrond hebben. Ze hebben een goed inkomen, volgden een theoretische opleiding en wonen meestal in wijken met dure huizen. Dat zorgt ervoor dat er niet altijd goed zicht is op wat beleid voor andere groepen in de samenleving betekent.”

“Bij Lysias denken we dat je alleen goede keuzes kunt maken als je ook snapt wat dit betekent voor mensen met een andere achtergrond. Maar zelf hebben we hetzelfde probleem als we bij de overheid zien: binnen ons bedrijf lijken we ook best veel op elkaar. We zitten ook in onze eigen ‘bubbel’. Dat willen we doorbreken.”

Daarom heeft Lysias nu deze ‘Raad van Gezond Verstand’ opgericht. De raad bestaat uit Joop van Esveld, Heidi van Empelen, Nelleke van Empelen, Jaap Kramer, Natasja Opscherper en Mari van de Heuvel – allen bewoners van Soesterkwartier, dat een historische band heeft met de Wagenwerkplaats waar het kantoor van Lysias staat.

Bibian Bevers, adviseur bij Lysias, vertelt dat de eerste bijeenkomsten direct lieten zien hoe verschillend de perspectieven zijn die de Raad van Gezond Verstand aan tafel brengt. “Het is best confronterend. De beleving bij veel onderwerpen en bij de overheid is echt anders.”

En dat is precies het idee achter de raad. “Het is verrijkend en spannend om deze gesprekken mee te maken!”, aldus Bevers.