Mark Pol keert terug naar de publieke sector, nu als adviseur

14 september 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Mark Pol is begin deze maand als senior adviseur in dienst getreden bij Lysias Advies.

Na twee jaar in het bedrijfsleven gewerkt te hebben, als directeur projectontwikkeling bij projectontwikkelaar BUN in Almere, hunkerde Pol terug naar de dynamiek van de publieke sector. Hij werkte eerder jarenlang bij de gemeente Almere, als raadslid en later als wethouder.

Gemeente Almere

“In mijn tijd bij de gemeente Almere heb ik geleerd dat het bij de overheid om belangenafweging gaat: die van inwoners en ondernemers, maar ook van het Rijk, de provincie of de gemeente, van verschillende afdelingen, politieke en bestuurlijke belangen en soms zelfs persoonlijke. Juist deze dynamiek heb ik de afgelopen periode gemist”, aldus Pol.

Een van de rollen die hij bekleedde bij de gemeente Almere was die van wethouder voor de portefeuille financiën. Pol: “De begroting voor de stad opstellen vond ik altijd een hoogtepunt.” Met ruim 211.000 inwoners is het in Flevoland gelegen Almere de achtste grote gemeente van ons land.

Pol kijkt uit naar zijn terugkeer naar de publieke sector, waarbij hij nu in zijn functie als senior adviseur wel aan de andere kant van de onderhandelingstafel zal plaatsnemen. “Een mooie uitdaging, waarin ik beide werelden verenig: mijn ervaring in het bedrijfsleven en die als bestuurder in het publieke domein”, zegt Pol.

Mark Pol, Senior Adviseur, Lysias Advies

Lysias Advies

Waarom hij heeft gekozen voor Lysias? “Allereerst spreekt de manier van werken mij enorm aan: er is veel samenwerking, veel interactie en intervisie tussen de adviseurs én er is veel oog voor ontwikkeling. Heel interessant, want het vak van adviseur heb ik me nog eigen te maken. En de tweede reden voor mij is dat Lysias graag aan ingewikkelde vraagstukken werkt, waar het antwoord van de onderzoeksvraag niet al op voorhand vastligt.”

Zijn financiële kennis en ervaring zal klanten van het bureau – ministeries, provincies, gemeenten en andere overheidsinstellingen – goed van pas komen. “Lokale en regionale overheden en het Rijk staan financieel ontzettend onder druk; dat zal de belangenafweging alleen maar ingewikkelder maken de komende tijd. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

Magdeleen Sturm, algemeen directeur van het organisatieadviesbureau uit Amersfoort, is verheugd met de komst van Pol. “Met zijn bestuurlijke ervaring en zijn inhoudelijke kennis versterken we onze dienstverlening op het gebied van financiële en economische vragen. Daarmee kunnen we bestuurders en managers bij overheden nog beter helpen in de uitdagende tijden die op ons af komen.”

In mei verbond een andere oud-wethouder van Almere, Jerzy Soetekouw, zich ook aan Lysias.