Overheidsadviseur Lysias Advies viert 20-jarig jubileum
Lysias Consulting Group is in juli 2000 opgericht door vier ondernemers. Inmiddels is het adviesbureau gegroeid naar een team van circa 40 professionals, met een stevig trackrecord in het begeleiden van en adviseren over complexe vraagstukken in het publieke domein.
De adviseurs en projectmanagers van Lysias werken voor opdrachtgevers als het Rijk, gemeenten, provincies, waterschappen, onderwijsinstellingen, GGD’en en andere publieke organisaties. Het bureau uit Amersfoort adviseert deze partijen binnen het publieke domein over maatschappelijke vraagstukken op het snijvlak van bestuur en organisatie, en op onderwerpen als duurzame energie, innovatie, het sociaal domein, ruimte, mobiliteit en veiligheid.
Deze maand viert Lysias zijn twintigjarig jubileum. Een van de oprichters van het bureau, Carla de Rie, blikt terug op de bewuste dag van de oprichting, zo’n twintig jaar geleden.
Het begin
De Rie was in die tijd al elf jaar werkzaam bij de Adviesgroep Bestuurskunde van Berenschot en stond open voor een nieuwe carrièrestap. Ze werd benaderd door Henk de Jong, een professional met uitgebreide ervaring als consultant voor de publieke sector. Het was De Jong die samen met de ervaren overheidsmanager Ben Koopman, destijds werkzaam bij de provincie Overijssel, voornemens was om een eigen bedrijf te starten.
Samen benaderden ze De Rie en Serge van Dam, destijds consultant bij EY. Gezamenlijk richtten de vier ondernemers Lysias Consulting Group op, met de doelstelling om organisaties in het publieke domein te adviseren op het gebied van strategie, beleid en realisatie. Het viertal betrok in Utrecht een gemeubileerd kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw en startte zijn activiteiten, gedreven vanuit een set idealen en stevige ambities.
“We wilden in de top van de markt actief zijn en bijdragen aan oplossingen van maatschappelijk relevante vraagstukken”, blikt De Rie terug. “Niet als een externe adviseur die vanachter het bureau op afstand advies geeft, maar samen met de opdrachtgevers aan een opgave werken en tot oplossingen komen, op het snijvlak beleid en realisatie; van inhoud en proces.” Daarnaast hadden de oprichters duidelijk voor ogen dat ze wilden doorgroeien, en het bureau verder wilden opbouwen.
Die ambities zijn in twintig jaar tijd meer dan verwezenlijkt. Anno 2020 is Lysias gegroeid naar een team van circa veertig adviseurs en projectmanagers. Wel is de samenstelling van het team van eigenaren/partners van het bureau vandaag de dag anders dan in 2000.
De Rie is als enige van de vier oprichters nog werkzaam voor Lysias. Henk de Jong verruilde in 2006 Lysias voor een functie in het openbaar bestuur, later ging hij als directeur aan de slag bij PBLQ, Serge van Dam koos in 2007 voor een nieuwe uitdaging, en Ben Koopman koos in 2016 voor een andere richting.
Aansprekende opdrachten
Naast de groei van het team, heeft Lysias de afgelopen jaren een sterk trackrecord weten op te bouwen binnen het publieke domein. Een van de eerste opdrachten was de commissieondersteuning voor de evaluatie van het Grote Stedenbeleid, onder leiding van Elco Brinkman. “Zaten we als klein bureau toch maar mooi met de ambtelijke top, en met bewindspersonen en gemeentebestuurders, op elf ministeries en bij de vier grote steden interviews af te nemen. Het bleek een excellent begin van excellente commissieondersteuning”, aldus De Rie.
Een andere opdracht kort na de start was het projectmanagement van de gebiedsontwikkeling Stadshagen in Zwolle. “Daarmee werd een mooie basis gelegd van wat is uitgegroeid tot een brede gebiedsontwikkelingspraktijk. Zo bouwde Lysias letterlijk mee aan de vormgeving van Nederland.”
In weer een andere opdracht zette het advieskantoor zich in voor de ‘Commissie Voorlopige Lijst Werelderfgoed’. Eens in de zoveel tijd moet elke lidstaat de ‘voorlopige lijst’ met mogelijke kandidaten die kunnen worden voorgedragen als Unesco Werelderfgoed actualiseren. De Rie: “Alle mooie plekken in het Koninkrijk der Nederlanden hebben we mogen bezoeken.”
Ook bracht Lysias ten aanzien van de nieuwe voorlopige lijst een rapport uit. “De eerste kandidaten van deze voorlopige lijst hebben inmiddels de status van Werelderfgoed gekregen”, blikt De Rie tevreden terug, om nog een voorbeeld te geven: “Ook de evaluatie van het bouwproces van Het Stedelijk Museum Amsterdam, onder leiding van Wim Deetman, was een van de hoogtepunten in deze 20 jaar Lysias.”
Meer recent heeft Lysias, gedurende de afgelopen elf maanden, het Adviescollege Stikstofproblematiek ondersteund, dat onder leiding stond van Johan Remkes,. Het team, bestaande uit Carla de Rie, Piet Vriend, Magdeleen Sturm en Yoram Poot, vervulde de rol van secretaris van het Adviescollege Stikstofproblematiek. Tevreden blikt De Rie terug: “We hebben kunnen bijdragen aan oplossingen voor een relevant maatschappelijk vraagstuk. Daarnaast hebben we veel waardering gekregen van de voorzitter en de commissieleden. Het was een teamprestatie op topniveau.”
Bureau van teamspelers
De Rie is trots op wat Lysias in de afgelopen jaren heeft bereikt en blikt vooral positief vooruit : “Nog altijd hebben we die enorme drive om goed werk te leveren en het verschil te maken. Ik zie diezelfde gedrevenheid, gretigheid en nieuwsgierigheid naar nieuwe onderwerpen bij mijn collega’s. Hard werken en het beste uit jezelf te halen, dat blijven we doen. We zijn een bureau van teamspelers. Ik ben supertrots op het bureau dat we hebben opgebouwd en op de meerwaarde die we leveren voor maatschappelijke vraagstukken. Al twintig jaar lang.”