Aan Crossminds de taak om voetbalclub NAC te verkopen
NAC staat te koop. Nadat de Bredase voetbalclub onlangs in onmin raakte bij zijn drie grootaandeelhouders, besloten deze hun gezamenlijke belang van de hand te doen. Inmiddels hebben ook de overige aandeelhouders zich aangesloten, zodat de club voor 100% in de etalage staat. Aan het Rotterdamse M&A-kantoor Crossminds nu de taak om de verkoop tot een goed einde te brengen.
Het rommelt de laatste maanden bij NAC. Nadat de club in 2019 degradeerde uit de Eredivisie, was een terugkeer naar de hoogste Nederlandse competitie dit seizoen binnen handbereik. In de finale van de play-offs – nota bene tegen aartsrivaal NEC – glipte de promotie NAC echter alsnog door de vingers, nadat NEC in de 89e minuut de winnende treffer binnenschoot.
Het bleek slechts het begin van de onrust. Na onenigheid met hoofdtrainer Maurice Steijn stapte half juni technisch directeur Ton Lokhoff op, tot grote onvrede van vier voorname supportersgroepen. In een gezamenlijk schriftelijke verklaring riepen zij NAC op om trainer Steijn die week nog te ontslaan. Gebeurde dat niet, dan zouden “gepaste acties” volgen. Tevens volgden bedreigingen richting Steijn zelf, waarna het huis van de trainer werd bewaakt en zijn kinderen zelfs tijdelijk elders sliepen.
Voor Steijn was dit voldoende aanleiding om, zeer tegen zijn wil in, te stoppen als trainer. “Ik wil helemaal niet weg bij NAC, met een seizoen voor de boeg met eindelijk weer eigen supporters in het stadion”, liet hij weten. “Ik ben eerder kampioen geworden. Dat had ik met NAC ook willen bereiken. Maar bedreigingen aan mijn gezin zijn onacceptabel. Dat mijn vrouw en kinderen dit moeten meemaken had ik nooit verwacht.”
De bedreigingen waren niet alleen voor Steijn zelf de druppel, maar ook voor NAC’s drie grootste aandeelhouders, ondernemers Wim van Aalst, Paul Burema en Rob van Weelde – samen goed voor 69% van de aandelen. Ze gaven aan zelf ook te maken te hebben gehad met acties van individuen, die volgens de drie alle vormen van fatsoen overschreden. Bovendien verwijten ze NAC zelf onvoldoende te hebben opgetreden tegen de intimidaties vanuit het supporterskamp.
Al met al was het voor de eigenaren – die NAC in 2013 nog behoedden voor een faillissement door in te stappen als aandeelhouder – voldoende reden om hun gezamenlijke belang in de club van de hand te doen. Nadat ze dit wereldkundig maakten werden ze benaderd door veel van de overige zeventien aandeelhouders, die samen de overige 31% van NAC in handen hebben. Dit heeft geresulteerd in een samenwerking tussen alle twintig aandeelhouders, die nu gezamenlijk 100% van de aandelen in de etalage hebben gezet.
Om de verkoop in goede banen te leiden hebben de aandeelhouders Crossminds in de arm genomen. In 2013/2014 begeleidde het Rotterdamse M&A-kantoor ook al de herstructurering van de aandeelhoudersstructuur van NAC. Om een geschikte koper te vinden heeft Crossminds op zijn beurt nu Brookz ingeschakeld, een overnameplatform dat kopers en verkopers van mkb-ondernemingen aan elkaar koppelt.
Brookz-directeur Peter Rikhof laat aan het FD weten dat het uniek is dat een profvoetbalclub te koop staat op het platform. “We hebben in het verleden weleens een Italiaans wijndomein, een bank of een safaripark op het platform gehad, maar dit is toch wel van een andere orde. We beschouwen het als een groot compliment dat Crossminds het Brookz-platform nu inschakelt om een geschikte koper voor NAC te vinden.”
Inmiddels heeft de eerste gegadigde zich al gemeld. Supporterscollectief ONS NAC laat weten NAC te willen overnemen. “Dit komt misschien maar één keer voorbij”, zegt het collectief over de kans die zich nu voordoet. Twee jaar geleden deed een groep NAC-aanhangers – toen onder de naam ‘Hart voor NAC’ – ook al een poging om de twintig aandeelhouders uit te kopen.
Destijds wezen de drie grootaandeelhouders het bod van zo’n €5,5 miljoen af. De tijd zal leren of de NAC-aanhangers dit keer wel slagen in hun overnamepoging.