Crossminds begeleidt verkoop NAC Breda aan lokale ondernemers

23 september 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

NAC Breda is sinds vorige maand in handen van de investeringsgroep NAC=Breda. Aan de verkoop van de voetbalclub ging een lang en intensief traject vooraf. Een terugblik op de bijzondere deal en de rol van Crossminds, dat de voormalig aandeelhouders bijstond tijdens de verkoop.

Degradatie uit de Eredivisie, op de valreep een terugkeer mislopen en een trainer die vertrekt vanwege bedreigingen – het is slechts een greep uit de storm aan incidenten die NAC de laatste jaren in zijn greep hield.

De gemoederen liepen zo hoog op dat de aandeelhouders van de club vorig jaar besloten dat het mooi was geweest: ze zetten NAC in de etalage. Daarmee moest een hoofdstuk worden gesloten, maar het verkooptraject zelf bleek direct een uitdagend volgende hoofdstuk.

Crossminds begeleidt verkoop NAC Breda aan lokale ondernemers

Gedurende het gehele traject werden de aandeelhouders van NAC Breda ondersteund door Crossminds. In overleg met de M&A-adviseurs van het kantoor werd NAC op overnameplatform Brookz gezet.

Manchester NAC?

Verschillende kandidaat-kopers dienden zich aan, maar vielen één voor één ook weer af. Een Amerikaanse investeringsmaatschappij kon financieel niet aan de garanties voldoen. Het voorstel van lokale bouwondernemer Karel Vrolijk sneuvelde in de raad van commissarissen.

Uiteindelijk leek een derde kandidaat met NAC aan de haal te gaan, en niet de minste: City Football Group – de holding achter het grote Manchester City – wilde €7 miljoen neertellen voor de Bredase voetbalclub.

Veel NAC-supporters zagen het echter totaal niet zitten dat de club zou worden ingelijfd door de multinational van sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, waar naast Manchester City ook clubs als Troyes, Lommel SK, Girona en New York City FC deel van uitmaken.

Gelukkig voor deze supporters, keerde ook Stichting NOAD zich tegen deze deal. De stichting – bestaande uit enkele NAC-insiders – geldt als de ‘cultuurbewaker’ van de club, en was een van de vier partijen die akkoord moesten gaan met de deal.

NAC=Breda

Door haar veto uit te spreken moest NOAD wel een alternatief aandragen. De stichting schoof een groep van vijf lokale ondernemers naar voren, verenigd onder de naam NAC=Breda. Dit plan kon wel rekenen op steun van de aandeelhouders.

Toen was alleen nog de goedkeuring nodig van de KNVB en gemeente Breda. Nadat ook zij begin augustus hun zegen uitspraken over de deal, kon de champagne dan eindelijk worden ontkurkt.

“Het was een opdracht in een sector waarin bijna iedereen wel een eigen mening heeft.”

Partners Marco du Pré en Pieter Poortvliet, die de verkoop begeleidden vanuit Crossminds, kunnen daarmee tevreden terugblikken op een veelbewogen traject.

“Waar ons werk normaliter zo lang mogelijk stil blijft was de media-aandacht in dit traject uitzonderlijk groot”, vertelt Poortvliet. “Het was een opdracht in een sector waarin bijna iedereen wel een eigen mening heeft.”

“Er was sprake van veel emotie rondom het proces en daarnaast was de invloed van supporters op het traject erg groot”, voegt Du Pré toe, onder meer verwijzend naar de twee uitgesproken veto’s. “Uiteindelijk konden we dit traject succesvol afronden door de rust te bewaren en het overzicht te houden”, geeft hij aan.

In rustiger vaarwater richting Eredivisie

Ook vanuit de gemeente wordt enthousiast gereageerd op de afronding van de deal. “Het is natuurlijk geweldig dat een groep lokale ondernemers zich op deze manier wil inzetten voor een gezond en stabiel NAC. Hopelijk komt de club hiermee in een rustiger vaarwater en kan zich helemaal richten op waar het voor is: voetbal”, aldus wethouder Jeroen Bruijns.

NAC=Breda betaalt €7 miljoen voor de voetbalclub. Daarnaast willen de nieuwe eigenaren een investeringsfonds opzetten van minimaal €5 miljoen. Het extra geld is bedoeld om NAC weer terug te brengen in de Eredivisie en er op lange termijn een stabiele middenmoter van te maken.