Monitor Deloitte ondersteunt plan om Inter Milan terug te geven aan de fans

21 januari 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Het is de laatste jaren een bekend (en door velen gehaat) verschijnsel: grote voetbalclubs die worden opgekocht door steenrijke zakenmannen. Bij Inter Milan lijkt nu de omgekeerde beweging te zijn ingezet: econoom en doorgewinterde ‘I Nerazzurri’-fan Carlo Cottarelli heeft een platform gelanceerd dat supporters de kans moet bieden een aandeel te nemen in de noodlijdende club. Monitor Deloitte ondersteunt het plan als strategisch adviseur.

Het seizoen 2020/21 eindigde zo mooi: na tien lange jaren naast de titel te grijpen werd Internazionale eindelijk weer Italiaans landskampioen, waarmee de hegemonie van Juventus werd doorbroken. Lang konden de fans helaas niet genieten van de titel, want al gauw ging het in San Siro en omstreken bijna alleen nog maar over de wankele financiële positie van de club.

De grootse daden op het veld konden niet verhinderen dat Inter datzelfde seizoen een nettoverlies van €245 miljoen in de boeken moest schrijven – het hoogste verlies ooit geleden door een Italiaanse voetbalclub.

Monitor Deloitte ondersteunt plan om Inter Milan terug te geven aan de fans

De door corona gemiste bezoekersinkomsten, stijgende operationele kosten en lage opbrengsten uit de verkoop van spelers dwongen Inter al in de tweede seizoenshelft tot forse bezuinigingen. Waar de andere kampioenen van de Europese topcompetities ook grotendeels met verliezen werden geconfronteerd, bleek Inter in tegenstelling tot die clubs niet in staat de tekorten op te vangen.

Miljardair in geldnood

Het probleem is dat de coronacrisis niet alleen Inter zelf flink in de portemonnee raakte, maar ook het bedrijf van eigenaar Zhang Jindong. Sinds 2016 bezit de Chinese medeoprichter en voorzitter van elektronicadistributeur Suning Commerce Group via zijn Suning Holdings Group 68% van de aandelen van Inter.

Door zijn eigen financiële problemen zag de miljardair zich begin vorig jaar al genoodzaakt plotseling de stekker te trekken uit de Chinese voetbalclub Jiangsu FC (die notabene ook kort daarvoor het landskampioenschap veiligstelde, voor de eerste keer in zijn bestaan).

Intussen bedragen de eigen schulden van Inter Milan €375 miljoen en heeft de club in 2021 een lening van €275 miljoen afgesloten bij een Amerikaanse vermogensbeheerder om op de korte termijn in de cashflow te kunnen voorzien.

Inter van de fans

Geen beste uitgangspositie dus. Maar vaak moet het eerst goed misgaan voordat er ruimte komt voor iets nieuws. Zo ook bij Inter. In reactie op de malaise bij de club kwam Carlo Cottarelli met een plan. De voormalige voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds lanceerde InterSpac. Het platform moet supporters in staat stellen een aandeel te kopen in de club en zo ook inspraak te krijgen in belangrijke beslissingen, zoals een eventueel nieuw stadion.

Het doel is om 30 tot 40% van de aandelen te verwerven. Daarvoor zou zo’n €300 miljoen moeten worden opgehaald. Italiaanse media melden dat Suning groen licht heeft gegeven voor de plannen. Bij de lancering van InterSpac verklaarde Cottarelli dat hij er niet op uit is Suning uit de club te verdrijven.

“Het gebeurt al bij andere roemrijke clubs, zoals Bayern München.”

Hij wees er tegelijk op dat clubs die in handen zijn van de eigen fans vaak floreren – waarbij hij met name doelde op Duitsland. De daar geldende ‘50+1’-regel betekent dat vrijwel elke profclub een eigendomsstructuur heeft waarin de leden samen een meerderheidsaandeel in handen hebben.

Dit voorkomt niet alleen dat de prijzen van kaartjes de pan uitrijzen, maar werkt ook als een waarborg voor een gedegen financiële huishouding. Zo behoorden de Duitse topclubs in het door corona geteisterde voetballandschap tot de uitzonderlijke financiële uitblinkers, bleek eerder uit een analyse van Deloitte. “Het gebeurt al bij andere roemrijke clubs, zoals Bayern München”, merkte Cottarelli dan ook op.

Gecompliceerde operatie

Tegelijk is de econoom zich er terdege van bewust dat zijn plan nog lang niet in kannen en kruiken is. “Het is een zeer gecompliceerde operatie, met zo’n grote club”, vertelde hij de Italiaanse krant Il Giornale. Om te helpen bij de planning en het creëren van de businesscase, krijgt Cottarelli hulp van Monitor Deloitte, de strategietak van accountants- en adviesreus Deloitte.

Monitor Deloitte helpt met het maken van de berekeningen rond de financiën en de eigendomsmodellen, en het opstellen van een stappenplan voor de verwezenlijking van het plan. Als het project werkelijkheid wordt wil InterSpac referentieaandeelhouder van Inter Milan worden, naast Suning. InterSpac zou bijvoorbeeld in de plaats kunnen komen van het Chinese private equity-fonds LionRock, dat in 2019 een belang van 31,05% verwierf.

Voetbalconsultants

Nadat intern bekend werd dat Monitor Deloitte het plan zou ondersteunen, deden verschillende consultants met een I Nerazzurri-hart meteen verwoede pogingen te worden opgenomen in de selectie die het project mag uitvoeren, zo lieten betrokkenen weten aan Consultancy.org.

De kleine groep uitverkorene partners en consultants die nu daadwerkelijk werken aan de plannen worden onder de LinkedIn-post van Consultancy.org inmiddels volop gefeliciteerd vanuit de hele wereld – van Amerikaanse Inter Milan-Deloitters tot collega’s in Dubai en Australië.

In navolging van Deloitte – dat al vele jaren een sterke staat van dienst heeft in de voetbalarena – profileert ook Monitor Deloitte zich steeds nadrukkelijker binnen de wereld van het voetbaladvies. In Nederland onderzoekt het strategiekantoor bijvoorbeeld de haalbaarheid van de veelbesproken plannen voor de BeNeLiga, een samenvoeging van de hoogste Nederlandse en Belgische voetbalcompetities.