5 charts over de financiële impact van corona op voetbal

30 juli 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wat is de impact van de coronacrisis op de Europese voetbalmarkt? Die vraag staat centraal in de 2021-editie van het ‘Annual Review of Football Finance’-report van Deloitte. Een overzicht van de belangrijkste bevindingen.

De Europese voetbalmarkt kromp met 13% in het seizoen 2019/2020. Dat komt neer op een omzetdaling van €3,7 miljard, waarmee de inkomsten uitkwamen op €25,2 miljard. Het betreft de eerste omzetdaling sinds de impact van de wereldwijde financiële crisis in 2008/2009.

European football market size – 2018/19 and 2019/20 (€ miljard)
Alle Europese voetbalcompetities hebben de impact van de coronacrisis gevoeld, zo concluderen de onderzoekers. Wel pakt de financiële impact, zowel op de korte als langere termijn, bij iedere competitie anders uit, aangezien elke competitie zich op haar eigen wijze door de crisis heeft weten te loodsen.

Zo ging iedere afzonderlijke competitie anders om met bijvoorbeeld de (her)start van de competitie(wedstrijden), kortingen voor omroepen, onderhandelingen met commerciële partners of financiële maatregelen om clubs te ondersteunen.

De Big Five

Een overzicht van de financiële prestaties van de vijf grootste competities van Europa:

‘Big five’ European league clubs’ revenue – 2019/20 (€m)

Engeland: De totale omzet van Premier League-clubs daalde met £648 miljoen (13%) naar £4,5 miljard. Het betreft de eerste daling in de geschiedenis van de Premier League en het laagste omzetniveau sinds het seizoen 2015/16. Alle clubs in de Premier League hebben de impact van de crisis gevoeld, zowel de ploegen onderin als de topploegen.

Naar verwachting zal de omzet van de Premier League-clubs de komende twee seizoenen een sterk herstel laten zien:

Premier League clubs’ revenues 2017/18-2021/22 (£m)

Duitsland: De Duitse Bundesliga was de eerste grote Europese competitie die de wedstrijden hervatte, nadat de coronapandemie de meeste competities in maart 2020 had lamgelegd. De Bundesliga is ook de enige ‘Big Five’-competitie die het seizoen wist af te sluiten in het boekjaar 2019/2020. Vandaar dat de totale omzet slechts een daling van 4% kende (€137 miljoen), en daarmee uitkwam op €3,2 miljard.

Spanje: De totale omzet van de twintig La Liga clubs daalde met 8% (€261 miljoen) naar €3,1 miljard in het seizoen 2019/20.

Italië: De gecombineerde omzet van alle Serie A-clubs’ in Italië daalde met 18% (€443 miljoen) naar €2,1 miljard in 2019/20. De Italianen besloten per 9 maart 2020 hun competitie stop te zetten als gevolg van de coronapandemie.

Frankrijk: De totale omzet van Ligue 1-clubs in Frankrijk kende een daling van 16% (€304 miljoen) naar €1,6 miljard in 2019/20, waarmee hij meer dan €450 miljoen achterlag op de Serie A. De Franse competitie werd als enige van alle Europese topleagues geheel geannuleerd in een reactie op de coronacrisis.

‘Big five’ European league clubs’ revenue and wage costs – 2018/19 and 2019/20 (€m)

Terwijl de totale omzet van de Big Five-competities terugliep met 11% naar €15,1 miljard in 2019/20, bleven de loonkosten echter gelijk. Op de korte termijn had dit dramatische gevolgen voor sommige clubs, aangezien de omzet/salarissen-ratio in vooral de Premier League en Ligue1 recordniveaus hadden bereikt. De overige drie Europese topcompetities hadden in de vroege jaren van deze eeuw hun hoogste niveaus behaald.

Overige competities

De Russische Premier League is de op vijf na rijkste voetbalcompetitie in Europa, met een totale omzet van €877 miljoen, gevolgd door Turkije, Nederland, Portugal, België, Oostenrijk en Zwitserland.

Een overzicht van de omzet in andere Europese voetbalcompetities:

Selected-other-European-league-clubs-revenue---201920

In een reactie op de bevindingen uit het onderzoek laat Dan Jones, Partner bij Deloitte, weten: “De impact van Covid-19 is voelbaar in het hele Europese voetbalecosysteem en kan de financiële polarisatie in het Europese voetbal verergeren. Wat het afgelopen jaar duidelijk is geworden, is dat een gezamenlijke, gecoördineerde aanpak ten aanzien van de discussies rondom financiële instabiliteit het beste platform biedt voor zinvolle verandering.”

Opgemerkt dient te worden dat deze editie van het rapport van Deloitte alleen de financiële impact van de eerste drie à vier maanden van de Covid-19-crisis weergeeft. Met andere woorden, clubs hebben gedurende het grootste gedeelte van het seizoen wedstrijdinkomsten gegenereerd.

Bij de volgende editie van het rapport zal de volledige financiële impact van Covid-19 in kaart worden gebracht. Dan wordt ook de impact van de lege stadions in de rest van het seizoen en de herbeoordelingen van commerciële partnerships meegenomen.

De volgende editie van Deloitte’s Annual Review of Football Finance-rapport zal enkele maanden voor de start van het FIFA Wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar worden gepubliceerd.