Flinke omzetverliezen voor rijkste voetbalclubs van Europa

19 februari 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Volgens een nieuw rapport van Deloitte zullen de rijkste voetbalclubs van Europa tegen het einde van het seizoen 2020/21 meer dan €2 miljard aan omzet zijn misgelopen als gevolg van de Covid-19-pandemie. Afgelopen seizoen zagen de rijkste Europese topclubs hun inkomsten al met meer dan €1 miljard dalen.

Door de coronacrisis hebben de inkomsten van Europese voetbalclubs, groot en klein, een sterke knauw opgelopen in de afgelopen periode. Deloitte heeft in het bijzonder gekeken naar de gevolgen van de crisis voor de rijkste topclubs in Europa.

De onderzoekers van Deloitte’s Sports Business Group hebben becijferd dat de twintig financieel meest succesvolle voetbalclubs in Europa in het afgelopen seizoen gezamenlijk ongeveer €8,2 miljard aan omzet hebben gegenereerd. Dat komt neer op een daling van 12% ten opzichte van hun gerealiseerde omzet in het seizoen 2018/19, toen inkomsten van €9,3 miljard werden gerealiseerd.

Flinke omzetverliezen voor rijkste voetbalclubs van Europa

De daling in de omzet van €1,1 miljard schrijven de onderzoekers vooral toe aan de ruim €937 miljoen aan misgelopen uitzendinkomsten. Verder zijn de top 20 Europese voetbalreuzen zo’n €257 miljoen aan wedstrijdinkomsten misgelopen, doordat voetbalwedstrijden door de crisis noodgedwongen achter gesloten deuren worden afgewerkt.

Wel was er sprake van een lichte compensatie voor de topclubs, in de vorm van stijgende commerciële inkomsten ter hoogte van ongeveer €105 miljoen, oftewel een stijging van 3%. Dit is voor de clubs echter een druppel op een gloeiende plaat en indien de coronamaatregelen nog langer aanhouden is het nog maar de vraag of de clubs voldoende wendbaar kunnen zijn om hun fans voldoende betrokken te houden om hun commerciële omzet op peil te houden.

Innovatie en digitalisering cruciaal

Tim Bridge, directeur van Deloitte’s Sports Business Group, stelt dat de Covid-19-pandemie “clubs heeft gemotiveerd om hun bredere strategische doelstellingen en bedrijfsmodellen te herzien voor een ​​sterk herstel in de huidige situatie”. Volgens de bestuurder vormt het intern en extern “vergroten van de digitale capaciteiten” (richting fans en medewerkers) een cruciale voorwaarde om meer waarde te kunnen leveren aan stakeholders. Via deze weg zullen clubs zichzelf kunnen belonen met zo een snel en sterk mogelijk herstel.

Barcelona blijft rijkste Europese topclub

Kijkend naar de top 20 rijkste clubs, komt uit het onderzoek naar voren dat FC Barcelona ten opzichte van het vorige seizoen zijn positie van ’s werelds rijkste club heeft weten te behouden. De Catalanen realiseerden een omzet van €715,1 miljoen. De inkomsten van de club zijn in de loop van het jaar met meer dan €100 miljoen gedaald, toch weten ze daarmee naaste concurrent Real Madrid voor te blijven.

Barcelona en Real worden op de voet gevolgd door Duitse recordclub en meest recente Champions League-winnaar Bayern München. De club kende de kleinste omzetdaling (4%) in de Money League-top tien. Daarbij werd geprofiteerd van het feit dat de club vanwege de eerdere afronding van de Bundesliga al zijn binnenlandse uitzendinkomsten kon optellen bij het boekjaar dat eindigde in 2020.

Engelse topclub Manchester United, de nummer vier in de lijst, heeft zijn inkomsten in het afgelopen seizoen zien terugvallen van €580,4 miljoen naar €449,3 miljoen – met €131,1 miljoen (-19%) de grootste daling op jaarbasis in de Money League van dit jaar. Dit kwam mede doordat de club afgelopen seizoen de Champions League misliep.