Crossminds en IRIS begeleiden overname vaccincontroleur

19 april 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Twee bedrijven gespecialiseerd in het controleren van vaccins – het Belgische p95 en het Nederlandse Pallas – hebben de krachten gebundeld. Formeel nemen de Belgen de Nederlanders over.

Als gevolg van de deal voegt P95 meer dan €1 miljoen aan omzet toe aan zijn eigen omzet van ruim €5 miljoen. Het personeelsbestand van P95, dat bestaat uit een kleine 50 werknemers, onder wie een dertigtal epidemiologen, krijgt er door de overname 12 specialisten bij. Als het aan de CEO’s van beide bedrijven ligt groeit P95 de komende jaren fors verder.

P95 behoort tot de grootste gespecialiseerde vaccincontroleurs in de Benelux. Het bedrijf is actief binnen een nichesegment van de farmawereld. Vandaag de staat dat segment echter meer dan ooit in de schijnwerpers. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de Covid-19-pandemie en de (vele perikelen rond) de massale vaccinatiecampagne, zowel in Nederland als over de grens.

Crossminds en IRIS begeleiden overname vaccincontroleur

Het bedrijf helpt organisaties en bedrijven onder meer bij het studiewerk over ziektes en bij het evalueren van de (neven)effecten van vaccins. Zo brengt het bedrijf voor een aantal Covid-vaccins onder andere in kaart in welke mate ze werkzaam zijn tegen nieuwe varianten van het virus.

Specialisten zijn schaars

P95 kan zowel bestaande studies analyseren als zelf primaire studies opzetten. “We willen dat laatste meer gaan doen omdat we dan het hele proces zelf controleren en specifieke onderzoeksvragen kunnen beantwoorden”, vertelt Thomas Verstraeten, oprichter en CEO van P95.

Hiervoor zijn echter wel voldoende specialisten nodig, en die zijn volgens de bestuurder schaars. Vandaar het besluit om Pallas – voluit Pallas health research and consultancy – over te nemen. Het Rotterdamse kantoor, dat is gespecialiseerd in epidemiologisch en gezondheidswetenschappelijk onderzoek, werd in 1999 opgericht door Judith van den Bosch.

Het onderzoeksbureau mag toonaangevende instellingen op het gebied van de (volks)gezondheid en gezondheidszorg tot zijn klantenkring rekenen. Zo werkt het onder andere voor de European Food Safety Authority (EFSA), het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), het Erasmus MC, de Gezondheidsraad, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het RIVM, het Trimbos Instituut, universiteiten/umc’s, ZonMw, Zorginstituut Nederland en grote farmaceutische bedrijven.

De overname van Pallas zal P95 verder in staat stellen om grotere opdrachten met een contractwaarde van meerdere miljoenen aan te kunnen. Nog een reden voor de overname ligt in Pallas’ expertise in literatuuronderzoek. “Ze hebben daar de voorbije 20 jaar een stevige reputatie verworven. Ook daar liggen synergieën”, zegt Stefaan Castelein, de financieel directeur van P95.

Dealmakers

De Belgen werden tijdens de overname geadviseerd door Crossminds. Het bureau leverde M&A-advies gedurende het traject en verrichtte het due diligence-onderzoek op Pallas. De werkzaamheden werden uitgevoerd door Crossminds-adviseurs Pieter Poortvliet en Lars van Heeren in samenwerking met specialisten van DRV Accountants & Adviseurs (Melissa Schroevers, Ramon de Jong, Tom de Rijke en Werner van Zundert).

Aan de andere kant van de tafel leverde IRIS Corporate Finance sell side-adviesdiensten aan Pallas. Het team bestond uit Jan-Willem Ditters, Emma van der Stoop, Sander van Dam. Juridisch advies werd geleverd door Four & Five (Dimitri Coun, Teona Aptsiauri) en Legal Tree (Jacoline Gortzak)

Hoewel er geen concrete plannen zijn, overweegt P95 zijn activiteiten ook op andere continenten uit te breiden, zoals Latijns-Amerika of Azië. Ook behoort het verbreden van de dienstverlening, naar andere specialisaties dan vaccins, tot de mogelijkheden voor de toekomst.