Vier logistieke deals van M&A-adviseur Crossminds

02 september 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Crossminds is bezig aan een sterk jaar, zowel in dealwaarde als dealvolume. Tussen de deals die het overnamekantoor heeft mogen begeleiden zitten verschillende aansprekende transacties in de transport- en logistieke sector. Een rondje langs de laatste deals waar de M&A-adviseur aan heeft gewerkt binnen de branche.

Shypple – Milestone Group

Na flink wat groeigeld te hebben binnengehaald heeft de digitale expiditeur Shypple vorige maand Milestone gekocht, een lucht- en zeevrachtspecialist in de expeditie van onder andere bederfelijke waren. Met de overname legt Shypple een belangrijk fundament om door te groeien tot een belangrijke digitale speler in de expeditie van versproducten.

Het in 2016 opgerichte Shypple sprak ooit de ambitie uit om de “Booking van de zeevaart” te worden en groeide de afgelopen jaren hard. Mede dankzij de overname verwacht het bedrijf dit jaar een omzetgroei van €60 miljoen te realiseren. Voor volgend jaar wordt gemikt op een omzet van €250 miljoen.

Vier logistieke deals van M&A-adviseur Crossminds

Crossminds voerde voor de overname een due diligence uit naar de financiële, fiscale en personele aspecten van Milestone. Directeur en senior adviseur Marco du Pré geeft aan dat door de overname “de traditionele expediteurmarkt samenkomt met het innovatieve platform van Shypple, wat zorgt voor veel toegevoegde waarde voor de klanten”.

Meer weten? Lees ook:Dealmakers begeleiden overname van Milestone door Shypple

Neele-Vat – Steder Group

Het Rotterdamse Neele-Vat heeft in juni stad- en branchegenoot Steder Group overgenomen. Daarmee verstevigt de logistiek dienstverlener zijn positie als zeevrachtexpediteur in de Rotterdamse haven. De krachtenbundeling biedt ook Steder een stevigere positie in de markt en een goed toekomstperspectief. Neele-Vat heeft na de overname meer dan 1.000 medewerkers, 27 vestigingen in 10 landen, 255.000 m² en een omzet van zo’n €400 miljoen.

Crossminds adviseerde Steder gedurende het verkooptraject aan Neele-Vat. “We zijn trots om de transactie tussen deze twee Rotterdamse bedrijven te hebben begeleid”, aldus Martin de Jong, directeur en senior adviseur bij Crossminds.

Lineage Logistics – Kloosterboer Group

Eerder in juni werd de Nederlandse vries- en koelhuizenuitbater Kloosterboer Groep volledig overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Lineage Logistics – met meer dan 300 opslagfaciliteiten ’s werelds grootste speler op het gebied van logistiek en gekoelde opslag. Kloosterboer is sinds 1925 actief en opereert vanuit 11 vestigingen in vijf landen met een totale capaciteit van 790.000 palletplaatsen en ruim 900 medewerkers.

Door de overname versterkt Lineage met name in Europa zijn positie. Crossminds verzorgde de financiële due diligence van Kloosterboer. “Een erg mooie transactie in een reeks overnames waarbij we Lineage Logistics actief ondersteunen bij haar buy and build-strategie”, vertelt Pieter Poortvliet, directeur en senior adviseur bij Crossminds. “De logistieke sector kent vele dimensies waarbij wij de due diligence uitvoeren vanuit een goed begrip van waar de business om draait.”

Lineage Logistics – UTI Forwarding

In dezelfde reeks overnames kocht Lineage Logistics in april al de Rotterdamse Expediteur UTI Forwarding, een in 1961 opgericht expeditiebedrijf dat strategisch gevestigd is in Rotterdam en tevens een kantoor heeft in Gdansk, Polen. De onderneming is gespecialiseerd in de export en import van gekoelde containerladingen. Met meer dan 400 klanten beheert UTI containerladingen van en naar elke haven ter wereld.

Met deze acquisitie trad Lineage toe tot de Europese freight forwarding-markt. “Daarmee breidt het bedrijf zijn dienstverlening verder uit”, vertelt Crossminds-adviseur Arjen Van de Velde. Het betreft de alweer vijfde overname van Lineage in Nederland in enkele jaren tijd.

Consolidatie in de logistiek

De overnamemolen in de logistiekbranche draait de laatste maanden weer op volle toeren. “De belangrijkste rationale achter de vele transacties in de logistieke sector is dat bedrijven op zoek zijn naar schaalgrootte om concurrerend te blijven”, aldus Crossminds-adviseur Lars van Heeren.

Voor het in de logistieke hotspot Rotterdam gevestigde Crossminds zijn het dan ook drukke tijden. “Met een eigen gezicht in de markt, een Rotterdams karakter en de hands-on mentaliteit willen we nog verder groeien”, geeft Du Pré aan. “Door onze brede ervaring kunnen we ondernemers effectief bijstaan. We zitten aan tafel met de directeur-grootaandeelhouder zelf. Samen geven we het dealproces vorm. Zo sta je sterker.”