Voetbalclub Wigan Athletic gaat failliet en huurt adviseurs in

03 juli 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Wigan Athletic is de eerste Engelse voetbalclub die sinds het uitbreken van de coronacrisis failliet is gegaan. Consultants van Begbies Traynor zijn ingehuurd om de toekomst  van de club veilig te stellen.

Een team van specialisten van Begbies Traynor houdt zich op dit moment bezig met het faillissement van Wigan Athletic. Het adviesbureau heeft Paul Stanley, Dean Watson en Gerald Krasner – een voormalig voorzitter van voetbalclub Leeds United – aangesteld om alles in goede banen te leiden. Momenteel staat Wigan op de veertiende plek, met nog zes wedstrijden op de planning, die allemaal in juli zullen worden gespeeld.

“Ons directe doel is om ervoor te zorgen dat de club dit seizoen al zijn wedstrijden speelt. Daarnaast zijn we dringend op zoek naar partijen die met investeringen Wigan Athletic willen redden. De voetbalcompetities lagen door de coronacrisis drie maanden stil en dat heeft grote invloed gehad op de financiën van Wigan. De club is sinds 1932 een bron van trots voor de stad.”

Voetbalclub Wigan Athletic failliet en huurt adviseurs in

Het meest recente succes van Wigan dateert uit 2013, toen de club Manchester City in het Wembley-stadion versloeg. Daarmee werd het de eerste club die in één en hetzelfde seizoen de FA Cup won én degradeerde.

De sportieve prestaties van Wigan werden met name beter toen eigenaar Dave Wheelan de club kocht. Wigan speelde lange tijd op het vierde niveau van het Engelse voetbal maar stootte door Wheelans inspanningen door naar de Premier League. In 2018 verkocht Wheelan de club aan het in Hongkong gevestigde International Entertainment Corporation. 

De laatste tijd had Wigan al veel moeite om zijn financiën op orde te houden. De opschorting van het voetbalseizoen heeft dit verergerd, vooral doordat de inkomsten uit wedstrijden vele weken uitbleven. De bestuurders van de club beweren dat er geen andere keuze was dan de club failliet te laten gaan om de toekomst veilig te stellen, maar het moment komt bijzonder ongelegen. Doordat Wigan financieel gezien zijn zaken niet op orde heeft, wordt de club gestraft met puntenaftrek. Hierdoor belandt Wigan in de onderste regionen van de ranglijst en loopt het gevaar om te degraderen.

Wigan, dat momenteel op het één na hoogste niveau van het Engelse voetbal speelt (‘Championship’), heeft sinds de hervatting van de competitie al zijn wedstrijden gewonnen, maar de grote chaos buiten het veld kan beslist negatieve invloed hebben op de spelers en dus op de sportieve prestaties van Wigan. Mocht dat zo zijn, waardoor de club degradeert, dan krijgt het noodlijdende Wigan opnieuw te maken met een grote financiële klap.

“We begrijpen dat iedereen die verbonden is met de club en de bredere voetbalwereld op zoek is naar duidelijkheid over de toekomst van Wigan Athletic. Dat is precies wat we proberen te bieden terwijl we ons door dit proces bewegen. We zoeken geïnteresseerde partijen om deze beroemde, oude club te redden”, zegt Paul Stanley van Begbies Traynor.

Veel voetbalclubs uit het Verenigd Koninkrijk zijn flink geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Wigan mag dan de eerste club in de UK zijn die een faillissement heeft aangevraagd, maar volgens experts is het zeker niet de laatste. Voormalig Welsh Premier League-kampioen Rhyl FC dreigt bijvoorbeeld ook failliet te gaan omdat het worstelt met het voldoen aan betalingsverplichtingen.