Veilig voetballen in tijden van corona kan wél

08 juni 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Terwijl de bal in Duitsland alweer rolt en Spanje en Engeland spoedig zullen volgen, ligt de Eredivisie voorlopig helemaal stil. Uit nieuw onderzoek van de KNVB en analysebureau Inmotio blijkt echter dat er prima veilig gevoetbald kan worden.

De voetbalbond en het data-analysebureau namen samen een kleine 500 Eredivisiewedstrijden onder de loep om te zien hoeveel ‘close contacts’ er zijn tussen de spelers, en hoe lang die duren. Uit onderzoeken uit binnen- en buitenland blijkt keer op keer dat coronabesmettingen in de buitenlucht nauwelijks voorkomen. En als ze er al zijn vinden ze alleen plaats bij lang en intensief contact. In dat licht is het dan ook interessant hoeveel van dat soort contactmomenten en nou daadwerkelijk plaatsvinden tijdens een potje voetbal.

Wat blijkt? Terwijl voetbal geldt als contactsport, raken de voetballers elkaar maar weinig aan. “Als je gaat kijken, valt het ontzettend mee hoe vaak bijvoorbeeld een spits en een verdediger écht close contact hebben. En zij zijn dan nog een heel specifiek stel. In situaties met 50 centimeter afstand zijn koppels gemiddeld slechts 1,5 seconde bij elkaar. Dat is dus niks”, vertelt Edwin Goedhart aan Het Parool. Goedhart is manager van de medische staf van de KNVB en dokter van het Nederlands elftal.

Hij werkte de afgelopen weken mee aan het onderzoek, en zag dit positieve resultaat ook niet helemaal aankomen: “Ik zeg eerlijk: onze conclusies verrassen mij ook”, aldus Goedhart in Het Parool. “Je kunt het risico op besmetting nooit helemaal uitsluiten, maar als je thuis blijft als je ziek bent en goed afstand houdt in de kleedkamer, dan is voetballen op het veld veilig.”Veilig voetballen in tijden van corona kan wélIn het rapport komt naar voren dat er in 98,2% van de onderzochte wedstrijden geen of minimaal risico bestaat voor de voetballers. Dat betekent dat de contactmomenten daar niet de grens van 30 seconden overschreden. Deze grens is ontleend aan de medische onderzoeken naar corona, waarin wordt gesteld dat er pas sprake is van een besmettingsrisico als je langer dan 3 minuten minder dan 30 centimeter van elkaar bent verwijderd.

In de berekening zijn de contactmomenten bij het vieren van een doelpunt niet meegenomen, maar deze kunnen uiteraard makkelijk worden vermeden. Uit de analyse blijkt dat het vieren van doelpunten goed is voor 35% van de contactmomenten en corners voor 45%. Terwijl corners niet te vermijden zijn, kunnen volgens de onderzoekers ook hier de contactmomenten flink worden beperkt. De tijd die wordt gegeven voor het nemen van een corner kan omlaag, en wanneer meerdere corners na elkaar worden gegeven kan de aanvallende ploeg worden verplicht tussendoor het zestienmetergebied te verlaten.

Ook epidemioloog Patricia Bruijning van het Universitair Medisch Centrum Utrecht vindt dat er prima weer kan worden gevoetbald, maar benadrukt wel dat ook buiten het veld de anti-coronamaatregelen goed moeten worden opgevolgd. “Je moet nadenken over de voorwaarden eromheen, zoals de omgang met elkaar in de kleedkamer, elkaar niet omhelzen, niet uit elkaars bidon drinken, niet carpoolen naar een uitwedstrijd. Daar kun je afspraken over maken”, vertelt ze aan de NOS.

“Als je thuis blijft als je ziek bent en goed afstand houdt in de kleedkamer, dan is voetballen op het veld veilig.”

Gezondheid of geld?

Maar waarom ligt de Eredivisie dan de hele zomer nog stil? En waarom wordt er in Duitsland, Spanje en Engeland (binnenkort) wel weer gevoetbald? Dit is grotendeels te verklaren door – hoe kan het ook anders – geld, heel veel geld. Televisiegeld om precies te zijn. Waar FOX Sports half april ‘gewoon’ het laatste kwartaalbedrag overmaakte aan de Eredivisieclubs, krijgen de Duitse clubs bijvoorbeeld pas betaald als de wedstrijden ook echt zijn gespeeld.

Bovendien vormen de televisiegelden in die landen een veel groter deel van de totale inkomsten. In de Premier League werd vorig seizoen een kleine €3 miljard uitgekeerd aan televisiegelden. Met dergelijke bedragen is stoppen nauwelijks een optie. In Nederland is het televisiegeld al binnen en hoeft men bij toch doorspelen niet te rekenen op de inkomsten uit kaartverkoop, drank en snacks – uiteraard zijn toeschouwers voorlopig nergens welkom.

Toch gloort er voor Eredivisiefans wel enige hoop aan de horizon. De regering heeft aangegeven dat de datum van 1 september niet in beton is gegoten. Omgaan met corona is een kwestie van voortschrijdend inzicht en Rutte en co zeggen open te staan voor argumenten voor een versoepeling. De KNVB, de clubs en Den Haag zijn al in overleg over een collectief noodplan en in de besprekingen komt het rapport ongetwijfeld op tafel. Wordt vervolgd dus.