Deloitte leent schaars technisch talent uit aan Defensie
Accountants- en adviesbureau Deloitte zal de komende jaren professionals gaan uitlenen aan Defensie.
Binnen het ministerie van Defensie – waar onze krijgsmacht en diens ondersteunend personeel onder vallen – werken vandaag de dag meer dan 66.000 professionals. Tegelijkertijd heeft Defensie meer dan 9.000 vacatures openstaan. Het zijn met name de technische functies die lastig zijn in te vullen – een probleem dat speelt binnen de gehele Rijksoverheid.
Zo is het ministerie van Defensie al langere tijd op zoek naar onder andere extra ICT-specialisten, automonteurs, technisch geschoolde matrozen en soldaten, elektromonteurs, werktuigbouwkundig ingenieurs, wapenmonteurs, chauffeurs, cyberveiligheidsexperts en technische projectleiders.
Uitleenloket
Het grote personeelstekort maakt onze krijgsmacht kwetsbaar. Mede hierom lanceerde Defensie begin deze maand – in samenwerking met uitzendbureau Randstad – een loket dat het tijdelijk inhuren van technisch geschoold personeel van andere organisaties vereenvoudigt.
Ondertussen hebben ruim veertig Nederlandse organisaties zich aangemeld bij het uitleenloket. Het gaat onder meer om Rabobank, ABN Amro, aannemer BAM, ingenieursbureau Sweco, telecombedrijf KPN en Big Four-kantoor Deloitte, dat het ministerie van Defensie onder andere zal ondersteunen met zijn cyberveiligheidsexpertise.
Naast dat bedrijven en instellingen op deze manier bijdragen aan het beschermen van de nationale en internationale veiligheid, profiteren ze zelf ook van de samenwerking. Door de coronacrisis hebben veel organisaties minder opdrachten, waardoor het onderbrengen van personeel tegen een vergoeding ontslagrondes voorkomt.
Vooralsnog is het uitleenloket betrekkelijk kleinschalig ingericht, maar bij succes komt daar verandering in, benadrukt projectmanager Hanno Goos van de Hoofddirectie Personeel Defensie in het FD: “We denken dat dit gaat werken.”
Wisselwerking
Het is niet voor het eerst dat Defensie zich wendt tot het bedrijfsleven voor technische expertise. Zo lanceerde de landmacht in 2018 een samenwerkingsverband met IT-dienstverleners Capgemini en CGI om te onderzoeken wat deze partijen voor dit legeronderdeel konden betekenen.
Andersom kan het bedrijfsleven ook veel leren van de krijgsmacht, wat verschillende adviesbureaus onderkennen. Onlangs nog sloot Dick Berlijn, voormalig Commandant der Strijdkrachten, zich aan bij Hague Corporate Affairs. In 2019 begon voormalig viceadmiraal Matthieu Borsboom bij de consultancytak van KPMG en één jaar daarvoor startte Peter van Uhm, voormalig Commandant der Strijdkrachten, bij de adviesunit van concurrent PwC.