Lessen van krijgsmacht kunnen managers completer maken

28 november 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Managers en leidinggevenden kunnen veel leren van de krijgsmacht. Dat zeggen Patrick van der Voorn en Jord Carbaat van Conclusion, die vanuit het Utrechtse adviesbureau de leiderschapstraining ‘Battlefield to Business’ ontwikkelden. Binnen de vijfdelige opleiding leren deelnemers lessen uit de krijgsmacht die cruciaal zijn voor goed leiderschap binnen het managementlandschap. 

Een succesvolle organisatie en goed leiderschap gaan hand in hand. Hoewel sommigen geloven in geboren leiders, stellen Patrick van der Voorn en Jord Carbaat van adviesbureau Conclusion dat leiderschap een ontwikkelbare vaardigheid is. “Goed leiderschap dient getraind te worden”, benadrukt Van der Voorn, die zich sinds eind 2017 inzet bij Conclusion Implementation als Senior Consultant Lean, Leiderschap & Leren. 

Maar hoe word je een betere leidinggevende? “Wij geloven in de waarde van militaire lessen over persoonlijk leiderschap en leiderschap in teams”, zegt Consultant Carbaat, die in 2017 begon bij Conclusion en daarvoor als officier  werkzaam was bij het Ministerie van Defensie. Die combinatie –consultancy en de krijgsmacht – komt vaker voor. Zo startte Peter van Uhm – voormalig Commandant der Strijdkrachten – begin 2018 bij PwC, terwijl voormalig Vice-admiraal Matthieu Borsboom zich begin dit jaar aan KPMG verbond. 

Het is geen verrassing dat ‘skills’ die aangeleerd zijn in de krijgsmacht, zich goed vertalen in de zakenwereld. Besluitvaardigheid onder druk, organiserend vermogen en leiderschap worden bijzonder gewaardeerd in de business. Naast deze vaardigheden koestert en voedt de krijgsmacht ook persoonlijke eigenschappen zoals empathie, discipline, doorzettingsvermogen en loyaliteit. Een totaalpakket voor High Performance Teams. 

Lessen van krijgsmacht kunnen managers completer maken

Battlefield to Business

In de leiderschapstraining ‘Battlefield to Business’, die wordt aangeboden door Conclusion Implementation, zijn de principes en lessen uit de krijgsmacht naar de business van vandaag vertaald, legt Van der Voorn uit: “door een goede mix van ervaringen vanuit de krijgsmacht en kennis over bedrijfsvoering hebben we deze praktische trainingen voor de hedendaagse business ontwikkeld. Het zijn stuk voor stuk unieke trainingen voor iedere leider die zijn team en organisatie naar een hoger niveau wil brengen.”

De leiderschapstraining, die zowel als open en incompany kan worden geconsumeerd, bestaat uit vijf modules aangevuld met een Battlefield Tour, laat Carbaat weten: “Je volgt de modules los, in een specifieke combinatie of als volledige reeks. In iedere module staat één thema van militair leiderschap centraal. Zo hebben we een module die in het teken staat van ‘Commander’s Intent’, waarbij deelnemers het hogere doel leren formuleren, strategie leren bepalen en implementeren en hun besluitvaardigheid leren ontwikkelen.”

De tweede module staat in het teken van het thema ‘Broederschap’, waarbij deelnemers leren het team als hoogste goed te stellen met betere performance tot gevolg, terwijl de derde module ingaat op ‘Gedecentraliseerd Commando’, aldus Van der Voorn: “Deze module voorziet leiders van vrijheid om te handelen, zonder aan het gemeenschappelijke doel in te boeten. Besluitvaardigheid, controle, eenheid van inspanning en eenheid van opvatting zijn centrale elementen in deze module.” 

Tijdens de vierde module – ‘Discipline’ – leren deelnemers dat motivatie een tijdelijk iets is, terwijl discipline voor altijd is, zegt Carbaat: “Discipline is geen karaktereigenschap die militairen vanzelf bezitten, maar zij hebben er hard voor moeten werken. Dit stelt hen in staat om meer te kunnen verwachten van zichzelf, hogere doelen te halen en succes te boeken. Discipline biedt duidelijkheid en zekerheid aan teams en levert een enorme vrijheid van handelen op. Dat is erg nuttig voor leidinggevenden.” 

Gedurende de vijfde en laatste module (‘Visie & Authenticiteit’) maken deelnemers zich eigen hoe ze het maximale uit zichzelf kunnen halen om een team te helpen doelstellingen te bereiken, licht Van der Voorn toe: “Leiders moeten van hun persoonlijke visie en authenticiteit uitgaan, omdat dit het krachtigste is. Een goede leider kent zijn team, maar kent vooral zichzelf. In deze module leer je je eigen krachten te ontdekken, accepteren en in te zetten voor je team en het gezamenlijke doel.”

Naast de modules beschikt het programma ook over de ‘Battlefield Tour’, waarbij een strijdtoneel uit het verleden dienst doet als spiegel voor hedendaags leiderschap. Carbaat: “Een historische omgeving laat leiderschap zien waarin échte beslissingen zwaarwegende gevolgen hadden. Het is de kracht van de Tour om dat te koppelen aan het leiderschap van de deelnemers en lessen te bieden die zij de volgende dag kunnen gebruiken. Daarnaast is het bos, het wandelen een uitstekende manier om even uit de waan van de dag te stappen en eens goed te kijken naar jezelf, je team en je organisatie.”